Lemi pisi slobodno sigurno nema niko nista protiv
Ajde videcu, kad budem imao vise vremena da nesto spremim i napisem u posebnu temu, pa da imamo to tu negde na forumu.
Mozda i uz pomoc jos nekih clanova, kad budu imali vremena, a tu pre svega mislim na Mikija sa kojim dosta i pisem o tome na PP, pa ako i kada bude imao vremena i volje mozemo napisati nesto o ovome u posebnoj temi. Naravno, bilo ko moze da se ukljuci u temu i da napise sve vezano za ovu temu ako nesto ne bude napisano pa da tako skupimo sve informacije na jednom mestu.
Ne bi mozda bilo lose ni da analiziramo nele prosle zime u kojima se desio SSW pa da vidimo kako se u svim tim situacijama sve to odrazavalo na vreme u Evropi i kod nas.
@ Sale, hvala i tebi na pohvalama.
A sto se tice februara svi bismo mogli da dajemo prognoze tipa "mislim da ce biti topao/hladan", i to je potpuno u redu, ali pod uslovom da se da i neko objasnjenje i razlog zbog cega se ima takvo misljenje. U atmosferi je sve povezano i utice na vremenske prilike, pa je vrlo bitno gledati na sto vise faktora i analizirati na koji nacin su oni medjusobno povezani i kako to utice na vreme.
Inace SSW ako se desi, a poprilicno su izgledne sanse da hoce to ce se sigurno odraziti na troposferu i na vremenske prilike na severnoj hemisferi, ali to ne znaci da cemo mi dobiti hladno i snezno vreme sigurno, vec sam pisao u meteo chatu da imamo primere iz nekih proslih zima kada mi nismo dobili sneg i zimu nakon SSW dogadjaja, ali neki drugi krajevi jesu, isto tako imamo primere i kada je bilo suprotno pa smo mi imali zimu.
I treba napomenuti, iako je to vec mnogima poznato, da SSW donosi promenu u nizim slojevima atmosfere kasnije, nakon samog desavanja u stratosferi jer je potrebno vreme da se to odrazi u nizim slijevima, ali sta cemo mi dobiti od toga zavisi od postavke sistema i kako ce oni uticati na vreme kod nas.
Ono sto je primetno je da ce zonalni vetrovi u visim slojevima atmosfere slabiti kako se budemo blizili kraju januara a to je dobar pokazatelj da je potencijalni SSW na dobrom putu da se desi, i da bi to usporavanje jet stream-a moglo da se odrazi i u nizim slojevima sto bi dovelo do poremecaja polarnog vrtloga i vece sanse za hladno vreme negde na severnoj hemisferi.
Da objasnim, za one koji ne znaju, samo zagrevanje u stratosferi ne znaci automatski i SSW dogadjaj. Da bi se to zagrevanje okarakterisalo kao SSW moramo da imamo usporavanje i/ili promenu smera polarne mlazne struje na istocne pravce, kao i potiskivanje polarnog vrtloga (ili njegovo cepanje, uglavnom na dva dela) ka nizim geografskim sirinama. Sto je prema sadasnjim prognozama vrlo verovatno da ce se dogoditi. Od intenziteta samog zagrevanja zavisi koliko ce polarni vtlog biti poremecen, da li bismo imali SSW dogadjaj kao i koliko jak bi sam dogadjaj bio.
Inace, voleo bih da postavim kartu kako obicno izgleda rotacija polar jet stream-a na 10hPa bez zagrevanja u stratosferi, a kako izgleda nakon zagrevanja i SSW-a, uz potencijalno potpunu promenu smera vetrova.
Stabilan polarni vrtlog:
Poremecena mlazna struja i potisnut polarni vrtlog u nize geografske sirine:
Kao sto vidimo srujanja nad severnim polom bi potpuno promenila pravac. Ovakva situacija bi zagarantovano imala uticaj na vreme kasnije u februaru (ne bi svuda bilo hladnoce i snega, ali ni zima i sneg nisu jedino sto atmosfera moze da nam "ponudi" i uticaj ovoga ne moze da se ospori), sto bi se vrlo moguce produzilo i dalje u mart mesec.
Ja imam neka svoja "ocekivanja" od februara koja nemaju veze sa navijanjem za sneg nego na osnovu raznih faktora koji se sada daju za taj period, ali otom potom, ima vremena da se daju prognoze. Da je sve tako lako predvideti na osnovu misljenja mi se ne bismo trudili da uopste pisemo bilo sta, niti bi gledali sta je to sve sto utice na vremenske prilike, a onda meteorologija kao nauka ne bi imala smisla. Sva sreca pa je to sve mnogo slozenije i nepredvidljivije!