Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Decembar 2016 - II dekada  (Pročitano 24010 puta)

Van mreže ciklon

• Starost: 40
Odg: Decembar 2016 - II dekada
« Odgovor #220 poslato: 18. Decembar 2016. u 18:31 »
Kako je lepo videti na RHMZ-u da sve stanice beleze negativne temperature.

Kod mene kao i prethodnih dana, sumaglica i niska oblacnost.
Trenutno -3C.

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #221 poslato: 18. Decembar 2016. u 19:10 »
Ovde su stvarno padali jako sitni ledeni kristali i još uvek to sitno pada. Napolju kao da je pala ledena kiša, putevi i ulice se cakle i strahovito je klizavo  :oboze: bilo je sitnih čukanja i sletanja u šančeve ovde, zato polako i oprezno ako vozite.

Ams kaze da je -3 C trenutno uz S.I. vetar do 5 kmh
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže mareeram

« Odgovor #222 poslato: 18. Decembar 2016. u 19:19 »
@ Sofronije

Da, nakon onog snega kad sam te pozvao, stanica u Palanci javlja rosulju, vrv se ledi pri tlu jer je minus..
itso je i u Velikom Gradistu, tako da mozda i po Branicevu i delovima Isticne Srbije ima poledice..

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #223 poslato: 18. Decembar 2016. u 19:30 »
Zanimljivo je da je Beograd jedina stanica koja je danas zabilježila mjerljive padavine - 0.1mm.

U prethodnih sat vremena se značajno podigla baza oblačnosti (~500m), a uz to se značajno popravila i vidljivost (~5km). Još će to oscilirati, ali moje mišljenje je da se stratus više neće spuštati do magle, već će ovako ostati u dužem periodu.
Tmax danas zvanično -3.1°C.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #224 poslato: 18. Decembar 2016. u 19:32 »
@ Sofronije

Da, nakon onog snega kad sam te pozvao, stanica u Palanci javlja rosulju, vrv se ledi pri tlu jer je minus..
itso je i u Velikom Gradistu, tako da mozda i po Branicevu i delovima Isticne Srbije ima poledice..

Ma bas je gadno napolju, narocito za voznju. Ja sam se iz sela lagano vratio, ali ipak ima pametnih koji misle da se moze normalno voziti... Pamet u glavu ljudi i samo polako uz veliko odstojanje...
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Somborac

• **
« Odgovor #225 poslato: 18. Decembar 2016. u 20:41 »
Umerena rosulja napolju mogu slobodno reći, asfalt se skvasio ali se ne ledi pri tlu. Ne znam u čemu je fora, -2C je. Mada ovako je i bolje..

Van mreže Niksic 3

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #226 poslato: 18. Decembar 2016. u 21:29 »

Dok,traje ova montomija,evo jedne Niksicke slike iz 2012.Maximalna visina snijega te godine je bila 107 cm.
On:Ođen nije mnogo sad ladno temp oko -2.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #227 poslato: 18. Decembar 2016. u 22:59 »
Noću smo uskraćeni za satelitske snimke iz vidljivog spektra, a ni infrared nije od velike pomoći, pogotovo ako je niska oblačnost u pitanju. Ali, zato se uz pomoć RGB kompozitnih satelitskih slika može lepo videti oblast pokrivena maglom i stratusnom oblačnošću. Jedini preduslov je da gore iznad nema srednje i visoke oblačnosti. Ovakvi satelitski snimci mogu biti od velike pomoći kad je u pitanju prognoza advektivne magle ili nailaska stratusne oblačnosti noću.
Free verzija se nalazi na sajtu EUMETSAT-a i ažurira se na svakih sat vremena: http://oiswww.eumetsat.org/IPPS/html/MSG/RGB/FOG/CENTRALEUROPE/index.htm

Ovo je slika od pre sat vremena na kojoj se vidi da je veći deo Srbije pod maglom i stratusnom oblačnošću. Pošteđeni su planinski predeli, ali i kotline po južnoj i istočnoj Srbiji:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #228 poslato: 18. Decembar 2016. u 23:50 »
Hvala mnogo Miloše, od tebe se uvek može nešto novo čuti i naučiti. :tu:

Ova :pleasantry: grdosija od magle i stratusne oblačnosti na satelitskoj slici, koja prekriva ogromni deo Starog kontinenta (najveći deo Srbije, kontinentalnu Hrvatsku, celu Mađarsku, gotovo celu Slovačku, veći deo Češke, Nemačke, Poljske, Rumunije, ogroman deo Moldavije, celu Ukrajinu, Belorusiju... i izlazi iz isečka satelitske slike), sigurno nije nastala preko noći. Za ovo su potrebni dani, ako ne i više od nedelju dana! Zaista fascinantno deluje!

Inače, u Beogradu je oblačno i veoma hladno uz relativno dobru vidljivost (8-10km). Vetar je slab, severni i severoistočni. Trenutna temperatura na Vračaru iznosi -3.4ºC, a na Košutnjaku -4.6ºC.

Van mreže Bart

« Odgovor #229 poslato: 19. Decembar 2016. u 04:44 »
-4C, isla je temperatura i do -5C, moram napolje i to duze vreme sto bi rekli u novinama ceka me pravi smrz  :grin:
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Georgi Zahariev

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #230 poslato: 19. Decembar 2016. u 07:46 »
Добър минимум във Враца тази сутрин -7С.
Ясно и тихо време.

Van mreže Niksic 3

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #231 poslato: 19. Decembar 2016. u 08:50 »
Dobro jutro.Kod mene u Niksicu jutros oko -7,hladno. :morning:
U 8:00 je -6.2c :thumbup:

Van mreže Srđan

• Moderator
« Odgovor #232 poslato: 19. Decembar 2016. u 11:55 »
Tmurno, veoma hladno i u ovom delu grada u dosadašnjem delu dana bez padavina, mada je u 11h na stanici na Vračaru registrovan slab sneg. Sumaglica. Vetar je slab, istočni i jugoistočni. Trenutna temperatura na Vračaru iznosi -3.6ºC, a na Košutnjaku -4.5ºC i opet je GM stanica u centru Beograda jedna od najhladnijih u zemlji (računajući i stanice na planinama). Biće ovo bez sumnje još jedan ledeni dan u glavnom gradu, kao i u većem delu zemlje.

Van mreže Josip

• **
« Odgovor #233 poslato: 19. Decembar 2016. u 12:35 »
Nastavlja se oblačno i hladno vrijeme bez oborina.
-3°C.

Van mreže Srđan

• Moderator
« Odgovor #234 poslato: 19. Decembar 2016. u 13:14 »
Zadržava se tmurno i veoma hladno sa sumaglicom. Jedina novina jeste da sa vremena na vreme, a u poslednjih petnaestak minuta, proleti pokoja sitna pahulja. Vetar je slab, promenljiv. Trenutna temperatura na Vračaru iznosi -3.3ºC, a na Košutnjaku -4.3ºC.

Van mreže nele-niš

« Odgovor #235 poslato: 19. Decembar 2016. u 13:40 »
Niš među najhladnijim gradovima trenutno -4°C, tmurno i maglovito, na sateltitskoj slici se lepo vidi da je Niška kotlina pod niskim oblacima.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #236 poslato: 19. Decembar 2016. u 13:41 »
Dok je dobar deo Srbije pod niskom oblačnošću, Timočka krajina uživa u sunčanom vremenu.
Jutros u Knjaževcu Tmin=-4.5°C
Trenutno 5.5°C

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #237 poslato: 19. Decembar 2016. u 13:44 »
Kolega je sve rekao za Bg.

I dole kuci sledi napokon ledeni dan, niska oblacnost sa sumaglicom se dobro drzi. Gledajuci satelit, iz obalaka vire Kotlenik, Gledic i sami vrh planine Juhor, tako da je odokativno niska oblacnost prisutna do cca 700m nv.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #238 poslato: 19. Decembar 2016. u 14:17 »
Da, termin "industrijski sneg" je uglavnom popularan među "običnim svetom"  ;) iako znam da ga i neki profesionalni meteorolozi (doduše retko) koriste. Ja sam to nekada u šali nazivao "beogradski kondenzovani smog" ali kada sam to davno spomenuo na jednom skupu u BGu našao se neko "pametan" od "funkcionera" i rekao da nema potrebe plašiti narod da je u BGu vazduh zagađen!?
Potpuno se slažem da može da postoji bitna razlika u "količini" padavina na relativno maloj razdaljini. Dobar primer je januar 2005. (mislim da je bilo pre Svetog Jovana) kada je samo u malom delu Novog Sada palo čak 3-4cm snega (mislim da je ovo ekstremno redak događaj) iz niskog stratusa u sloju ispod nule dok u ostalim delovima NS nije bilo padavina ili su bile potpuno zanemarljive (Joe ili neko drugi iz N.Sada verovatno zna više o tome od mene, jer ja to nisam video već su mi samo preneli ... možda sam i godinu pogrešio).
U Beogradu je bio sličan slučaj kada je u okolini "Vuka" bilo blizu 2cm snega a na vrhu Zvezdare ništa (osim inja)-to je bilo tokom 90-ih i ne sećam se godine.

Sećam se itekako. Puko sam od ljubomore. Zanimljivo, da sada živim u tom delu grada koji je poznat po zrnastom snegu iz magle i da ga je bilo povremeno i ove zime. Iz nekog razloga je ovde čest taj sneg iz stratusa, ali nisam nikada video da padne više od 1cm, a kamoli 3, 4.  :/

Da, da, januar 2005. :) Evo poruke sa foruma:

Miloše svaka čast kako si ovo našao. Ja tražio pre neki dan ali nisam uspeo.  :tu:

Inače ovde kod mene  (NS-centar) povremeno proleti koja pahulja zrnastog snega. Svi na poslu se ponadali da će se raspadati. Morao sam da ih razočaram.  :(

Van mreže mareeram

« Odgovor #239 poslato: 19. Decembar 2016. u 14:22 »
@ Niksic 3

Ma je li to Niksic ili negde na severu Finske?? :grin: :laugh:

btw dobro dosao! :comeon: :)