Iako uglavnom pišem kratkoročne, a ponekad i srednjoročne prognoze, ovoga puta sam otišao korak dalje
zbog vremenske monotonije:
Do sredine meseca stabilno i bez padavina!
Za period do petka, 9. decembra, modeli su usaglašeni kada je reč o vremenskim prilikama nad našim krajevima. Bićemo pod uticajem jakog i prostranog anticiklona koji će dominirati Starim kontinentom, a čiji će se centar nalaziti u našoj blizini i obezbeđivati nam stabilno i vreme bez padavina. Jutra će biti (veoma) hladna sa slabim i umerenim mrazem, naročito u ponedeljak, kada će se minimalna temperatura kretati od -9 do -3ºC, na višim planinama i visoravnima ponegde i ispod -10ºC, dok će od utorka do petka jutra biti neznatno toplija sa minimalnom temperaturom uglavnom od -6 do -1ºC. Zbog povoljnih uslova u nizijama, kotlinama, dolinama reka i na visoravnima mestimično bi trebalo očekivati pojavu magle, koja će smanjivati vidljivost i na manje od 200m, lokalno i ispod 50m, kao i niske oblačnosti. Tokom dana u većini mesta biće pretežno sunčano i prohladno sa temperaturom uglavnom u granicama normale, samo će u utorak u južnim i centralnim predelima biti nešto toplije, dok će se u pojedinim predelima, naročito tokom srede i četvrtka i to uglavnom u Vojvodini, dolinama i kotlinama, magla i niska oblačnost zadržati duže i u tim krajevima će biti hladnije. Iz magle i niske oblačnosti moguća je sipeća kiša (rosulja). Maksimalna temperatura narednih dana kretaće se uglavnom od 3 do 9ºC, u utorak u južnim i centralnim predelima ponegde i do 11ºC, dok će u mestima sa celodnevnom maglom i niskim oblacima biti od samo 0 do 2ºC. Vetar će duvati uglavnom slabim intenzitetom, samo će u ponedeljak u košavskom području biti povremeno umeren, a na jugu Banata, na severu Pomoravlja, u donjem Podunavlju (naročito kroz Đerdapsku klisuru) i na višim Karpatskim planinama u našoj zemlji i sa jakim udarima sredinom dana i posle podne.
Od subote se modeli razilaze, iako je gotovo izvesno da će se period stabilnog i suvog vremena nastaviti bar do sredine meseca, a pritisak će biti u padu, ali i dalje iznad normale. Od dva osnovna globalna numerička modela, GFS vidi otopljenje - magla se razilazi u mestima gde je bude bilo u narednih nekoliko dana, jutarnji mrazevi prestaju, dnevna temperatura je u osetnijem porastu, vetar je u skretanju na zapadne pravce, a očekuje se i umerena oblačnost; dok EC vidi nastavak vremenske monotonije do daljeg - jutarnje mrazeve i mestimičnu maglu, tokom dana prohladno vreme, slab vetar i tek od utorka, 13. u mesecu, blago otopljenje uz povećanje oblačnosti. GEM se u ovom slučaju priklanja GFS-u. U ovoj situaciji, ako smem da kažem, pošto imam samo 16 godina, iskustvo mi govori da će se naći negde na sredini, a bliže američkom modelu, a da će po pitanju otopljenka GFS definitivno biti precizniji, tj. da će doći do otopljenja.
Znonalno strujanje se teško prekida, ali kad govorimo na još duži period, statistički gledano, velika je verovatnoća da do kraja decembra dobijemo jače zahlađenje i konkretnije snežne padavine. Da ne bih pričao prazne priče kao političari i bez dokaza, tj. u ovom slučaju bez prognostičkog materijala koji to potkrepljuje, pisao, mogu reći da mi se sviđa poslednji izlaz GFS-a za kasne (300+) sate, kao i da i ensambli EC-a i GFS-a idu u dobrom pravcu. Svakako, posebno kod EC-a, da zapada za oko period nakon 17, 18. ovog meseca, kada relativno dosta ensambala ide silaznom putanjom u minus (govorim o temperaturi na 850hpa). Takođe, imao sam uvid u neke druge dugoročne prognoze, nažalost nedostupne na Internetu, koje potkrepljuju gore napisano, te vide jače zahlađenje oko 20.12. i treću dekadu ispod prosečnih vrednosti. I za kraj (ova rečenica je samo moja mašta), bilo bi jako lepo kada bismo praznike dočekali u snežnom ambijentu. Za razliku od prethodnih dana kada sam u nekoliko navrata bio potpuno slomljen, sada se makar vidi svetlo na kraju tunela, tj. ima šta da se prati.