Ponekad mi yr.no i nije baš jasan.
Zamolio bih Profiamatera da i on okači svoju prognozu za Bg
Ja sam par puta pisao nešto u vezi "nesrećne" interpolacije na tom toliko puta spominjanom sajtu (razumem da se često koristi jer verovatno ima vrlo malo sajtova na kojima se besplatno nudi uvid u padavine koje "daje" ECMWF).
Što se tiče mog pisanja u temi "Prognoze" ja sam svoj stav jasno naveo juče:
Možda neki koji ovaj forum nekada vole da omalovažavaju, imaju "uporište" u nekim komentarima koji su ipak ispod nivoa ozbiljnog komentarisanja (mislim na komentare koji nisu u Meteo-chatu nego u temi "Prognoze", dakle ozbiljnoj temi za analizu situacije do 7 dana unapred).
Ima dosta članova koji se trude da napišu kvalitetan komentar a onda uleti neko (po ko zna koji put u kratkom periodu) i piše neke "pošalice" ili "duhovite" komentare u temi "Prognoze" (i to taman kada je naišao period od bar 3-4 dana bez upotrebe termina "kriminalan" za neki numerički model koji npr. ne "daje" sneg).
OK, nije ovo moj forum niti sam ovde moderator/admin ...
Čestitke svima onima koji će nastaviti da ulažu svoje vreme i znanje da ovde kvalitetno pišu (a takvih zaista ima i sa uživanjem čitam njihove analize/najave), ja se time više neću baviti (bar što se tiče prognoza).
Osim toga, mala napomena (kada sam već uleteo u temu za koju sam rekao da neću da pišem -ovo večeras činim zbog molbe mog poznanika Kimija kao i par članova koji su poslali poruke u kojima ljubazno pitaju za neki podatak iz MOS-MIXa):
gledajući numeričke modela 20 godina (neki od sadašnjih nisu postojali ili su se drugačije zvali) zaključio sam da nema nikakvih "garancija" da će nov "izlaz" modela biti bolji od izlaza od pre 2-4 dana. Tokom niza takmičenja u Evropi ovaj princip se pokazao kao odličan -ne treba zanemariti "stare" izlaze a naročito "miks" starih izlaza nekih modela (npr. miks GFS+ECMWF+GDPS od pre npr. 3 ili čak 4 dana)...
Pre 4 dana (nije kratak period kada je u pitanju nejasna sinoptička situacija) sam napisao:
... a početak (i/ili sredina) naredne sedmice verovatno donosi vreme koje "zimska deca" i snegoljupci vole: povremeni sneg bez prevelike hladnoće... Ima vremena do tada da se situacija još promeni, ni za petak nismo sigurno koliko će padavina biti.
Deluje da su modeli tada bili "složniji" za nastupajući period nego sada kada se termin veoma približio... Moguće je da su tada bili u pravu... a sada neki modeli daju sasvim suvo u danima kada neki drugi modeli vide padavine... Prema starom MOS-MIXu povremen sneg je u Beogradu moguć u sva 4 naredna dana (prvo u pon. kasnije popodne/uveče) ali i u utorak, sredu i četvrtak. Količina padavina u ovim danima nije velika i nije ravnomerno raspoređena ali ukupno to nikako nije zanemarljiva količina i dobrodošla je (bar za nas koji volimo sneg)
Toliko od mene u temi "Prognoze" -u narednom dužem periodu neću da pišem u ovoj temi (molim članove za razumevanje) a ovde ima dovoljno kvalitetnih članova koji pišu odlične analize i nadam se da neki neodgovorni pojedinci neće svojim površnim i neozbiljnim rečenicama da kvare opšti utisak u ovoj bitnoj temi.