Опет бих апеловао на модераторе да саветују и утичу да и у овој теми, у којој је дата ширина за слободније тумачење, ипак не буде писање ради писања без смислених и усредсређених примедби и предвиђања. Хвала.
Свих ових дана ми делује да је ЕЦ врло сигуран у прво право зимско захлађење. ГФС је мање уверљив. ЕЦ после првог продора 28.11, након ''борбе'' топлог и хладног ваздуха над нашим простором, спуштањем великог циклона над Скандинавијом, 3.12 види још један продор хладног ваздуха. ГФС то види ублаженије. ГЕМ чак види доток јако топлог ваздуха изнад нас, након краткотрајног хладног продора. Занимљиво. Нажалост, по нас снегољупце, овај продор за сада не буди Средоземље у оним деловима, који су нама занимљиви и стварање жељеног циклона који би нам донео снег. Но, шансе за слаб снег има, ко зна уз добре температуре, можемо угледати бар симболични снежни покривач. Што би био леп доживљај, први ове зиме.
Ех...Шта би било боље или не...Хм...Много на овом форуму трошимо време на то. Чињеница је да је просечна норма наших зима од 1990-2016 другачија од зима 1960-1990. Дуго сам се опирао то да прихватим и тврдоглаво сам о зими размишљао према нормама 1960-1990. Морамо прихватити да је код нас усталила се норма да нам је зима управо баш таква, да после продора хладноће на пар дана са идиличним сликама снега и мраза, наступају кишурине, велики плусеви итд...Чињеница је да снежни таласи са мразевима најчешће краће трају од таласа отопљења и двоцифрених плусева. Али се, најчешће зима врати још једном, два или три пута на пар дана. То је тако и то не зависи од наше воље. 2012. је заиста била пријатно изненађење. Али и то је трајало три недеље. Лично, увек се радујем зимским продорима због свега напред написаног, када му је време, као сада, а сваки тај продор неминовно бива окончан пробијањем топлог ваздуха.