Хајде мало да употребим моје вишедеценијско праћење зима (ваљда су оне најинтерсантније годишње доба) на овим просторима. Већину добрих зима (ту мислим , пре свега, на три климатолошка зимска месеца, мада и новембар и март често умеју да изненаде и да се "умувају" у ово друштво) повезује температурно нормалан или чак мало хладнији децембар. Да би зима своју оптималну снагу показала, најбоље је да се то деси у право време - у јануару и фебруару. Зато понекад није лоше да децембар буде "уздржан", посебно у погледу падавина и циклонске активности. Ипак није обећавајуће уколико испуни те услове а у погледу температура оде значајно изнад (па чак и испод) просека. Оно што сам читао о чувеној зими 1928/29 говори отприлике о нормалном децембру (просечна температура у Београду је била 1,0оС што би данас, због ефекта топлотног острва, било бар степен више) да би први прави снег пао тек 3/4 јануара. А онда није престало практично два месеца (јануар, -4,0 и фебруар -9,2.). Добре и са сличном "тактиком" су биле и зиме 1931/32, затим 1939/40, 1941/42, 1953/54, 1962/63. Најбоља зима коју ја памтим је 1984/85. Децембар је био сличних, наведених карактеристика. Такође издвајам и солидне (не више од тога) и зиме 1986/87, 1992/93, 1995/96, 2002/03 и 2004/05. Ту се прича отприлике завршава (зиму 2011/12 нисам узео у обзир јер се она ипак свела на везаних, додуше екстремних, 25 дана и ништа више од тога). Углавном свака од набројаних зима је ипак стрпљиво чекала својих "пет минута" у јануару и (или) фебруару. Наравно све је ово био само мали осврт на статистику а синоптика је ипак пресудна. На жалост, глобално загревање представља чињеницу и тешко да више дозвољава могућност да нам се деси нека од "епских" зима. Ипак, вероватно и за време важи оно "никад не реци никад" па остаје да, ако ништа друго, уживамо у наредних (бар) седам дана. И због празника и због временских прилика.