Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2017  (Pročitano 107866 puta)

Van mreže Радан

• Увек уз зиму!
  • **
  • Lokacija: Seleuš 45° 07′ 38" SGŠ 20° 54′ 57" IGD 66km (NE) od Beograda
  • Место:Селеуш, Алибунар 66m NMV Јужнобанатски округ
    • Трибалија
Odg: Januar 2017
« Odgovor #260 poslato: 08. Januar 2017. u 19:19 »
Hvala Joe na odgovoru. Sada je najvažnije da vidimo, kao što kažeš vrstu i intezitet padavina. Meni iskreno nije važna centimetraža, već da padne samo da bude belo, a ne gola zemlja. A i pšenica mi je na udaru samo tako. Biće snega i na dalje, ako ne modeli vide posle ciklona, sledi nam moguća inverzija i inje, a na 5 cm primera je zaista lepa zimska idila. Dosta pratim meteorologiju, ali samo mi ovo oko, mm nije bilo jasno.
Јануар 2024 13cm+
Децембар 2022 2cm snega
Циклон Жика(Децембар
 2018)=40cm снега.
Циклони (Jануар 2019)=38cm снега.
Оптимизам је најважнија ствар код човека

Van mreže mareeram

« Odgovor #261 poslato: 08. Januar 2017. u 19:28 »
Super si ti @ Radan, svidja mi se kako si napredovao, bolje znas od mene da prognoziras.. :) ja nemam vremena da ucim o meteorologiji vise..nadamo se da ce ti biti dobrih uslova za useve, a i da uzivas malo u vremenu kakvom volis jer zasluzujes.. :tu:

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #262 poslato: 08. Januar 2017. u 19:52 »
Ko misli da je Sibiru I niskim temperaturama kraju u sredu nek pogleda Ec 12z :blush:,prepuun potencijalaa a konkretnoo nistaa ne znam kako Sredozemlje ne reagujee :huh:,ali bitno je da otopljenja nema na vidiku
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #263 poslato: 08. Januar 2017. u 19:58 »
Што се тиче сутрашњег дана, све је јасно, модели дају око 2 mm падавина, што је сасвим довољно за нова 3-4 cm.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #264 poslato: 08. Januar 2017. u 21:09 »
ECMWF koji je do sada forsirao topliju varijantu, sa 12Z izlazom ima značajnu tendenciju okretanja na snežnu varijantu narednih dana i praktično je preslikani GFS 12Z. Ne treba dizati veliku euforiju, ali miriše na jedan lep sneg i na severu zemlje.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #265 poslato: 08. Januar 2017. u 21:31 »
Mislim da sa tom promenom mora biti klina toplote negde na visini, ostaje samo pitanje  njegove debljine i koji će to sloj tačno biti. Najveći kandidat je svakako sloj oko 925mb, ili nešto niže.

Hoće li to, i u kojoj meri da utiče na vrstu padavina u prizemlju ostaje da vidimo, kada se termin još malo približi i situacija iskristališe.

Sem sutrašnjih padavina koje su svi već lepo prdestavili, da potvrdim da su iste, takođe uglavnom slabog intenziteta, te u vrlo malim količinama gotovo izvesne i u utorak.
« Poslednja izmena: 08. Januar 2017. u 21:50 Kimi »
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Јоца

« Odgovor #266 poslato: 09. Januar 2017. u 08:26 »
Какав WRF за Београд. :worthy:
Још око 7-8цм снега  се црта за уторак и среду. Не желим да изађе следећи излаз. :fight:

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #267 poslato: 09. Januar 2017. u 09:23 »
Da, i nas WRF uveo te padavine koje su modeli vec najavljivali. A sto se tice modela, rekao bih da su skoro pa idealni sto se tice nastavka zime sa snegom. Da ne bih mnogo duzio recicu samo da je i jutrosnji EC spustio temperaturu za cetvrtak i petak i da se priblizio GFS-u. Ni ove padavine danas i sutra uvece i u sredu ja ne bih zanemario za pojedine delove zemlje na ovim temperaturama, a za kasnije mozemo dobiti i neke konkretnije kolicine snega sudeci po tome kako stvari stoje sada.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #268 poslato: 09. Januar 2017. u 09:38 »
Какав WRF за Београд. :worthy:
Још око 7-8цм снега  се црта за уторак и среду. Не желим да изађе следећи излаз. :fight:

Ako misliš na RHMZov WRF, sa njime se izgleda nikada ne zna. Doduše ja ga retko pratim i obično tu prognozu vidim kada je neko postavi na forum ali poslednja 2-3 dana sam ipak pratio. Za danas uopšte nije imao padavine za Beograd tako da to možda pokazuje da mu ne treba verovati previše  :hm:
A ovaj nov izlaz koji daje oko 6.5mm padavina (za ut.+sr.), za danas nije dao nikakve padavine do 10h (potom je dao ukupno 0.4mm) a kao što vidimo lepo se "zabelelo" u BGu znatno pre 10h.
Videćemo kakva je će biti situacija ut. na sredu i u sredu, sada je GFS maltene ukinuo padavine za Beograd a EC koji je bio suv je padavine "uveo".
A ono što je sada mnogo teže precizno prognozirati je situacija u petak (trinaesti).
EC je poslednjih dana "držao" +7 ili +8C sredinom dana za Beograd ali počeo je to da spušta jer ciklon "namešta" povoljnije za hladniju varijantu.
Potom (od subote) su zimske temperature realne, uz povremene padavine -dakle generalno hladno vreme ostaje (ne mislim da se nešto bitno menja ako jedan dan temp. poraste). Posle decembra koji je što se temp. tiče bio (bitno) ispod proseka ali i izuzetno suv (u BGu 3. po najmanjoj količini padavina), sada imamo hladan januar ali srećom i sa padavinama (pa i u retkim područjima gde padavina nije bilo ili su bile izuzetno male, ipak će ih, najverovatnije, biti u narednom periodu).

Edit:
U nekom od prethodnih dana sam napisao da se nadam da će tokom 5-6 ledenih dana čak i u Beogradu pasti makar mali sneg pa mi ostaje da se nadam da će se to ipak desiti iako me retko koji model u tome "podržava" (npr. ponedeljak ujutru možda može nesto da donese, visinski ciklon koji je u nedelju uveče severoistočno od nas, će da se postepeno popuni i pred sam kraj "života" bi mogao da "baci" malkice padavina i ovde).

Dakle visinski ciklon je ne samo opravdao nego i nadmašio moja očekivanja, "izvinjavam" se  ;) što sam upotrebio izraz "malkice padavina" jer ovde u Beogradu su padavine dovoljne da se sve lepo beli (iako količina padavina u mm neće biti velika). Uzgred, automatska prognoza od 6.januara (koju sam postavio u Meteo-chatu") je bila odlična -i za satne temperature (pogledaću uveče MAE za prva 72 sata prognoze), vetar ali i za padavine koje je retko koja prognoza imala za BG. Tamo je ukupna količina za danas bila 2.1cm (kada se saberu sve satne vrednosti) i to neće biti tačno ali ne smeta mi  ;)
« Poslednja izmena: 09. Januar 2017. u 10:20 Profiamater »

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #269 poslato: 09. Januar 2017. u 10:10 »
Da je naš WRF bio u pravu ja još pahulju ne bih video ove zime. Prestao sam da ga pratim. Preporučujem crnogorski WRF, koji se odlično pokazuje i za naš region već godinama.

Što se tiče GFS00Z pozicija ciklona idealna za obilan sneg u Beogradu i okolini. Dobila bi i Vojvodina finu porciju, dok predeli južnije od Kragujevca su vrlo blizu ledene kiše.  :(

Što se tiče ECMWF00Z sve je bliže GFS-u. Do sada je crtao samo kišu, a sada ta kiša brzo prelazi u sneg i čak za NS crta jak sneg na -2 stepena, što je novost. Kako stoje, za sada se situacija kreće u korist GFS-a opet.

Van mreže Медо

« Odgovor #270 poslato: 09. Januar 2017. u 17:06 »
Знатно интензивнији продор по GFS 12 z у петак, резултат тога је циклогенеза у јужном Јадрану и могуће нове обилније снежне падавине.

УКМО доста лошији.

Пратимо даље.

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #271 poslato: 09. Januar 2017. u 17:08 »
 ^^

Da obilnije, ali opet južnije od Beograda.  :facepalm:

Sever dobija padavine iz toplog fronta u vidu kiše ili ledene kiše i onda se produbljuje ciklon u južnom Jadranu ali dobacuje samo do Beograda i južnije.

Očekujem kada dođe do 200+ sata nacrta divan ciklon koji i severu donosi obilan sneg. Ma to će lepota jedna da bude.  :cf:

Van mreže Somborac

• **
« Odgovor #272 poslato: 09. Januar 2017. u 17:22 »
E sad sam baš razočaran, a toliko sam se nadao tom snegu u petak..

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #273 poslato: 09. Januar 2017. u 17:25 »
Nista sta sada,Idu bolji dani bar cemo sada biti na 100injak kilometra od jacih padavina,za razliku od prosli put prepolovili smo razdaljinu :morning:

Navijammza jug za preko pola metro snega do nedelje :comeon: :comeon:,dok ja uzivam u predivnoj bljuzgi ovde  8)

UKMO je potencijalniji prvo crta neki zapadni upad ciklon se stvara na jugu Italije pa bi posle mozda usao lepo u Jadran ii doneo sneg svimaa

Van mreže Zika

• student meteorologije u Novom Sadu
« Odgovor #274 poslato: 09. Januar 2017. u 17:28 »
Videćemo šta kaže EC za četvrtak-petak-subotu.  :)

Ono što nama na severu sledi pre toga - novi sneg sutra uveče i tokom noći ka prekosutra. Videćemo da li može biti novog iznenađenja, poput ovog današnjeg u Beogradu.
ljubav si mi jedina, ti si moja sudbina

Van mreže Milos_33

• *
  • Starost: 40
« Odgovor #275 poslato: 09. Januar 2017. u 17:31 »
Ljudi cekajte malo,cemu odmah kukanje,pa ovo je samo jedan izlaz..  :confused:

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #276 poslato: 09. Januar 2017. u 17:45 »
Nije ovaj izlaz nista mnogo drugaciji od prethodnih, samo je malo podigao temperaturu po visini Vojvodini u trenutku najjacih padavina ovde. Da, to ne zvuci lepo naravno ali hajde da sacekamo da vidimo kako ce se stvari odvijati. Iskreno, ocekujem da ovaj ciklon donese jugu sneg u subotu ali ocekujem i da pre toga sever dobije sneg u cetvrtak uvece i u petak. Eto, rekao sam :D verovatno cemo imati problema sa temperaturama na 925hPa zbog provetravanja ali u prizemlju ne bi trebalo da imamo tih problema i temperature ne bi trebale drasticno da porastu, u cetvrtak ovde ocekujem maksimalnu u minimalnom minusu a u petak, oko nule ili tek stepen iznad. To sto je ovaj izlaz malo "losiji" za sever ne znaci nista. Cak i po ovom izlazu imamo temperature po visini oko nule ili malo ispod nule na pocetku padavina u cetvrtak uvece, u sledecim terminima bi bila u tom sloju temperatura u pristojnom minusu, a ni t2m ne bi trebalo da nam predstavlja problem tada. S nestrpljenjem cekam svaki sledeci dan da vidim kako ce se sve ovo razresiti. Svakim danom cemo imati sve bolju i jasniju prognozu, nadajmo se najboljem. Pre svega mislim na odsustvo ledene kise, ne verujem da bi se neko tome obradovao.

Van mreže Direktor

• **
« Odgovor #277 poslato: 09. Januar 2017. u 18:30 »
http://modeles7.meteociel.fr/modeles/gens/run/gens-0-1-168.png?12
http://modeles7.meteociel.fr/modeles/gens/run/gens-0-1-180.png?12

Kao sto Joe kaze ako nece glavni kontrolni  ce  :pleasantry: :laie:

Prosek solidan Gfs iakoo prejuzno ciklon naravno

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #278 poslato: 09. Januar 2017. u 18:32 »
Mislim da nece biti problema po visini sa temperaturama u pomenutom terminu.
Uz male korekcije ovaj ciklon bi ipak mogao da donese lepe padavine, ne znam zasto po 12Z izlazu GFS vidi manje padavina iako je polozaj ciklona veoma dobar a i ciklon je nesto dublji. Temperatura na 2m je po meni veci problem ovde...

Van mreže Joe

• Administrator
Januar 2017
« Odgovor #279 poslato: 09. Januar 2017. u 18:58 »
Vidi manje padavina zato što ovaj anticiklon iznad Atlantika gura svoj greben preko Slavonije i Mađarske ka Vojvodini. Barem ja mislim da je to razlog