Počeo sam slagati slagalicu.
Označio sam štetu koju sam dosad vidio iz videa i slika kod Rafinerije. Crveno su objekti (najveći crveni je lokacija manastira). Zeleno su drveća (negdje je jedno drvo, negdje je tu cijela skupina oštećenih, a neka neoznačena su isto vjerojatno oštećena ali ih nisam vidio/prepoznao na slikama). Ali to je sad manje tu bitno jer imamo puno detalja na tom mjestu. Mala crna crta su tri znaka uz cestu koja su savijena u smjeru sjeverozapada (prema žutoj liniji) što znači da je središte tornada prošlo blizu, ali lijevo od njih.
I onda sam uspio pronaći jednu lokaciju sa slike i jednu sa videa.
Svijetlo plava linija je pogled kojeg je netko imao sa ove slike ispod. Pronašao sam lokaciju po drveću koje se vidi na slici gledajući sa satelitskog prikaza google maps i tu taman ima nekakav objekt koji ima točno taj pogled. A i vidi se na slici u kutu da stoji ispod nekog krova. Linija je onda u pravcu tornada.
Tamno plave crte su pogled sa videa ispod. Lijeva tamno plava je kad video počinje, srednja tamno plava je otprilike kad je tornado imao izgled kao ova sa svijetlo plave linije i tu gdje se pogledi na tornado križaju je otprilike položaj samog tornada u to vrijeme. Desna tamno plava je kad video završava.
Žuta je onda otprilike putanja za koju otprilike znamo da je prošao (zasad). Jako je malo vjerojatno da je ona izgledala ovako ravno jer ne znamo točno kako je to išlo po polju jer nemamo slike gdje se vidi gdje je povaljano.
E sad ja bih samo napomenuo nešto bitno jer ne znam koliko je tko upućen u te stvari. Tornado/pijavice dosta često imaju kontakt sa tlom i kad sam lijevak nije u potpunosti kondenziran do tla kao na gornjoj slici. Na videu se prava kondenzacija do tla pojavljuje tek nakon nekog vremena, ali sam tornado je bio na tlu od samog početka videa (i vjerojatno ranije). Loša je snimka i svjetlost uništava detalje, ali može se primjetiti da je imao (teško vidljivu) cirkulaciju na tlu praktički od početka videa.
Tako da ovo gdje je naum stavio kao touchdown kod 2. tornada nije zapravo touchdown mjesto jer je očito cirkulacija na tlu bila prisutna već i ranije na tim poljima i bez prekidanja došla do rafinerije. Iz videa i mojih projekcija pogleda ispada da je na tlu imao kontakt gotovo 1 km dalje u poljima.
A lako moguće da je to bilo i još ranije.
Isto tako pitanje za ove koji je vidjeli, da li je možda nastavila i dalje kroz rafineriju i polja nakon nje?
Mislim da je jedino rješenje da pokušamo sa svih dostupnih slika i videa odrediti lokacije sa kojih su slikane/snimane i točan smjer pogleda, pa da možemo posložiti putanju.
Probajte (pogotovo pančevčani) prepoznat ulice, zgrade sa kojih je slikano snimano.
Mene npr. jako interesira lokacija snimanja ovog videa. Očito je neka visoka zgrada i možda nekakva crkva? ispod nje. A ona daleka svijetla u lijevom dijelu bi mogla biti rafinerija? Ili petrohemija? Kao da se vidi dimnjak u dijelovima snimke. Ako je to istina, meni to izgleda kao poprilično velika udaljenost od nje. Možda se radi i o prvom tornadu, a možda je i drugi?
Ako prokužite lokaciju zgrade označite je točno na google maps i to na satelitkom prikazu da se vide zgrade
Ova fotka je negdje iz Starčeva. Bar je tako pisalo na jednom portalu
Ova isto ima zanimljiv pogled, ali nemam pojma otkud je snimano. Lijevo je sigurno rafinerija, a desno daleko u kutu ne znam šta je. Možda nešto kod Dunava?
Izgleda mi kao pogled negdje sa Strelišta možda ili Bavaništanskog puta?
Ako znate lokacije za bilo koje fotke i videe koji su se motali po forumu i medijima javljajte