Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2016 - II dekada  (Pročitano 24004 puta)

Van mreže sale pn

Odg: Decembar 2016 - II dekada
« Odgovor #200 poslato: 18. Decembar 2016. u 14:00 »
Veoma brzo se zatvorilo nebo, sada je oblacno sa sumaglicom i dalje duva veoma hladan neprijatan severozapadani vetar koji je naglo oborio temperaturu. Trenutno je -2.0C i u daljem je padu.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #201 poslato: 18. Decembar 2016. u 14:14 »
Ledeni dan. Dobio sam informaciju da je u nekim delovima Zrenjanina pobelelo kao na slikama koje ste postavljali. Kod mene bez padavina.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #202 poslato: 18. Decembar 2016. u 14:15 »
Kakav zimski dan danas uz trenutnu T -4.5c..Bilo je slabog sitnog snega ali ne kao u gradu gde je vidim obeleo lepo :)
Sve pohvale za slike kolege  :tu:

Van mreže mareeram

« Odgovor #203 poslato: 18. Decembar 2016. u 14:23 »
Sjenica najtoplija u zemlji sa 6 C, jutros je bila ubedljvo najhladnija...

Van mreže Sapcanin123

• **
« Odgovor #204 poslato: 18. Decembar 2016. u 14:47 »
Dobar dan!
U Sapcu trenutno oblacno,tmurno i veoma hladno.
Lepe slike iz Beograda.Kod mene ni dekorativno da obeli ovaj ,,industrijski" sneg!
Nije ni padao!

Van mreže mareeram

« Odgovor #205 poslato: 18. Decembar 2016. u 15:14 »
@ Sofronije

Javi se, jedini u zemlji imas sneg trenutno po RHMZ..  :grin: :D

Van mreže Bart

« Odgovor #206 poslato: 18. Decembar 2016. u 15:20 »
@ Sofronije

Gde ce se javi, covek uzo lopatu i cisti sneg ispred kuce   ;)  :grin:  Da ne zezam mnogo da ne dobijem  :fight:

Ovde temperatura mislim da otisla skoro do 1C i sad je u padu , siri se magla, ovde ce verovatno zavladati u toku noci... Pravi zimski dan  :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Djordje Antonijevic

• *
  • Starost: 25
  • Samo sunce, Stojacak sity....
    • ....
« Odgovor #207 poslato: 18. Decembar 2016. u 15:27 »
Pada zrnast sneg stvarno, i po RHMZ pada slab zrnast sneg.
pre ovog zrnastog je bilo i pravog snega.. :)
Ledeno u Palanci, moj termometar meri -6 stepeni,brrr   :sleep:
:D :) Bum Bum

Van mreže Đađo

• *
  • Starost: 50
« Odgovor #208 poslato: 18. Decembar 2016. u 15:33 »
Evo i od mene jedna (malo drugačija) slika od pre nekoliko minuta ... 
Vedro i sunčano, trenutna temperatura 3.6°C.
Tmax= 4°C.

Nadmorska visina = 445 i 895 metara

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #209 poslato: 18. Decembar 2016. u 15:42 »
Definitivno danas prvi ledeni dan u Beogradu (Vračar), a kako se Tmin i Tmax zvanično beleži između 20UTC - 20 UTC (21h-21h), kao Tmax za danas će biti registrovana temperatura izmerena juče u 21h. Tada je mereno -1.9°C, a nakon toga je bivalo sve hladnije, da bi jutrošnji minimalac iznosio -5.7°C. U toku današnjeg dana temperatura nije prelazila -3°C na Vračaru.

Ovde u mom kraju nije tako dobra situacija sa snegom kao kod mog imenjaka iz bloka 70a, ili kao kod Joce na Ceraku. Možda je i ovde provejala poneka pahulja noćas, ali sasvim slaba osenčenost travnatih površina je više vezana za inje, negoli za neke snežne padavine.

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #210 poslato: 18. Decembar 2016. u 15:45 »
Pada zrnast sneg stvarno, i po RHMZ pada slab zrnast sneg.
pre ovog zrnastog je bilo i pravog snega.. :)
Ledeno u Palanci, moj termometar meri -6 stepeni,brrr   :sleep:

@ Sofronije

Il' sam lud il' sam corav ali kod mene kuci nista od toga... Idem posle do sela i prolazim pored meteo stanice pa cu videti ima li cega tamo i ako bude cega i dovoljno svetla uslikacu. Pre nekih 3 sata bila je samo maglustina...

Sad vidim ovo sto je Bart napisao :D Moracu i lopatu da ponesem ako mi zaglavi auto negde u smetu  :rofl:
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #211 poslato: 18. Decembar 2016. u 15:56 »
Evo jedne fotke od danas, poslala mi drugarica, blok 45:

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #212 poslato: 18. Decembar 2016. u 16:15 »
Posle sunčanog prvog dela dana nešto posle 13h se naglo razduvao ledeni severac koji je doneo nisku oblačnost sa severa. Obzirom da sam radio nesto po dvoristu smrzao sam se kao p.... Temperatura je za kratko vreme sa 0.4 C pala na -3.2C. Danas je ujedno i prosečno najhladniji dan ove zime, a prosečna temperatura od početka meseca je na -0.2C, visegodisnji prosek je 1.5C.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #213 poslato: 18. Decembar 2016. u 16:17 »
I mene je danas zanimalo kako je ko dobio industrijalca i situacija je sledeća:

Prvo sam išao od stana ka Vuku, i dalje gore Bulevarom uz Zvezdaru ka Ustaničkoj. Snega gotovo da nema sve gore do Batutove ili zvezdarske pijace. Iznad toga je malo bolje pobrašnilo, pa su krovovi i auta beli, uz tragove na travi ( zapravo na podlozi je to više bio mraz).
Zatim druga tura od stana do Vidikovca. Do sajma je sve golo, a onda između njega i Ade postepeno sve više beline. Baš je prelepo bilo tu penjući se uz onaj nadvožnjak ka Banovom Brdu gledati belinu ukombinovanu sa delimično zaleđenim jezerom. :) Gore po Banovom Brdu opet malo manje industrijalca. Ulazimo u Košutnjačku šumu, gde je bio predivan prizor sa svom onom masom nataloženog inja po drveću, ali je samog industrijalca jako malo. Čim se izađe, u Skojevskom naselju rekao bih najlepši ambijent, sa najviše industrijskog snega, i dosta inja po mnogobrojnom drveću. Slično ostaje sve do Meka na Vidikovcu, sa tek nešto malčice manje beline.

Dole kući sunčan čitav dan, a onda na samom zalasku niska oblačnost je došla  interesantno sa istoka, uz pojačan vetar iz tog smera. Dakle probila je jednostavnije, najmanjom linijom otpora, dolinom Velike Morave, stigla lako i do donjeg toka Zapadne Morave i krenula da ispunjava kotlinu uzvodno.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #214 poslato: 18. Decembar 2016. u 16:25 »
^^ Sve zavisi od količine aerosola koja su poslužila kao jezgra nukleacije, koja su kasnije na račun prehlađenih kapljica iz magle i stratusa narasla do snežnih pahuljica. Količina tih aerosola značajno varira i na malim rastojanjima, i najveća je tamo gde je vazduh najzagađeniji. Što se tiče tog izraza "industrijski sneg" ili "industrijalac", moram da priznam da sam ga ovih dana prvi put čuo i vidim da se odomaćio na forumu. Kako god, simpatično zvuči i ima opravdanja u fizičkim procesima koji su povezani sa njim. :)

Na Miljakovcu je jako kratko padao sneg. Od kad se magla podigla u stratus (oko 13h), suvo je. Beline najviše ima u obliku inja po drveću, nataloženog sloja snega jako malo. Temperatura u sasvim blagom porastu do -3°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #215 poslato: 18. Decembar 2016. u 17:02 »
Lepo zapažanje Kimi, zaista je snega manje bilo u centru grada i na Novom Beogradu na primer nego u predgrađu u Mirijevu i u mom kraju. Na Belim vodama  :grin: je bilo sitnog snega jutros a i možda u toku dana dok sam bio odsutan pošto mi se čini da ga trenutno ima više nego pre par sati. U principu bele se skoro sve površine od ulica, automobila i travnatih površina do krovova. Prelep praznični ambijent a eto nisam iskreno ni gledao karte pa nisam ni očekivao sneg iz stratusa usred centra anticiklona. Temperatura -4.4 °C na Košutnjaku.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #216 poslato: 18. Decembar 2016. u 17:13 »
^^ Sve zavisi od količine aerosola koja su poslužila kao jezgra nukleacije, koja su kasnije na račun prehlađenih kapljica iz magle i stratusa narasla do snežnih pahuljica. Količina tih aerosola značajno varira i na malim rastojanjima, i najveća je tamo gde je vazduh najzagađeniji. Što se tiče tog izraza "industrijski sneg" ili "industrijalac", moram da priznam da sam ga ovih dana prvi put čuo i vidim da se odomaćio na forumu. Kako god, simpatično zvuči i ima opravdanja u fizičkim procesima koji su povezani sa njim. :)

Da, termin "industrijski sneg" je uglavnom popularan među "običnim svetom"  ;) iako znam da ga i neki profesionalni meteorolozi (doduše retko) koriste. Ja sam to nekada u šali nazivao "beogradski kondenzovani smog" ali kada sam to davno spomenuo na jednom skupu u BGu našao se neko "pametan" od "funkcionera" i rekao da nema potrebe plašiti narod da je u BGu vazduh zagađen!?
Potpuno se slažem da može da postoji bitna razlika u "količini" padavina na relativno maloj razdaljini. Dobar primer je januar 2005. (mislim da je bilo pre Svetog Jovana) kada je samo u malom delu Novog Sada palo čak 3-4cm snega (mislim da je ovo ekstremno redak događaj) iz niskog stratusa u sloju ispod nule dok u ostalim delovima NS nije bilo padavina ili su bile potpuno zanemarljive (Joe ili neko drugi iz N.Sada verovatno zna više o tome od mene, jer ja to nisam video već su mi samo preneli ... možda sam i godinu pogrešio).
U Beogradu je bio sličan slučaj kada je u okolini "Vuka" bilo blizu 2cm snega a na vrhu Zvezdare ništa (osim inja)-to je bilo tokom 90-ih i ne sećam se godine.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #217 poslato: 18. Decembar 2016. u 17:28 »
Da, da, januar 2005. :) Evo poruke sa foruma:

Evo ovo je bio izveštaj iz dnevnika pretprošle zime. Inače zima je tada bila bez snega sve do nekog 25. januara i onda je non-stop bilo snega do druge polovine marta ako se dobro sećam.

"Sneg samo na Slanoj bari

U Novom Sadu je juče izjutra pao prvi sneg ove zime. Ova vest u januaru ne bi izazvala posebnu pažnju da je beli pokrivač prekrio ceo grad.
Zahvaljujući retkom prirodnom fenomenu, stanovnici Slane bare su juče jedini u Vojvodini imali privilegiju da čiste sneg sa staza i ispred kuća. Žitelji ovog naselja nisu bili iznenađeni kada su ujutro, krećući na posao ili u školu, ugledali sneg, ali nisu mogli da se načude kada su prešli most i videli da u celom gradu nigde nema ni pahuljice. Čudom su se čudili i Novosađani koje je juče put naveo preko mosta na kanalu DTD, jer su imali utisak kao da su se odjednom našli na Kopaoniku ili Zlatiboru. Međutim, beše to novosadska Slana bara ili, kako je neki juče u šali nazvaše -"Snežna bara"!
- Ovo je stvarno neverovatno - rekla nam je Gordana Mesaroš. - Kada sam došla na posao, niko mi nije verovao da je u mom kraju pao sneg. Svi su mi se smejali. Kako kaže, njen sin je, čim je ustao iz kreveta, počistio sneg ispred kuće i sa staza u dvorištu.
Sneg je iznenadio i najiskusnije meteorologe, jer je pojava ove padavine na vrlo uskom području izuzetno retka.
- Svi radarski i satelitski snimci nisu registrovali nijedan snežni oblak - tvrdi meteorolog Milan Bogdanović. - Pretpostavljam da je sneg pao iz debelog sloja magle. To se retko dešava, ali i kada padne na ovaj način debljina belog pokrivača bude svega jedan do dva centimetra, a na Slanoj bari je juče napadalo tri do četiri centimetra snega. U pitanju je zaista čudna pojava koja će sigurno proučavati i analizirati stručnjaci.
Zimskoj idili najviše su se obradovali mališani koji su juče jedini u Pokrajini imali tu sreću da uživaju na snegu. Dok su ostali klinci jurili za loptom ili se zanimali video igricama, najmlađi stanovnici Slane bare su se grudvali i sankali.
- Mnogo sam se obradovala i jedva sam čekala da dođem iz škole i izađem na sneg - rekla nam je sedmogodišnja Aleksandra Horvat, dok je na sankama vukla trogodišnju sestricu Natu.
Tako je, napokon, prvi put ove zime u Novom Sadu pao sneg. Videli su ga, međutim, samo oni koji žive ili su juče imali privilegiji da se nađu na Slanoj bari."

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #218 poslato: 18. Decembar 2016. u 17:57 »
U Beogradu je i dalje tmurno i veoma hladno sa sumaglicom. U mom kraju, sad primetih, prska slaba rosulja (sipeća kiša), koja je već navlažila asfalt, tako da je sigurno veoma klizavo napolju. Vetar je slab, severni i severoistočni. Trenutna temperatura na Vračaru iznosi -3.4ºC, a na Košutnjaku -4.4ºC.

Zanimljivo je da je samo na Zlatiboru temperatura još uvek u "plusu" i iznosi 0.4ºC, potom sledi Vranje sa -0.2ºC, dok je na ostalim GM stanicama temperatura u "sigurnom minusu".

Van mreže Đađo

• *
  • Starost: 50
« Odgovor #219 poslato: 18. Decembar 2016. u 18:13 »
I kod mene je još uvek u plusu, doduše minimalnom.  :)
Ostalo je vedro i čisto nebo, pa se temperatura od poslednjeg pisanja do sada neverovatno brzo spušta, tačnije za dva i po sata niža je za tri i po stepena.
T= 0.1°C.
Nadmorska visina = 445 i 895 metara