Sada se polako modeli slazu za 3. Januar, imacemo nesto snega, verovatno posle malo kise, ali dobra stvar je da se susni period prekida.
A za dalje, jos jedan dobar izlaz GFS-a. Ali ono sto mi upada u oci je da su kontrolni i glavni izlaz medju najhladnijima, dosta ensa vidi probijanje atlantika pa zbog toga ni prosek ensa nema klasicnu blok situaciju. Ali dobro, za ovako dalek termin nije ni moguce da sve bude uskladjeno, a sad i EC daje nastanak ciklona 7. januar uz brzi dotok hladnoce nego sto je slucaj kod GFS-a. Inace po ovom izlazu GFS-a sever i zapad Srbije bi imali i do pola metra snega do kraja termina.
I samo da dodam, da ta promena vise i nije "toliko" daleko, obzirom da je prekretnica negde oko 5-og, a to je 144. sat, i upad ciklona sa severa duz istocnog ruba AC-a, a i EC i GFS daju slicne polozaje sistema za taj period.
I uz dotok hladnog vazduha preko Nemacke i Francuske doslo bi do nastanka sekundarke:
I u daljem terminu kod EC-a postoji tendencija da se AC pozicionira nad Skandinavijom, sto je i GFS davao u nekim izlazima, i cini mi se da ce stvari ici u tom smeru. Dakle, modeli su, bar za mene zacudjuce slozni ovoga puta za ovaj period. U svakom slucaju ce biti zanimljivo pratiti, jos ne ocekujem nista preterano ali ovo je najbolja situacija posle dosta vremena za nesto o(z)bil(j)niji sneg.