Po dogovoru sa Mikijem koji je sve ovo odlično ispratio i opisao, dajem svoj doprinos ovoj reportaži.
Uh, odakle da krenem. Ove sezone je nekako sve mašilo i mašilo Beograd, da je ponovo postao aktuelan onaj naš izraz kada Beograd u šali nazivamo "konvektivnom rupom".
Čak i neke situacije koje su kačile druge dijelove grada, u mom kraju su prolazile nezapaženo. Sve što sam čekao nestrpljivo je jedan pravi, dobar pljusak. A dočekao...
Juče su se po prvi put ove sezone ukazale šanse za veliko nevrijeme. Dan sam proveo u Smederevskoj Palanci. Tu nije palo ni kapi kiše, ali je zato u blizini, prema Mladenovcu, prošla lijepa LP superćelija koju sam uslikao:
Za to vrijeme, preko Beograda je prošla oluja, čiji je intenzitet varirao među dijelovima grada, po svemu sudeći najjače je zahvatilo južne dijelove. I dok mi je bilo krivo (sad mi to smiješno zvuči) što sam propustio oluju u Beogradu, nisam ni slutio da me već isto veče čeka nova oluja. Jak MCS sa olujnim frontom je od granice Bosne i Crne Gore za par sati protutnjao do Bg-a.
Ali neću sad o tome, da ne gušim mnogo temu.
Ta "konvektivna rupa" je popunjena, a kad se jednom to razbije, posle nema kraja.
A onda o današnjem danu. Čekao sam i čekao superćeliju. Onako moćnu, da vidim uživo kako to izgleda. I dočekao. A kažu - pazi šta želiš, možda ti se i ostvari. Možda i treba doživjeti jednom u životu, ali to je sasvim dovoljno. Neću više oluje nalik ovoj nikad više da prizivam. Moj kraj je prošao bez gotovo ikakve štete (osim polomljenih grančica i lišća), ali ima štete u drugim dijelovima grada, a o Pančevu ćemo u drugoj temi.
I SerbianMeteo i ESTOFEX alarm su davali maksimalni stepen upozorenja za ovaj dio Srbije:
I pored nezapamćenih parametara, dugo dugo nije nikao nijedan Cb u Srbiji. I tada sam napisao u aktuelnim da će se danas mučiti dok se razvije, a čim se razvije prvi Cb, biće to superćelija za pamćenje.
I krenulo je da se razvija jugozapadno od Beograda. Prva "glista" na radaru kretala se u južnoj struji:
Ubrzo je taj oblak krenuo da nenormalno grmi i bilo je jasno da se superćelija formira:
Iako je tada djelovalo da će sve proći zapadnije od Beograda, došlo je do razdvajanja oblaka na dvije superćelije i desno-skrećuća je otišla pravo na Beograd:
Vizuelno, nije bilo ničega naročito atraktivnog. Wall-cloud u sklopu mezociklona se zbog ogromne vlage bio spustio jako nisko i nije tu bilo prostora za neke formacije. Nije bilo ni toliko vidljivog vrtloženja gledano uživo.
A onda je krenuo da pada suv grad u početku, zatim pravi downburst sa gradom koji je trajao nekih 20-ak minuta. Srećom, grad nije bio natočito gust, veći procenat padavina je išao na kišu. Najkrupnija zrna su bila čak i veličine ping pong loptice, ali većina je bila veličine trešnje, kao na Mikijevoj slici. Ono što je bilo karakteristično je to što je vjetar gotovo sve vrijeme duvao ka centru oblaka, a ne u pravcu kretanja oblaka što je karakteristično za olujni front. To znači da je postojala jaka konvergencija i vrtložnost u prizemlju, karakteristično za jake superćelije.
Na slici munja se jasno vidi razdvajanje oblaka:
Evo i moja tri videa za vrijeme oluje, ispostaviće se, prve:
I taman što sam pomislio da je gotovo, nova superćelija se formirala jugozapadno od Beograda i veoma brzo jačala.
Za razliku od prve, ova je imala višu bazu, pa samim tim i jako lijepe formacije:
Ej' dvije superćelije u roku od pola sata!
Uslijedio je žestok downburst, koji je znatno kraće trajao od prethodnog. Grada je bilo ponovo, ali ne toliko krupnog.
Na Vračaru je ukupno palo 33mm iz dvije ture, cijenim da se količina padavina kod mene ne razlikuje bitnije od te cifre.
I pored ovakve slike ukupnih munja, zanimljivo je da jake grmljavine gotovo da nije ni bilo. Samo potmule, tupe, negdje visoko u oblacima. Čak je jača bila dok se nevrijeme primicalo, nego kad je stiglo:
Još dvije animacije:
Šta još da kažem, dan koji će se dugo pamtiti i oluja o kojoj će se još jako dugo pričati. Nadam se da će i ostali članovi foruma dopuniti reportažu svojim fotkama i snimcima ove oluje.