Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Zima 2016/2017  (Pročitano 154788 puta)

Van mreže bojan886

• *
Odg: Zima 2016/2017
« Odgovor #500 poslato: 06. Januar 2017. u 19:41 »
Dan, dva nakon srpske ng. modeli dosta neslozni dal ce preovladati front ili ciklon, mada u takvim slucajevima mogu omanuti i jedan i drugi,malu prednost za sada ipak daju frontu, a i od njega bismo mogli dobro proci, sa temperaturom bi po njima mozda bilo problema na pocetku i pre mogucih padavina, cak se daje mogucnost i za susnezicu ili kisu koja bi presla u suv sneg, pa ako kisa bude jaka moze otopiti dosta snega i samo bismo se vrteli u krug, otopilo bi se recimo 10 cm, pa bi napadalo jos 10cm.I moguci plus pre padavina bi bio problem, ali ja sam optimista i nadam se da ce se to korigovati i umesto kise sve padavine budu u obliku suvog snega, stavise, za sad ne vide hladnocu poput ove cak ni malo posle 15-og.

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
« Odgovor #501 poslato: 06. Januar 2017. u 19:50 »
U medijima najavljuju temperature ispod nule do sredine sledece nedelje ali mislim da je vise nego ocigledno da ce se to produziti. Petak sledece nedelje mi deluje za sada kao dan koji moze doneti plus, pogotovo juznijim krajevima , mada vrlo verovatno da bi u blagi plus otisao veci deo zemlje ukoliko bismo prolazak fronta dobili kasnije u toku dana pa bi temperatura stigla da poraste dovoljno (nece biti lako da izadjemo iz minusa posle ovako hladnog vremena. Ali petak mi je zanimljiv i zbog mogucnosti stvaranja sekundarnog ciklona negde u severnom Jadranu, EC taj ciklon vidi formiran, dok kod GFS-a nije takva situacija ali nije ni daleko od toga. Mene malo brine da u toj situaciji na pocetku padavina Vojvodina ne dobije ledenu kisu, naravno jos cemo videti kako ce se stvari odvijati ali bar da pomenem sada pa cemo videti kako ce modeli videti tu situaciju u narednim danima.

EC:

GFS, vidimo da je prilicno slican, ne daje sekundarku u tim momentima ali je jako blizu toga i u kasnijim terminima vidi neke plitke ciklone koji bi "pobegli" previse juzno, ali meni je za sada taj 13. januar zanimljiv:

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #502 poslato: 07. Januar 2017. u 17:57 »
Gledajuci karte sticem utisak da bi ovi cikloni sa Atlantika koji se crtaju za period oko sredine januara mogli da potpomognu nastanak i jacanje Skandinavskog AC-a, tako sto bi "upumpali" dosta toplog vazduha nad to podrucje i nad podrucje krajnjeg severa, a sibirski AC se vec pojavljuje u nekim izlazima u prilicno razvijenom stadijumu, ovaj topli vazduh bi samo dodatno pomogao, a i u dosadasnjem toku zime smo imali situacije da su anticikloni pokusavali da se pozicioniraju nad Skandinaviju ali uglavnom bezuspesno, mislim da cemo u drugoj polovini Januara imati vece sanse da se nesto tako desi. Jet stream je kroz citav tekuci mesec uglavnom juznije od nas, dokle god modeli vide, osim mozda za vreme nekog fronta koji bi nam doneo uglavnom sneg, tako da meni za sada izgleda da ce zima da se nastavi u prilicno hladnom tonu i dalje kroz Januar.

Van mreže Johnny colchonero

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #503 poslato: 08. Januar 2017. u 10:59 »
Zapalo mi je nesto za oko sada. Jutrosnji EC i GFS amaterima kao sto sam ja izgledaju potpuno razlicito na prvi pogled vec od 120-144h, ali mi se cini da su jako slicni. Razlika je ako sam dobro zapazio to da EC vidi blok na Atlantiku koji moze da se uzdigne severno sve do Islanda i onda se stvara AC blok nad Skandinavijom. Kod GFS na prvi pogled sve izgleda drugacije, kao da ce da pocne zonalno strujanje, ali ustvari AC nad okeanom je tu, samo je dosta juznije (nisam siguran zasto, moguce da je zato sto jutrosnji GFS vidi neki mini ciklon od 1015 milibara, dok kod EC toga nema, ali ne bih dao ruku da je zbog toga, ipak se toliko u meteorologiju ne razumem.) i onda u kasnijim satim umesto AC nad Skandinavijom on bude nad nasim podrucjem. Neka me neko ispravi ako gresim ili nek upotpuni ovaj odgovor ako zna( znam da ima clanova koji dosta znaju). Pozdrav

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #504 poslato: 08. Januar 2017. u 11:14 »
U sustini i jesu slicni dosta, osim toga sto po GFS-u AC ne uspe da se podigne severnije jer se crta nesto veca ciklonska aktivnost na Atlantiku, dosta toga je u postavci tog AC-a. Ali 192. sat je ono sto je slicno kod oba modela sa onim nesto jacim ciklonom na atlantskom okeanu, koji bi potpomogao formiranje AC-a nad Skandinavijom tako sto bi "upumpao" tosta toplog vazduha nad to podrucje, ukoliko bi prethodno doslo do izdizanja AC-a severnije (onako kako vidi EC), dok bi u slucaju koji vidi GFS taj AC bio potisnut nad nas. Oba modela u principu vide hladno vreme kod nas, cak bi ovaj GFS-ov scenario bio verovatno hladniji uz verovatnu maglu i inverziju imali bi sneg na zemlji, dok EC crta jedan ciklon u sredozemlju u tom terminu koji je malo prezapadno za nas pa bismo mogli da zavrsimo u njegovom toplom sektoru. Ali po meni je bolje da u nekom daljem terminu sistemi budu malo vise zapadno jer je i ove zime "trend poistocnjavanja", tj. vec nebrojeno puta se desilo da nam sve pobegne istocnije, u Tursku, tako da EC ima potencijal u tim dalekim satima. Razlike su na prvi pogled velike izmedju dva modela, ali nije lako predvideti koji model bi mogao da bude u pravu posto jako malo fali ida se AC uzdigne severnije, ali isto tako malo fali i da se to ne desi, tako da za sada nista ne znamo :D ali i neke mesecne prognoze vise podrzavaju EC-ovu teoriju za sada, za taj period posle 15-og.

EDIT: Ako sada pogledamo novi GFS i EC vidimo da je razlika u tome sto GFS vidi jos jedan ciklon na Atlantiku iza ovog fronta koji nas ocekuje u petak dok kod EC-a toga nema.
« Poslednja izmena: 08. Januar 2017. u 11:44 Mile94 »

Van mreže mareeram

« Odgovor #505 poslato: 08. Januar 2017. u 12:52 »
Jedna cikloncina ce da cepne sigurno kasnije i zapadnije, Slovenija je strasno losa sa snegom ove godine, ne pamti se..Kredarica u januaru ima 95 cm snega..strasno, jedan ciklon mora obradovati Hrvatsku i Sloveniju kad tad..

Rumunija i Bugarska su cele pod snegom..nema stanica bez snega u celoj zemlji trenutno..

Van mreže Johnny colchonero

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #506 poslato: 08. Januar 2017. u 20:49 »
Vecerasnji EC vidi blok dosta juznije ali to je jako daleko ima vremena na pretek za promene.Videcemo kako se to odrazilo na yr.no za pola sata.

EDIT:Prosek ipak jos bolji nego jutros :tu:
« Poslednja izmena: 08. Januar 2017. u 22:17 Kimi »

Van mreže bojan886

• *
« Odgovor #507 poslato: 09. Januar 2017. u 21:28 »
Po sadasnjim modelima cak i za 10-ak dana bi u sredozemlju bilo ciklonske aktivnosti, ako ne bude novih frontova sa severozapada bice potencijala za novi ciklon, u suprotnom bi isti izgleda pobegao prejuzno, a za sada se prognozira da ne bi bilo velikih problema s temperaturom, ipak i plus 1 bi bio dovoljan da sve pokvari.Ako pak ponegde bude vedro za vreme tih noci, daju se temperature do -10.Ovo za subotu i dalje deluje nategnuto, ali bi moglo ispasti dobro, samo da ne bude puno kise.

Van mreže Bart

« Odgovor #508 poslato: 10. Januar 2017. u 10:58 »

:grin:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže СрпскиСељак

• *
« Odgovor #509 poslato: 10. Januar 2017. u 14:44 »
Их! што те овај малко не пљесне лопатом по грбачи па да те насити снега и зиме :rofl: :laught: :rotf:

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #510 poslato: 10. Januar 2017. u 14:58 »
 ^^  :rofl:  :rotf: Bart, dobra je to slika, ali komentar na nju... nemam reci!  :first:

A sada nesto malo i na temu. U svakom slucaju potencijal postoji veci nego u mnogo godina unazad, a i vec do sada je ovo zima u pravom smislu te reci. Kao sto vidimo modeli crtaju taj Skandinavski AC, a imamo i uslove sa se on tamo odrzi i ojaca, pa videcemo kako ce sve ispasti.

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #511 poslato: 10. Januar 2017. u 21:18 »
Au seljak jesi lud,slatko sam se nasmejao  :rofl: :rofl:

Van mreže Antarktik

• *
  • Starost: 58
« Odgovor #512 poslato: 11. Januar 2017. u 22:03 »
Крагујевац је у првој декади јануара имао средњу дневну температуру од -6,6оС. Друга декада, према садашњој ситуацији и актуелним излазима, неће бити тако хладна али ће свакако значајно ићи испод просечних вредности (процена између -3 и -4оС). Остаје да последњих једанаест дана јануара "одлучи" да ли ће овај месец ући у ред најхладнијих у последњих пола века или ће се ипак приближити свом просеку :/!? Ако се до краја друге декаде задржи хладно време и посебно значајан снежни покривач, онда би добар део последње декаде јануара само на јутарње и вечерње мразеве могао да "извуче" значајан минус. 

Van mreže bojan886

• *
« Odgovor #513 poslato: 12. Januar 2017. u 23:33 »
Ne izgleda to lose, prema modelima bi oko 20og januara, a i pre toga bilo jos sneznih padavina, no izgleda ne bi bilo -20 kao pre nekoliko dana, a i -10 ce mozda izostati cak i za vreme vedrih noci ako ih bude.Ostaje pitanje ko bi tu imao najvise koristi, prednjace Bosna i Hrvatska, ali svakako se ne otpisuju ni Srbija i Bugarska.

Van mreže zeljko

• *
« Odgovor #514 poslato: 13. Januar 2017. u 20:16 »
 :zima :zima :zima  Uf joj kuku...             
Za arhivu... pošto sigurno neće biti ovako ( cela Srbija, uključujući i grad Beograd, ispod -20 C)

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #515 poslato: 13. Januar 2017. u 20:31 »
 ^^ A pre toga petodnevno zatrpavanje... Ovako nesto moze da se pojavi samo od 240 do 384 sata...

Van mreže file

• *
  • Starost: 53
« Odgovor #516 poslato: 13. Januar 2017. u 20:32 »
Video sam i ja to, ali to je samo jedan izlaz, i to 16 dana unapred, sigurno ce se to korigovati.

Van mreže Gaara

• **
« Odgovor #517 poslato: 13. Januar 2017. u 20:39 »
:zima :zima :zima  Uf joj kuku...             
Za arhivu... pošto sigurno neće biti ovako ( cela Srbija, uključujući i grad Beograd, ispod -20 C)

A šta ako ipak bude?   ;)  Ko je očekivao onakvu ledaru u prvoj dekadi? Mislim da i one karte koje je Bart okačio izgledaju sasvim pristojno za zimoljupce. Za sada je izvesno da bar u drugoj dekadi nećemo dobiti ozbiljnije otopljenje.

Mada jeste to predalek termin da bi se shvatio ozbiljno, ne crtaju se često tako brutalne temperature ni u 300-om satu.

Van mreže Bart

« Odgovor #518 poslato: 13. Januar 2017. u 21:03 »
Ovo sto sam ja objavio trebalo bi da kazem deluje posle 22. najranije i na 100hpa je slicna situacija valjda je to oko 16km(10hPa je valjda 31km)... Mene vec sad interesuje ta dekada... Jer je i po jednom alternativnom modelu tada najavljena zima... I meteorolog B. Sparavalo kaze u januaru bice jos zime a februar dosta blazi...Valjda i oni znaju, mada u sustni februar je obicno blazi  ;)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže slobopfc

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #519 poslato: 14. Januar 2017. u 11:41 »