Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2016/2017  (Pročitano 154795 puta)

Van mreže Bart

Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #320 poslato: 25. Decembar 2016. u 13:46 »
^^ Covek postize izuzetne rezultate u prognozi vremena, imamo pravu srecu sto je clan naseg foruma...  :grin: Ja jedva cekam da vidim njegov post u prognozama jer je realan i otreznjavajuci i zasnovan na velikom broju cinjenica i alternativnih izvora podataka...  :)

Ec jeste dobar ali ipak to je 10 dana... Gfs stalno menja tako da ga necu ni pratiti... Ima nekog zagrevanja u stratosferi oko 31.12 s obzirom da se to dole manifestuje  kasnije sve ide ka tome da imamo dobru sansu za sneg samo da ne bude jos jedno suvo zahadjenje...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Johnny colchonero

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #321 poslato: 25. Decembar 2016. u 17:31 »
GFS ne odustaje.

Na mreži ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #322 poslato: 25. Decembar 2016. u 18:03 »
GFS je uporan u svom scenariju, EC opet mnogo bolji ali to je samo jedan izlaz. Moje misljenje je da ce on veceras promeniti pricu.
Realno ako izuzmemo poslednji EC izlazi dosta losi po pitanju sneznih padavina.
Ipak i ovo sto se sad predvidja je zima, nema nikakvog znacajnijeg otopljenja i budjenja Atlantika.

Van mreže Podrinjac

• *
  • Starost: 32
« Odgovor #323 poslato: 25. Decembar 2016. u 18:36 »
Nevalja uopšte što EC u dalekim satima daje savršenstvo jer će sada svaki naredni izlazi biti sve lošiji. Znamo svi da se ovakve stvari ispare približavanjem.
Zima 2015/16. - 1.5/5
Zima 2016/17. - 3.0/5
Zima 2017/18. - 1.0/5
Zima 2018/19. - 3.0/5

Van mreže СрпскиСељак

• *
« Odgovor #324 poslato: 25. Decembar 2016. u 19:06 »
Само се ви спрдајте,прогноза је озбиљна работа  :rools:

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #325 poslato: 25. Decembar 2016. u 19:50 »
Ec odlicannn i dalje,mozda za nijansicu preistocann ali to su nekoliko desetina kilometara,u ovakvom dalekom terminu nebitnih :tu:
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #326 poslato: 25. Decembar 2016. u 20:06 »
 ^^ Koje metode koristis kada je u pitanju ta "dugorocna"prognoza ? Na osecaj,gledanje u pasulj,luk,plećku..? :grin:
Zima nastavlja da bude gledana samo u dalekim satima(mislim na sneg)..

Van mreže nikolapo

• *
  • Starost: 28
« Odgovor #327 poslato: 25. Decembar 2016. u 20:27 »
Videcemo sta ce yr. no izbaciti za termin 3 i 4 januar  :morning:

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #328 poslato: 25. Decembar 2016. u 20:31 »
Još brutalniji izlaz EC-a po pitanju hladnoće u 240. času, maltene premešta Sibir u naše krajeve. Ali, opet postoji isti problem, a to je da nemamo stabilan "blok". U 216. času imamo odlično pozicioniran AC po nas sa centrom nad Irskom republikom, samo 24h kasnije AC se nalazi negde iznad Francuske. Po ovom scenariju, iako će verovatno biti još mnogo promena, centar polja povišenog vazdušnog pritiska ima tendenciju kretanja ka našim krajevima. Ako se to desi, hladnoća nad nama (po poslednjem izlazu ovog modela crta se oko -12ºC na 850hPa u 240. času) bi se lako i brzo izmestila istočnije, tj. ne bi imali dugotrajno zahlađenje i ubrzo bi ponovo imali pojavu temperaturne inverzije. Ali, da ne idamo predaleko, već samo da kažem da po ovom izlazu ne bismo imali konkretnije padavine, jer bi ciklon bio potisnut znatno južnije i formirao bi se u Sredozemlju, te bi ponovo sa snegom profitirale Grčka i Turska. Ovako su padavine pod znakom pitanja, mada po mom mišljenju bi ih bilo u manjoj količini u većem delu zemlje 3.1, a potom bi ponovo usledio stabilan period. Sve u svemu potencijal i dalje postoji i nisu potrebna velika pomeranja da bi se sve "kockice složile", te da bi se formirao ciklon u Jadranu oko 3, 4. januara; a hladnoće neće faliti. Čekamo da vidimo konkretne brojke i naravno ansamble...
« Poslednja izmena: 25. Decembar 2016. u 20:45 Srđan »

Van mreže Milos_33

• *
« Odgovor #329 poslato: 25. Decembar 2016. u 20:46 »
Najvaznije da po EC-u se zadrzava stabilan blok,a sve ostalo ce se''valjda''napokon skockati...     

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #330 poslato: 25. Decembar 2016. u 21:21 »
YR. NO je izašao i potvrdio da padavina skoro da i nema a i temperaturno je lošiji. Razlika između jutrošnjeg i večerašnjeg izlaza EC-a.

Treba imati u vidu da je ovo večeras peti izlaz za redom EC-a koji daje blok nad atlantikom. Naravno nemoguće je da kad je tako dalek termin da anticiklon uvek bude isto pozicioniran tj. povoljan po nas. Još dosta će se to menjati na bpolje i na gore ali je najvažnije da bude uporan sa ovim scenarijom.

Na mreži ciklon

« Odgovor #331 poslato: 25. Decembar 2016. u 21:54 »
 ^^
Slobo dobro je sto si okacio oba danasnja izlaza od EC-a.
Glavni problem je ta cikloncina u blizini Islanda koje jutros nije bilo.
Taj ciklon gura AC na mesto koje nama ne odgovara tj. potiskuje ga jugoistocno a za posledicu bi imali slabiji dotok hladnoce i ciklon koji bi po nas bio suvise istocno.
Naravno ovo su nagadjanja, termin je predaleko jos uvek ali dobro je da ni u jednoj kombinaciji nema budjenja Atlantika.

Van mreže slobopfc

• **
« Odgovor #332 poslato: 25. Decembar 2016. u 23:06 »
Ima cikolna i u jutrošnjem izlazu Ec-a samo je dosta slabiji pa ne utiče toliko na izmestanje AC istočnije. Što se generalne situacije ove zime tiče bitno se razlikuje od prethodnih nekoliko. Nema aktivacije Atlantika na duge staze, svremena na vreme bukne ali se brzo primiri. Čak i kod GFS-a koje je drugačiji od EC-a nema aktivacije Atlantika na duže. Mislim da će nam se situacija koja će nam doneti one prave snežne padavine namestiti sigurno samo je pitanje vremena kad će se to desiti. Možda za deste, dvadeset ili mesec dana ali svakako će se u jednom monentu kockice poslagati kako treba. I da napomenem još nešto u vezi čuvene zime 2012. godine i tada je EC znatno ranije namirisao dolazak prave zime od GFS-a, nadam se da je i sad nešto slično tako u pitanju (naravno ne tako grandiozno kao tad) pa da uživamo u  :snowball:.   :skiing:  a valjda će i  :pop: da pomogne.   

Sa malim zakasnjenje svim članovima foruma koji slva danas rođenje Hristovo srećan praznik i da ga i miru provedu sa svojim porodicama.

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #333 poslato: 26. Decembar 2016. u 10:36 »
 ^^

Slobo, GFS je ovo mnogo ranije namirisao, pa ga je sledio EC, pa je sada GFS krenuo da crta mnogo nepovoljniju poziciju anticiklona nego ranije, sada kao da ga opet EC sledi i pogoršava se posle par dana. Tako da je veliko pitanje ko je bio prvi. Ali ja ne vidim i dalje "pravu zimu" da crta ijedan model. Atlantik je upasivljen do daljnjeg i to je dobro, ali mi se razvoj sitacije ne svidja ni malo. Deluje mi da će prodor hladnog vazduha posle nove godine biti kratkog daha i da posle opet sledi AC i moguća inverzija. Većina scenarija nažalost ne vidi konkretne padavine uz dovoljno hladnoće, što ne znači da se to neće ostvariti. Bitno je da nema jakog južnog strujanja konstatno do daljnjeg, a sada valjda će se kockice složiti.
Takođe mi deluje da će suša vrlo uskoro biti prošlost.

Van mreže slobopfc

• **
« Odgovor #334 poslato: 26. Decembar 2016. u 11:21 »
 ^^ ^
Moguće da je GFS prvi krenuo sa tom pričom ali EC je dosledan u tome već šesti, sedmi izlaz za redom. Jutros je malo promenio priču (ali to je i za očekivati s obzirom da je termin daleko) iako i dalje vidi stabilan blok nad atlantikom razlika je u tome što ciklon koji se formira severno od Islanda u u 192 satu brzopotezno preko Britanije i zapadne Evrope seli u Mediteran i on nam donosi vlažno ali i toplije vreme jer ciklon za sobom povlači topao vazduh sa Atlantika a i nalazili bi se u njegovom toplom sektoru. Trebalo bi da je taj blok koliko toliko izvestan samo je pitanje kako će se postaviti i kako će na njega delovati taj ciklon koji se formira kod Islanda. Tako da je još sve otvoreno i hladno vreme sa snegom ali i kiša. Naravno da još nema neke sigurne prave zimske situacije ali moje mišljenje je da je samo pitanje vremena kad će se  i to desiti. I da napomenem još da je prosek EC-a dosta hladniji od glavnog izlaza. Pratimo dalje. Ja sam optimista ako ne bude ništa od ove potencijalne situacije doćiće druga sigurno. Lično bih voleo zimu kao posledicu stabilnog Sibirsko-Skandinavskog AC.

Prosek EC-a.

Ako sam nešto pogrešio molio bih da me ispravite.

Pozdrav svima.

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #335 poslato: 26. Decembar 2016. u 13:03 »
Spremite se za neke bombastične izlaze  u narednih nekoliko dana :thumbup:,a onda i za jos bombasticnijee ispale kako to uvek bude :grin:,u svakom slucaju pod uticajem prethodnih zima ja nemogu biti optimistican sto se tiče nekog veceg snega u Novoj godini,i ako modeli deluju mnogo dobro posebno Ec i njegov sjajan prosek :tu:,Blok je siguran e sad gde će ciklon ostaje pitanje

Na mreži ciklon

« Odgovor #336 poslato: 26. Decembar 2016. u 20:16 »
Meni ovo deluje pristojno, videcemo malo kasnije sta ce reci yr.no ali ovaj polozaj ciklona mora nam doneti padavine.
I GFS vidi padavine ali cistu kisu na sigurnom plusu koja bi tek pred kraj presla u sneg.
EC mnogo povoljniji po nas al sacekajmo da vidimo temperature.

Nadam se da ce konacno jedan povoljan izlaz uci u period od nedelju dana.

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #337 poslato: 26. Decembar 2016. u 20:20 »
Mislim da je za Hrvate položaj savršen ali i da Vojvodina bi dobro prosla,ajde bar 15mm snega da ucrta yr ja prezadovoljan izlazom :tu:

Van mreže Milos_33

• *
« Odgovor #338 poslato: 26. Decembar 2016. u 20:26 »
Sacekajte malo,ima jos do treceg Januara 8 dana.Jos ce se ovo itekako menjati...

Van mreže Somborac

• **
« Odgovor #339 poslato: 26. Decembar 2016. u 20:46 »
Svaki izlaz se komentariše, pa što ne bi i ovaj? Nema šta da se čeka, jeste da nije to još blizu ali polako ulazi u 7 dana..što nije ni predaleko.. Ne kažem da sad treba da mislimo da će ostati ovako, ali je lepo prokomentarisati..