Какав WRF за Београд.
Још око 7-8цм снега се црта за уторак и среду. Не желим да изађе следећи излаз.
Ako misliš na RHMZov WRF, sa njime se izgleda nikada ne zna. Doduše ja ga retko pratim i obično tu prognozu vidim kada je neko postavi na forum ali poslednja 2-3 dana sam ipak pratio. Za danas uopšte nije imao padavine za Beograd tako da to možda pokazuje da mu ne treba verovati previše
A ovaj nov izlaz koji daje oko 6.5mm padavina (za ut.+sr.), za danas nije dao nikakve padavine do 10h (potom je dao ukupno 0.4mm) a kao što vidimo lepo se "zabelelo" u BGu znatno pre 10h.
Videćemo kakva je će biti situacija ut. na sredu i u sredu, sada je GFS maltene ukinuo padavine za Beograd a EC koji je bio suv je padavine "uveo".
A ono što je sada mnogo teže precizno prognozirati je situacija u petak (trinaesti).EC je poslednjih dana "držao" +7 ili +8C sredinom dana za Beograd ali počeo je to da spušta jer ciklon "namešta" povoljnije za hladniju varijantu.
Potom (od subote) su zimske temperature realne, uz povremene padavine -dakle generalno hladno vreme ostaje (ne mislim da se nešto bitno menja ako jedan dan temp. poraste). Posle decembra koji je što se temp. tiče bio (bitno) ispod proseka ali i izuzetno suv (u BGu 3. po najmanjoj količini padavina), sada imamo hladan januar ali srećom i sa padavinama (pa i u retkim područjima gde padavina nije bilo ili su bile izuzetno male, ipak će ih, najverovatnije, biti u narednom periodu).
Edit:
U nekom od prethodnih dana sam napisao da se nadam da će tokom 5-6 ledenih dana čak i u Beogradu pasti makar mali sneg pa mi ostaje da se nadam da će se to ipak desiti iako me retko koji model u tome "podržava" (npr. ponedeljak ujutru možda može nesto da donese, visinski ciklon koji je u nedelju uveče severoistočno od nas, će da se postepeno popuni i pred sam kraj "života" bi mogao da "baci" malkice padavina i ovde).
Dakle visinski ciklon je ne samo opravdao nego i nadmašio moja očekivanja, "izvinjavam" se
što sam upotrebio izraz "malkice padavina" jer ovde u Beogradu su padavine dovoljne da se sve lepo beli (iako količina padavina u mm neće biti velika). Uzgred, automatska prognoza od 6.januara (koju sam postavio u Meteo-chatu") je bila odlična -i za satne temperature (pogledaću uveče MAE za prva 72 sata prognoze), vetar ali i za padavine koje je retko koja prognoza imala za BG. Tamo je ukupna količina za danas bila 2.1cm (kada se saberu sve satne vrednosti) i to neće biti tačno ali ne smeta mi