Je li moguće da će istočna Slavonija ostati skroz suha na iduću ciklonu?
GFS vidi ozbiljan snijeg u Zagrebu i okolici.
Ja slavim Božić 25.12. pa nisam baš sretan zbog toga. Ponadao sam se nakon 9 godina bijelom Božiću
Неће бити у питању само Источна Славонија, тренутно према оба глобална модела више иде у правцу да останемо сви суви. Сам југ Србије, Македонија имају највеће шансе да могући циклон има утицаја на њих.
И ми који Божић славимо по Старом календару нисмо годинама имали праву божићну идилу. Било је у неким деловима Србије, поготово, колико се сећам, јужније, снега, али дуго година није био онај угођај да на Бадње јутро ошине мраз, а да је све бело, када идемо по бадњаке у шуму, а да на Бадње вече веје. Ја славим Св.Николу, као и већина Срба, и такође ни Никољдан већ годинама није у белом руху. А мом комшији драгом Џоу, пошто сам стручан за то, само бих једну исправку упутио. Божић по Новом календару није само римокатолички, тог дана га славе и многи православни: Грци, Румуни, Бугари, православни Сиријци и Арапи и др.
А сада о теми... Немамо снег за сада, и као великом снегољупцу много ми је жао због тога, али заиста имамо зиму. Доминација антициклона је овог децембра учинила да има инверзије и мразева и доживљај зиме је прави. То је добра зима, само сува, нажалост. Много је примереније тако, него да се успоставило зонално струјање и да смо имали ненормално високе температуре. Управо око Божића по Новом календару, чини ми се, долази до ''обрачуна'' циклонскоих система око Исланда и антициклона у Источној Европи. Делује ми да како излазе нови модели, да поменути циклони полако потискују поменут антициклон, али то је само мој утисак за сада. Пред нама су и даље прави зимски дани, али суви.