Nakon jakih oluja koje su Beograd zahvatile dva dana za redom 19. i 20. juna, nije se dugo čekalo na novu akciju.
U ta dva dana je bilo svega što karakteriše jake oluje, osim formacija koje nisu bile naročito fotogenične. Priželjkivao sam jedan lijep shelf sa zapada jer imam pogled na tu stranu, a nikako da se dogodi.
I konačno, danas u sklopu hladnog fronta prošao prelijep shelf. Bilo je olujnog vjetra i mnogo grmljavine, pljusak je samo na kratko bio jak, uslijedila je dugotrajna natapača i više nego odličnih 15-20mm.
Prema sondaži se vidjelo da u višim slojevima atmosfere imamo izraženo jugozapadno strujanje, dok je u nižim slojevima strujanje bilo nedefinisano.
Uprkos tome, još u Hrvatskoj i Bosni se formirala frontalna linija, koja se kretala dosta brzo u jugozapadnoj struji. Predfrontalni razvoji u Srbiji su bili ili stacionarni, ili je svaki svoju politiku vodio:
Jedan jučerašnji udaljeni Cb koji je najavio današnje događaje:
Oko 16h, oblačnost već blizu Beograda:
Jak razvoj se ispred sistema kretao u sjeverozapadnoj struji:
Ubrzo je krenuo da se stapa u masu i sve zajedno se kretalo ka istoku:
Prema zapadu i dalje ništa zanimljivo, samo jednolično sivilo:
I taman kad sam pomislio da nema ništa od formacija, počeo je da se nazire šelf:
Ubrzo se to pretvorilo u jedan od najboljih šelfova koje sam ikada vidio i uslikao:
Počinje da se zeleni, u ovim trenucima je izgledalo kao da se veoma ozbiljno nevrijeme sprema:
Sa prolaskom šelfa dunuo je olujni vjetar, koji je dizao prašinu na sve strane. Pred sam pljusak, formacije su se izgubile i vidjelo se da sam pljusak neće biti ništa posebno:
To je potvrđivao i radar, preko Beograda je prošao relativno slabiji dio oblaka, dok je južnije bilo žestoko:
Kao što rekoh na početku, dobra kiša je pala i to je bitno, pred predstojeći stabilan i suv period.
Glavni utisak dana su grmljavine koje su doslovno progutale Srbiju:
Ukupne današnje munje:
Za kraj jedan video: