Od 24. maja uvece (nakon 17h, dobro se secam tog dana) do 25. maja ujutru (do 8h) 2015. godine u Novom Sadu je prema zvanicnim merenjima iz vise navrata palo cak 121.9mm kise! Najvise je palo u periodu od nakon 17h, 24. maja do 2h ujutru, 25. maja - ukupno (odjedanput) 106mm!
Od nakon 23h (ne secam se dobro kada su tacno pocele padavine, gledao sam prema OGIMET-u, tada su se podaci iz Srbije slali na svaka 3h) 30. juna do 20h 31. juna 2014. godine iz vise navrata u Vrscu je prema zvanicnim merenjima palo neverovatnih 218mm kise! Najvise kise je palo u periodu od nakon 23h, 30. juna do 2h ujutru, 31. juna - ukupno (odjedanput) 74mm, nakon 23h do 8h ujutru narednog dana (ako se dobro secam iz dva navrata, te noci nisam spavao do jutra) - ukupno 160mm! i od nakon 23h do 14h popodne narednog dana (vise navrata) - ukupno 205mm!
I jedna zanimljivost: Tog 24. maja 2015. strujanje oblacnosti (dobro se secam) bilo je jugoistocno, tj. oblacnost koja je na podrucju Novog Sada donela obilnu kisu (taj prvi nalet padavina - posle 17h), pre toga je prosla putanjom blizu Beograda; a tog 30. juna 2014. strujanje je bilo jugozapadno, tada se razvila visecelija koja je (ako se dobro secam) donela celoj Srbije padavine, protezala se u duzini od vise stotina km, i jedan njen deo je nakon sto je prosao Beograd naglo ojacao i doneo Vrscu obilnih 74mm kise odjedanput (prvi nalet padavina).
A sto se tice Beograda, a da se ja secam, najobilnija kisa je pala (izuzimajuci 15. maj 2014. - 107.9mm ('Ajde da spomenem ovom prilikom Loznicu i Valjevo gde je istog dana palo oko 110mm kise)) u toku noci 26. na 27. jul 2014. iz mnogo navrata (bar 5-6) cak 62.5mm kise. Te noci gotovo da nisam spavao, a pamticu je i po tome sto je tad bila najjaca grmljavina koju sam do sada doziveo.
U Surcinu je istog jula (dakle, 2014.) od 8h 27. do 8h 28. palo cak 72mm kise! Tog istog dana u Nisu je palo 73mm kise!
Sve sto sam gore napisao je pouzdano (npr. iz koliko navrata, kad su pocele padavine), secam se svih dana kao da su juce bili i u glavi mi se vrzmaju radarske slike iz tih dana, nemam nameru da bilo sta izmisljam, jednostavno kada su ekstremne vremenske situacije u pitanju - njih ne zaboravljam. A kada su tacne kolicine padavina u pitanju, njih sam prepisao sa OGIMET-a.
I za kraj bih se izvinio ako sam nesto bitno propustio, to je sve cega se secam u poslednje dve-tri godine.