Mislim da ovo nema smisla pisati u temi dolazak zime, posto je ipak prvi znak proleca.
Danas sam video da je leska (lesnik ili sta li je vec) poceo da cveta. To su oni duguljasti cvetovi, naravno ne lice na klasican cvet, i mislim da nemaju nikakav miris, ali u svakom slucaju to je prvo drvo koje cveta, obicno cveta u februaru, sa prvim toplijim danima. Desavalo se i ranije da procveta, pa da onda recimo mesec dana bude sneg i mraz, i koliko sam video on to lepo izdrzi.
Ove godine je procvetao nekih 15-30 dana ranije (ne znam kako je bilo 2001 godine ali moguce i da je tada cvetao u januaru).
Od kada ja pratim fenologiju, leska je cvetala u intervalu od kraja januara do pocetka marta (ako je bas hladan februar kao 2003)
2002 godine lesnik je cvetao krajem januara, 2003 pocetkom marta, 2004 prve cvetove lesnika sam video 3.2.2004, 2005 godine lesnik je cvetao u trecoj dekadi februara, a 2006 prve cvetove lesnika sam video 23.2.2006.
Gledacu da sutra napravim fotku i da okacim ovde.
Inace evo i prvih visibaba kod moje babe u Topoli ispred kuce. Fotkano 14.1.2007
cak ima i ovih insekata ne znam koje su to tacno bube, znam da ih ima leti.
U svakom slucaju ovo me mnogo podseca na januar 2001 kada je isto bilo ovako, samo ovaj januar ima jos vise toplih dana nego onaj 2001.