Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2016/2017  (Pročitano 154821 puta)

Van mreže majstoric17

• *
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #120 poslato: 02. Decembar 2016. u 01:06 »
Zadnje 4 zime nisu ništa pokazale osim eventualno 12.mjeseca 2012. a ostatak te zime skoro ništa nije pokazao. Tek malo snijega i hladnoće potkraj 3.mj.
Ona zima 2013/14 prvi veći snijeg imala tek 25.1. i otopilo se desetak dana poslije i to je sve.
Zima 2014/15 malo snijega i vrlo niskih temperatura početkom 1.mj i onda opet ništa sve do 8.2. Tu malo snijega koji se brzo otopio.
Zima 2015/16 ekstremno suh 12.mj bez imalo oborina, dva razdoblja hladnoća u 1.mjesecu po 10 dana i dva kraća razdoblja s ekstremno visokim temperaturama blizu 20 C. Snijeg je bio u razdoblju od 3.1. do 10.1. U drugoj polovini samo jug Srbije je dobio ponovno snijeg. Ni BIH ni Hrvatska nisu ništa dobile osim suhoće.
Potom je uslijedio ekstremno topao 2.mjesec.

Za razliku od ovih gore navedenih 4 zime prije te ipak su nešto pokazale.
Zima 2008/09 od 25.12. do 14.1. uslijedio period vrlo hladnih dana. Snijega je bilo u manjim količinama (2-3 cm). Sredinom 2.mjeseca 2009. nešto snijega.
Zima 2009/10 od 14.12. do 23.12. snijeg, potom uslijedilo ekstremno toplo razdoblje. Snijega nije bilo do 21.1.2010., ali od 21.1.2010. do kraja 2.mjeseca puno snijega uz kraća razdoblja južine. Ponovno malo snijega oko sredine 3.mjeseca.
Zima 2010/11 od 14.12. do 23.12. snijeg kao i godinu prije, potom malo južine, iza 25.12. opet snijeg. 1.mjesec 2011. većinom suh, ali od druge polovine 2.mjeseca pa do sredine 3.mjeseca dosta snijega.
Zima 2011/12 od 17.12. do 24.12. 5 cm snijega, gotovo cijeli 2.mjesec snijeg i niske temperature.

Kad bi se bar vratili na fazu ovih zadnje navedenih zima, osobito ova 2009/10.

Van mreže СрпскиСељак

• *
« Odgovor #121 poslato: 02. Decembar 2016. u 06:32 »
Ко каже да нико није задовољан зимом,ево мени ово личи на прави почетак зиме а и јесен је показала зубе,Биће мразева и снега сигурно ,али  не катострофалних ситуација које би појединим  форумашима у удобним топлим становима одговарало(други га храни и облачи и греје) па нека падне снег и 3 метра и нека буде минус 20 два медеца и то је права зима....ееее!!! тикве усијане!!!

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #122 poslato: 02. Decembar 2016. u 08:21 »
Bez zelje da nekoga uvredim ili nesto slicno, pa iako ovim i ja narusavam poentu ove teme, moram da ulozim pa da kazem kritiku i molbu. Ja sam na ovom forumu od samog pocetka, a registrovan sam od, pa da kazem skoro, i navikao sam sve ove godine da u ovoj temi pa i temi za ceo mesec procitam veoma kvalitetne opaske o nadolazecoj zimi/mesecu. Sve ovo sada sto citam vise lici na cet, svakako ima i zanimljivih detalja i opaski kod clanova koji pisu, ali ovde tome nije mesto. I ja posmatram kasne sate i nadam se pravoj zimi, ali i ovo u narednim danima je zima sa temp oko ili ispod proseka za decembar. Nije lako da se tamo gde je inace normalno da postoje cikloni ( Islandski minimum) mi imamo stabilan anticiklon tokom citave zime ( naravno postoje i druge varijante koje mogu dovesti do zimskog scenarija, ali se Atlantik najcesce pominje ). Ipak mislim da je oke i komentarisati kasne izlaze i te trendove, ali ne u ovoj temi, pa ni u temi za ceo mesec, vec cet ili neka posebna tema, dok bi ovde imali podatke koji su relativno dobro potkrepljeni cinjenicama i podacima. Izvinite sto sam ovoliko pisao, ali imao sam nekako potrebu, i naravno nadam se da ce svi ovo shvatiti kao savet, nadam se dobar.  :)

Van mreže СрпскиСељак

• *
« Odgovor #123 poslato: 02. Decembar 2016. u 09:24 »
Лики,
у праву си, и ја ево први се више не јављам осим ако немам неких паметних дугорочних података  :laie:

Van mreže Bart

« Odgovor #124 poslato: 02. Decembar 2016. u 09:55 »
Nesto na kraju ovog desetodnevnog perioda se uocava uz manje promene i da kad bi otislo u pravom smeru moze biti neki blok i da prekine ovo zonalno strujanje koje unosi strah da zime uopste nece biti, sto nije kraj sveta...Meni je i ovo vreme u sledecih 10 dana ok  :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #125 poslato: 02. Decembar 2016. u 12:50 »
Tokom narednih 7 dana vreme će biti manje-više normalno za prvu dekadu decembra. U većini mesta biće slabog (tek ponegde i umerenog mraza) a tokom dana će biti sunčanih perioda (osim predela u kojima će se magla ili niska oblačnost duže zadržati) a dnevne temp. će biti uobičajene za ovo doba godine (u predelima sa dužim zadržavanjem magle, temp. će biti niže ali to nije nešto neobično  ;)).
To što neće padati sneg/kiša (ne mislim na današnji dan kada ima slabih padavina ponegde) svakako nije nešto veoma neobično i ne zaslužuje nikakvu posebnu analizu. Bart je postavio kartu geopot. 500hPa za 12.12. u 00z a ja dodajem kartu za nivo 100hPa za 11.12. u 12z.
Za prognoze za npr. 9-10 unapred, analiza ovako visokog nivoa bolje može da nagovesti neke promene (kada ih ima) -sa donje karte se jasno vidi da li ima neke značajne promene što se tiče Evrope generalno.

Copyright: ECMWF&FU Berlin

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #126 poslato: 02. Decembar 2016. u 12:57 »
Tokom narednih 7 dana vreme će biti manje-više normalno za prvu dekadu decembra. U većini mesta biće slabog (tek ponegde i umerenog mraza) a tokom dana će biti sunčanih perioda (osim predela u kojima će se magla ili niska oblačnost duže zadržati) a dnevne temp. će biti uobičajene za ovo doba godine. To što neće padati sneg/kiša svakako nije nešto veoma neobično i ne zaslužuje nikakvu posebnu analizu. Bart je postavio kartu geopot. 500hPa za 12.12. u 00z a ja dodajem kartu za nivo 100hPa za 11.12. u 12z.
Za prognoze za npr. 9-10 unapred, analiza ovako visokog nivoa bolje može da nagovesti neke promene (kada ih ima) -sa donje karte se jasno vidi da li ima neke značajne promene što se tiče Evrope generalno.

Copyright: ECMWF&FU Berlin

Profiamater,
moze li malo pojasnjenja za slabije poznavaoce? znam da nemate mnogo vremena za časove ali  verujem da bu mnogi bili zahvalni ...
S' postovanjem ...

Van mreže bojan886

• *
« Odgovor #127 poslato: 02. Decembar 2016. u 23:54 »
Termin predstojece prognoze je dalek i samim tim nepouzdan, za sada je pomalo izvesno otopljenje iz zapadne Evrope nakon 8-og koje bi donelo temperature oko 10 stepeni, a ono sto je pomalo razocaravajuce jeste to sto ce oko tog datuma, mislim na 8-mi, hladnoca izgleda biti daleko na severu Grenlanda i s druge strane u Rusiji, zakacivsi malo i sever Skandinavije, jest da nam daje nadu to sto ce je biti na severu Skandinavije, medjutim njeno kretanje kao da ce biti dalje ka Rusiji i izgleda da se ne bi spustala preduboko u Evropu, ali cak i sa zapada Evrope bi tamo oko 13,14-og moglo doci manje zahladjenje bas poput nastupajuceg otopljenja, ne bi me iznenadilo da tad dnevne temperature budu opet oko 5 stepeni.

Van mreže krstivoje

• **
  • Starost: 41
  • volim lepo vreme samo kad pecam...
« Odgovor #128 poslato: 03. Decembar 2016. u 09:00 »
ovo sto crta gfs od 10-og, moze se slobono nazvati decembarsko prolece... :facepalm:

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #129 poslato: 03. Decembar 2016. u 11:40 »
Prva dekada za otpis,može se sigurno reći,jedino što bi moglo malo spasiti prvu polovinu decembra su magle i inverzija,početak nedelje održaće još i nekako temperaturu oko proseka,a od 9/10 dec.kreće i zatopljenje.Tako to vidi ECMWF  .Mnogo toplih ens:

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #130 poslato: 03. Decembar 2016. u 11:48 »
Profiamater,
moze li malo pojasnjenja za slabije poznavaoce? znam da nemate mnogo vremena za časove ali  verujem da bu mnogi bili zahvalni ...

Naume, hvala na komentaru -drago mi je da neko prati i ove karte koje su mnogima verovatno mnogo manje interesantne u odnosu na "meteo(ro)grame".
Što se tiče karte koju sam postavio juče (za nivo od 100hPa) -tu se vidi da nema ničeg posebno bitnog i da situacija za period oko 10.12. i malo nakon toga uopšte ne liči na "pravu zimu" u regionu.
Za praćenje nekih nagoveštaja kakvo bi vreme moglo da bude za 10-15 dana dobro je gledati karte u gornjim slojevima stratosfere, npr. na 10hPa -grubo gledano to je nivo od 30km. Evo kako situaciju vidi jučerašnji ECMWF 12z:

Na ovom forumu postoji bar nekoliko postova (iz prethodnih zima) u kojima je objašnjeno (makar delimično) šta ovakve karte pokazuju a ako se dobro sećam objašnjeno je i šta je SSW (Sudden Stratspheric Warming). Obično je potrebno bar 5 dana (ovo nikako ne znači da postoji tačan broj dana, pišem samo kao neku orijentacionu vrednost) da se promena koja se "vidi" u gornjim delovima stratosfere odrazi na vremenske prilike u prizemlju.

Van mreže Podrinjac

• *
  • Starost: 32
« Odgovor #131 poslato: 03. Decembar 2016. u 13:09 »
Zato se zna ko će dobiti zimu...

Zima 2015/16. - 1.5/5
Zima 2016/17. - 3.0/5
Zima 2017/18. - 1.0/5
Zima 2018/19. - 3.0/5

Van mreže majstoric17

• *
« Odgovor #132 poslato: 03. Decembar 2016. u 14:31 »
Ima još nade za drugu polovinu mjeseca.

Van mreže Gaara

• **
« Odgovor #133 poslato: 03. Decembar 2016. u 15:12 »
SSW je pojava kada u stratosferi temperatura poraste nekoliko desetina stepeni u roku od nekoliko dana ( uglavnom u zimskim mesecima ). Nastaje kada mlazne struje koje se na severnoj hemisferi kreću od zapada ka istoku naiđu na recimo polje visokog vazdušnog pritiska zbog čega nastaju talasi koji usporavaju mlazne struje i ponekad mogu da promene njihov smer sa zapadnog na istočni. Vazduh u stratosferi ponire tako da se veća masa vazduha nalazi u istoj zapremini zbog čega raste atmosferski pritisak pa samim tim i temperaura ( jednačina stanja ). Kako mlazne struje u stratosferi menjaju smer sa zapadnog na istočni, tako se promena smera strujanja vazduha prenosi na niže slojeve atmosfere sve do troposfere u kojoj se dešavaju procesi koji utiču na vremenske prilike pri tlu. SSW izaziva istočne struje koje remete uobičajene obrasce pa tako cikloni slabe, a anticikloni na atlantiku jačaju i stvaraju blok koji smanjuje uticaj toplih zapadnih struja u Evropi, a povećava uticaj hladnih vazdušnih masa sa severa i istoka.

Ovo je jednostavno objašnjenje. Ako sam negde pogrešio neka me neko ispravi  ;)

@Profiamater: Ako sam dobro skontao, da bi kod nas došlo do pada temperature Ovaj topao vazduh treba da se nalazi iznad Evrope?

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #134 poslato: 03. Decembar 2016. u 18:05 »
Mi smo samo (posebno juznije) previse naviknuti da svaka jaca zimulja ide uparena i sa (bar nesto) snega. Samo da odemo na sever kod Deja u Suboticu, ili jos dalje ma sever kroz Madjarsku i brzo bi promenili misljenje.

Imali smo eto ovaj prvi udar hladnoce, sa snegom uglavnom na jugoistoku i istoku i to je to. Ciklon nam je previse juzno pobegao bio i to je to, ni prvi ni poslednji put. Dakle, sneg je samo kruna, vrunac hladnog prodora.

Glede toga, nikako nema smisla biti nezadovoljan dosadasnjim pocetkom. Period razmahivanja Atlantika cemo u dobroj meri mi u nizijama "prespavati", uz dosta izvesne inverzije i nastavak zimskih temperatura. Nema potrebe da se panici, jer i najbolje nase zime nisu prosle bez par perioda jako izrazenih zonalki.  To sto ce u Americi biti zastupljenja hladnoca odmah upada u oko svima, a nismo ni pogledali kolike su oni pozitivne anomalije imali pre ovoga..

Malo samo realnijeg sagledavanja stvari se trazi, dakle nema potrebe ni za kakvim kukanjem i besom sto sada na period dolazi nepovoljni setup za zimske situacije kod nas.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže tachion

• *
« Odgovor #135 poslato: 04. Decembar 2016. u 01:59 »
samo jedno pitanje za iskusne članove:

kako je to da ste većina vas bili , da ne kažem, sigurni da će doći topliji period, iako je sve bilo preko 168h?

mislim, jasno je da će se to i ostvariti, ali me zanima - kako to da baš sad ste gađali listom da će doći do otopljenja, počev od petka, subote (9, 10. decembar).

šta je ukazivalo na to da bude baš velika verovatnoća da će da se ostvari takav scenario, iako je to period od preko 7 dana, što je nezahvalno prognozirati...

Ja sad ispadam kao kad dete pita madjionicara da ku otkrije trik,  ali me bas  zanima kako se namestilo da su svi slozni oko otopljenja, bogami, neki su ga uboli i 9, 10 dana ranije...

The temperature is always perfect.
The Zen masters

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #136 poslato: 04. Decembar 2016. u 10:17 »
 ^^
Kada modeli pocnu da predvidjaju neko otopljenje oni se retko predomisli tj. to otopljenje se uglavnom i ostvari.
Sto vise modela ga forsira veca je sansa da tako i bude.
U kojoj meri ce se ostvariti to sa sigurnoscu ne mozemo reci 7-10 dana unapred i to je podlozno promenama.

Tu su i ensembli koji nam takodje pomazu da predvidimo kolika je sansa da se neko otopljenje ostvari, sto su slozniji i sto vise idu ka gore to je veca sansa da se ostvari prognoza.
Npr. jutrosnji ensembli GFS su prilicno slozni da do 13.12. nece doci ni do kakvog zahladjenja a ima jos 9 dana do tada. Ne mora da znaci ali su zaista jako velike sanse da se to ostvari.

Eto, nadam se da sam ti malo pomogao.

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #137 poslato: 04. Decembar 2016. u 10:22 »
samo jedno pitanje za iskusne članove:

kako je to da ste većina vas bili , da ne kažem, sigurni da će doći topliji period, iako je sve bilo preko 168h?

mislim, jasno je da će se to i ostvariti, ali me zanima - kako to da baš sad ste gađali listom da će doći do otopljenja, počev od petka, subote (9, 10. decembar).

šta je ukazivalo na to da bude baš velika verovatnoća da će da se ostvari takav scenario, iako je to period od preko 7 dana, što je nezahvalno prognozirati...
Ja sad ispadam kao kad dete pita madjionicara da ku otkrije trik,  ali me bas  zanima kako se namestilo da su svi slozni oko otopljenja, bogami, neki su ga uboli i 9, 10 dana ranije...

Nisam bas neki stručnjak ali već dosta dugo sam na forumu i koliko toliko sam naučio nešto od iskusnijih članova koji imaju dosta znanja. Kada je u pitanju ciklonska aktivnost prognoza je vrlo nepouzdana i za 48h unapred, iz razloga što vrlo mala pomeranja u postavci ciklona i njegovoj putanji dosta utiču na prognozu i raspored padavina. Sa druge strane kad je u pitanju formiranje polja visokog vazdušnog pritiska (AC) tu su relativno mala odstupanja i dosta je prdvidljivo i kada je u pitanju period +100h. Kad se na kartama pojavi rasprostranjeni AC iznad većeg dela Evrope u terminu +100h mala je mogućnost da se tako nešto i ne ostvrai. Prosto rečeno kada je u pitanju formiranje AC prognoza je dosta pouzdanija na duži period.   Nadam se da sam ti bar malo pomogao.

Van mreže tachion

• *
« Odgovor #138 poslato: 04. Decembar 2016. u 14:01 »
Ahaaaa, SloboPFC,
znaci, prognoza za AC je sigurnija  :tu:

jasno, jasno sad sve  :grin:

The temperature is always perfect.
The Zen masters

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #139 poslato: 04. Decembar 2016. u 14:16 »
Jasno, centar ciklona ako se pomeri 200km može bitno da se promeni prognoza, a centar anticiklona nekad može da se pomeri i 2000km a da se ne menja bitno prognoza

Sent from my GT-I9506 using Tapatalk