Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2017  (Pročitano 107757 puta)

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
Odg: Januar 2017
« Odgovor #240 poslato: 07. Januar 2017. u 23:20 »
GFS 18z za Vojvodinu jos bolji nego prethodni izlaz, padavine bi pocele jos u cetvrtak, uglavnom sneg i zatim bi se nastavile i u petak i u subotu, dok temperatura po visini ne bi prelazila u plus. Pratimo dalje.

Van mreže nikolapo

• *
  • Starost: 28
« Odgovor #241 poslato: 07. Januar 2017. u 23:27 »
Ja tu nevidim sneg sem obilne kiše, pri kraju padavina sneg, ali videcemo  :hm:

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #242 poslato: 07. Januar 2017. u 23:34 »
 ^^Po ovom izlazu temperatura po visini bi u cetvrtak i petak bila izmedju -2 i -4 uglavnom, to se odnosi na Vojvodinu, naravno. Temperatura u prizemlju ne bi trebalo da bude problem nakon ove ledare koju sada imamo, i uz vecu kolicinu padavina koja se prognozira za taj period verujem da bi u Vojvodini to vecina padavina ako ne i sve palo u obliku snega, dok bi krajevi juznije sneg dobili od subote kada bi na severu padavine polako prestajale. Do subote bi to juznijim krajevima mogla biti i kisa, ili ledena kisa. Po ovom izlazu GFS-a.

Evo samo jos da postavim i meteogram za moje mesto. Ovakav razvoj situacije bi mi naravno odgovarao, sto zbog snega, sto zbog izostanka ledene kise, jer ona stvarno nikom ne treba.

« Poslednja izmena: 08. Januar 2017. u 00:32 Mile94 »

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • U nadi je spas!
« Odgovor #243 poslato: 07. Januar 2017. u 23:39 »
Tako je Mile94,objasnio si mu :comeon:
Ne mogu da verujem da imam 46 godina,a još volim sneg kao malo dete!

Van mreže снег

• **
  • Starost: 46
  • ЈОШ СЕ ЗИМЕ НЕ ПРЕДАЈУ!
« Odgovor #244 poslato: 08. Januar 2017. u 01:31 »
Може бити врло занимљиво кроз 7 дана
Небеса казују славу Божију а природа савршену лепоту Творчеву.

Van mreže ljubostinja

• **
  • Starost: 41
« Odgovor #245 poslato: 08. Januar 2017. u 09:06 »
Ec vidi glavninu padavina u petak i to bi bila kisa a gfs nesto kasnije u subotu i uglavnom bi to bio sneg. Po mom misljenju ponovo ce EC biti u pravu bice ovo kisa bar u mom kraju.

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #246 poslato: 08. Januar 2017. u 09:30 »
Da, EC vidi vise temperature zbog sporijeg prolaska fronta i zbog ugla pod kojim bi front upao nad nase podrucje, kod GFS- a bismo imali slab jugozapadni vetar i vrlo brzo severozapadnjak dok bi kod EC-a jugozapadnjak i zapadnjak bili prisutni dosta duze i vetar bi bio nesto jaci pa bi samim tim i temperatura bila visa i po Vojvodini, i ovde bismo imali kisu. Videcemo koji od modela ce na kraju izaci kao pobednik sto se tice ovog fronta.
« Poslednja izmena: 08. Januar 2017. u 10:48 Mile94 »

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #247 poslato: 08. Januar 2017. u 10:41 »
Da, GFS ensembli gotovo svi u minusu za vreme padavina. Glavni izlaz je nešto hladniji i bogatiji padavinama od proseka.

Sa druge strane ECMWF ensembli dosta slični, jedino možda što 13. januara mnogo više ensembla vidi odlazak u plus. I zanimljivo glavni prednjači u tome, tj. jedan je od najtoplijih. Najduže održava toplo toplotu na 850.

Ne bih isključio mogućnost da GFS opet bude u pravu kao i u prethodna dva fronta.

Van mreže Podrinjac

• *
  • Starost: 32
« Odgovor #248 poslato: 08. Januar 2017. u 11:05 »
Ovo i nije tako loše. Ako se ovako održi na modelima, finog snijega bi bilo. Odlična stvar je tajming padavina, a ovo kratkotrajno zatopljenje ne bi predstavljalo preveliki problem.

Zima 2015/16. - 1.5/5
Zima 2016/17. - 3.0/5
Zima 2017/18. - 1.0/5
Zima 2018/19. - 3.0/5

Van mreže nikolapo

• *
  • Starost: 28
« Odgovor #249 poslato: 08. Januar 2017. u 16:45 »
Biće to kiša koja bi se ledila pri tlu ili ledena kiša, nema sta, to sto je GFS uporan za sneg nema tu nekakve sanse ako tako brzo dvocifreni minus predje par stepeni u plus! Vec par puta se tako desilo.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #250 poslato: 08. Januar 2017. u 16:47 »
GFS 12Z za sutra  :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #251 poslato: 08. Januar 2017. u 17:05 »
Izborili smo se za bar 1 mm :dwarf:

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #252 poslato: 08. Januar 2017. u 17:17 »
Čini mi se kao da svake zime isti članovi ili kukaju čim se u modelima "ne vidi" sneg koji žele, pa se potom oduševljavaju (kada počne sneg koji nisu očekivali jer su modeli bili "kriminalni", "puni bagova"...) i pišu izveštaje "ala veje, rastura sneg" pa bukvalno posle 20 minuta "eto, već je stao, ništa od snega -bolje da nije padao". Ima i onih koji žestoko navijaju za što veći minus, pa potom kažu kako je "nenormalno hladno"... Bilo bi lepo da se ti što najviše "navijaju" potrude da sami tumače numeričke modele (čast izuzecima koji i to rade, osim što "navijaju"  :)) a ne da čekaju "na gotovo" (mislim na komentare članova koji se trude da lepo objasne sinoptičku situaciju i to veoma često rade) i posle samo "šire" neku negativnu energiju.
Ovo što pišem nije upućeno samo jednom članu... a mislim da smem da budem makar malo "strog" jer sam do sada ipak nekako doprineo ovom forumu za razliku od "kukumavki" koje neće da pokušaju da analiziraju situaciju (pod analizom svakako NE mislim na gledanje gotovog meteo(ro)grama).
Postavio sam i satnu MOS-MIX prognozu, možda i ona može bar malo da pomogne nekome ko je iz Beograda i okoline (bez obzira što je prognoza za lokaciju na Vračaru i što je u pitanju 12z-run od prekjuče).
Uzgred, a šta ako sutra padne više od 1mm ... ili sneg iznenadi u sredu?  ;)

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #253 poslato: 08. Januar 2017. u 17:19 »
Da, da, imamo sutra sanse za koji cm, a cini mi se da bismo imali sanse za neke slabe padavine i u sredu, severna polovina zemlje bi i tada mogla da dobije ako nista bar neko provejavanje snega :D

A novi GFS nastavlja svoju pricu za nastupajuci front, meni to deluje sasvim solidno za veci deo zemlje, cak i za juzne krajeve koji ne bi imali padavine skoro sve dok temperatura po visini ne ode u solidan minus ponovo, tako da i ako bi imali kisu ne bi bilo mnogo padavina u tecnom stanju, vecina bi pala u obliku snega.

EDIT: Profi, preduhitrio si me za sneg u sredu :D
Mislim da se stvari odvijaju vise nego dobro sto se tice zime u Srbiji a i u regionu. Napominjem, sto se tice "zime", ne snega, mada izlazi nisu tako losi za Srbiju uopste ni po tom pitanju. Mnogi gledaju gotove "obradjene" podatke raznih modela koji uglavnom u ovakvim situacijama ne daju bas precizne podatke. Sto se mene tice ova zima je pokazala zube u pravom smislu te reci, naravno, snega negde nema puno ili ga nema uopste, ali negde ga ima i previse. Koliki god bio "zimoljubac" i "snegoljubac" onda kada se susretnem sa cinjenicom da takvo vreme postane problem za ljude onda ne mogu da kazem da zima nije "prava". Decembar temperaturno ispod proseka, Januar je krenuo u tom pravcu i to solidno u tom pravcu, a dugo nismo imali takvu situaciju. Kukanje na modele je standardna pojava, ljudi "navijaju" da vide sneg, to razumem u potpunosti, ali treba biti realan i ne pisati neke postove iz razocarenja pa ih pisati tek tako, bez ikakvog pokrica za svoje napisane reci. Kod mene pola sela nema vodu jer su cevi posmrzavale, pocele su i da pucaju u nekim domacinstvima, neki kucni ljubimci koji su bili po dvoristima su se posmrzavali na zalost, ljudi ostaju bez ogreva, situacija nije jednostavna, i ako mene pitate ovo jeste zima, i to ona prava. Nemojmo prebrzo davati neke "prognoze" ako to pisemo previse subjektivno ili iz neke frustriranosti! Pozdrav!  :tu:
« Poslednja izmena: 08. Januar 2017. u 17:34 Mile94 »

Van mreže Somborac

• **
« Odgovor #254 poslato: 08. Januar 2017. u 17:45 »
Zima ne može biti jača, mislim može ali taj koji to želi nek se zapita malo.. :D
Snega ima koliko toliko, ima lepih šansi u januaru za još dosta snega, uživajte u zimi i nema brige. :)

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #255 poslato: 08. Januar 2017. u 18:22 »
Gfs posle Ovih mizernihh padavina u sredu vidi 20tak mozda malo manje mm cetvrtak I petak  za Novi Sad,temp od 1 Stepen u prizemlju mi ne deluje problematicno za sneg ,na 850 hpa je u minusu eventualno 925hpa moze pravitii problem Ali iz malo srecee sever moze da dobije sve padavine u obliku snega :O,sto bi bilo melem na ranu,a jos kad bi se ciklon malo produbioo kao sad pred padavine ::) :O,Ali da ne idemoo daleko

Evo ga rekao bi savrseen polozaj ciklona za celu Srbiju :thumbup:

http://modeles2.meteociel.fr/modeles_gfs/runs/2017010812/132-515IT.GIF?08-12
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže milandijana

• milan
  • *
  • Starost: 47
« Odgovor #256 poslato: 08. Januar 2017. u 18:24 »
bas lepo izgleda danasnji 12z za nas severnije tamo od 13,14.a sto se tice za sutra za moj kraj lako moze  pasti do 5cm  snega a sreda jos bolje izgleda na ovom minusu svaki mm 2cm snega. :comeon:

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #257 poslato: 08. Januar 2017. u 18:30 »
Kad smo već kod kačenja meteograma.  :grin:

GFS12Z za NS crta snežne padavine cele nastupajuće nedelje. Iako su količine sutra i u sredu minorne, na ovu temperaturu mogu prirediti pravi zimski ugođaj.
Što se tiče ciklona u petak, GFS nastavlja sličnu pričicu, međutim treba biti oprezan jer je ovo poprilično plitak ciklon i brzo beži na istok. Opet južni krajevi Srbije imaju najobilnije padavine, a Zagreb ostaje gotovo bez pahulje. Ništa pratimo dalje, ovo i nije tolikok dalek termin.

Offtopic:
Ima dosta navijača i naravno da treba da obrate pažnju i kuknjavu ili radost dele sa nama u meteo chatu za šta je i napravljena tema. Ovde isključivo razgovaramo o prognozi. Sa druge strane razumem da smo ljudi od krvi i mesa, a ne mašine tako da imamo emocije. Nemam ništa protiv toga da ljudi koriste emocije prilikom prognoze jer to održava forum živim i zanimljivijim. 
Poruka za profiamatera: Od nastanka foruma borimo se da poboljšamo kvalitet ovakvih tema, ali mislim da to nije tako jednostavno. Kada naučimo jednog člana gde se šta piše pojave se novi i tako ukrug 10 godina. Posle izvesnog vremena sam shvatio da je to nemoguće i da će uvek biti navijanja i tuge i u ovakvim temama. Sa istim stvarima muku muče i drugi forumi slične sadržine u regionu. Naše je jednostavno da povremeno skrenemo pažnju, ali nisam optimističan da će takvi postovi ikada biti iskorenjeni.

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
« Odgovor #258 poslato: 08. Januar 2017. u 18:44 »
Mene interesuje samo jedno. Da li je ovih 25 mm za Novi Sad, računaju kao i ovih 2 mm sutra? Mislim da kada je minus veliki, 1mm padavina je 2cm, a da li će to važiti i za 13 i 14 januar, kada imamo kritičnu situaciju po visini, pa počne mokri sneg, onda je 1 mm, čak ispod 1cm. Onda ne bi trebali da se radujemo bljuzgavici. Ali važno je da je dalek period pa će se ako da Bog, malo ciklon bolje postaviti za nas severnije. Ostaje nam da pratimo dalji razvoj ciklona injegovo kretanje.
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #259 poslato: 08. Januar 2017. u 18:52 »
 ^^

Tih 2mm je deo onih 25mm. Mislim da se u petak crta manje od 20mm padavina u obliku snega.

Pa da, sneg daje različiti pokrivač za 1mm u zavnosti od vremenskih uslova. Ne daje 1mm manje snega samo kada je granična temperatura već i kada duva pojačan vetar koji razbija kristale i odmah nabija sneg. Mislim da je to u ovom momentu mnogo manje važno sem za takmičenja zvano "ko dobija više cm" koje meni nikada neće biti jasno. Sneg i da pada na minusu i 1mm bude 2cm nabije se posle nekog vremena i pokrivač se prepolovi. Za nas je u ovom momentu bitno da utvrdimo kakav će biti intenzitet padavina i kog tipa će biti. Čisto sumnjam da će biti bljuzgavica na ovako debelo smrznuto tlo.