Vazdusna strujanja po slojevima po GFS-u 00Z za narednih 84h, vidimo da u noci cet.-pet. u prizemlju nemamo nekog znacajnijeg vetra, ali takodje vidimo da bi postojao prilicno debeo sloj sa izrazenim, skoro cistim juznim strujanjem i to bi bila ledena kisa sigurno sve do petka do podneva dok vetar ne bi okrenuo na severni, a vidimo da bi i po svim kriticnim slojevima okrenuo u otprilike isto vreme.
Meteorogram pokazuje da bi na srecu to bile slabije padavine (ovde kod mene), i da bi tek nakon okretanja vetra na severni padavine pojacale, ali i te slabije padavine bi napravile problem ako padnu u vidu ledene kise, a sve su sanse da hoce.
Za period na dalje GFS mi se svidja, slican je po malo EC-u, AC malo severnije pa bi padavine dobacile i do Vojvodine sledece nedelje, ali otom potom.
Vidimo da su i na GEFS ensemblima pocele da se pojavljuju padavine za narednu nedelju uz odlican prosek temperatura koji je i dalje oko i malo ispod -5C.
EDIT: Novi EC cini mi se daje malo zapadnije postavljen upad i formiranje ciklona na dobroj poziciji za Vojvodinu ali ne u ovoj situaciji, sada nam to samo sprecava brze zahladjenje.
Dosta duze zadrzava plus po visini na teritoriji cele zemlje, to ni bi bas bilo dobro.
Ali je za dalje veoma dobar, bolji i od GFS-a sto se tice snega, daje sneg skoro citave sledece nedelje u vecini krajeva, na solidnim temperaturama, dakle bez neke velike hladnoce.
Lepo bi to izgledalo.
Da dodam i crnogorski WRF, Joe zna da se pokazao par puta kao dosta tacan. Ne izgleda bas lepo za petak, daje malo ledene kise,zatim dosta kise i na kraju nesto malo snega. Ali daje nesto snega za veceras i sutra.