Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2017  (Pročitano 107926 puta)

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
Odg: Januar 2017
« Odgovor #600 poslato: 16. Januar 2017. u 12:09 »
Modeli su u konfuziji uvek sa padavinama koje dolaze iz Sredozemlja, pogotovu ako su u kombinaciji sa košavom ili pojačanim istočnim vetrom.
Generalno modeli ne daju obilne snežne padavine za ovaj period do četvrtka. Izezatak su veći deo jugozapadne Srbije, Negotinska i deo Timočke krajine.
Iako je situacija takoreći idealna za lep sneg, glavni problem će praviti  pojačan vetar istočnih pravac koji često pravi te tzv padavinske rupe.
Visokorezolucijski modeli tako nešto mogu predvideti ali je stanje na terenu uvek nešto drugačije od tih predviđanja.
U ovakvim slučajevima dosta više znače iskustvena znanja koja se stiču dugogodišnjim praćenjem vremenskih dešavanja.
Što se tiče okoline Knjaževca i ja sam uvek u velikoj nedoumici kad su ovakve situacije prisutne.
Grad i bliža okolina Knjaževca umeju opasno da presuše pri pojačanom vetru istočnih pravaca. Dok najbolje prolaze severozapadni delovi opštine ispod venaca planina Tupižnica, Slemen i Krstatac.
Planinski venac Stare planine duž granice sa Bugarskom je kao jedan veliki bedem. Sa bugarske strane u Belorgadčiku ume bukvalno da zaveje dok je naša strana možda tek sa par centimetara.
Dosta znači i odakle dolazi oblačnost. Što je smer dolaska oblačnosti zapadniji Knjaževac bolje prolazi sa padavinama. Ako dolaze padavine sa istoka onda je ovde rupa neviđena za padavine.
Ovog puta oblačnost u početku dolazi sa juga i polako okreće na jugoistočni pravac i u četvrtak završava sa potpuno istočnim pravcem.
Što se tiče prognoze za knjaževački kraj moja procena je od 5-15 cm novog snega.
Elem u Knjaževu je još uvek potpuna tišina i vetra nema skoro 36h.
Čeka se rasplet situacije!

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #601 poslato: 16. Januar 2017. u 12:28 »
Da, to stoji za južnu polovinu Srbije. A ovamo u Panonskoj niziji i po njenim obodima nema nekog uzvišenja koje bi značajno uticalo na padavine. Generalno, Beogradu makar nije strano da padne lep sneg uz pojačane severoistočne vetrove. Zato me situacija dodatno buni.

Što se tiče ovog poslednjeg GFS-a, ipak je ostavio 6-7mm za Beograd do petka, ali samo malo istočnije daje 2-3mm.
Ako je za utehu, prosek ensambla daje nešto više padavina, ukupno 10-ak mm, gotovo jednako kao 00Z.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #602 poslato: 16. Januar 2017. u 17:17 »
GFS12Z ipak vratio skoro u potpunosti količinu padavina od jutros i trenutno crta solidnih oko 12mm za Novi Sad. Izlaz dosta sličan GFS00Z, samo je 06Z davao manje padavina, ali i on je manje bitan jer mu fale ulazni parametri iz meteoroloških balona.

Evo prognoze po GFS-u:

U Novom Sadu će večeras početi da pada sneg koji bio trebalo da jača u drugoj polovini noći. Sutra ceo dan snežne padavina i povećanje snežnog pokrivača. Trebalo bi da padne od 10 do 15cm snega. U utorak uveče prestanak padavina. U sredu ceo dan povremeno sa slabim snegom uz moguće manje povećanje snežnog porkivača. Temperatura do daljnjeg neće preći nulti podeok.

Čekam još ECMWF12Z. Očekujem konačno da prizna poraz i prihvati GFS-ovu količinu padavina.  :)

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #603 poslato: 16. Januar 2017. u 17:28 »
GFS 12Z povećao količinu padavina za Beograd i okolinu, sutra ujutru se crta zaista lep sneg.

Nego, spremio sam jedan malo poduži tekst. Nije toliko direktno vezan za prognozu, samo indirektno, ali namerno pišem ovde jer znam da će većina pročitati.
Ne bih da se sve svede na samo suvoparno komentarisanje svakog pojedinačnog izlaza modela, moramo nešto da pokušamo da razjasnimo. Najlakše je reći da modeli lupaju i ne verovati im, a mnogo teže je tražiti pravi razlog zašto modeli forsiraju neku priču (u ovom slučaju raspored padavina za naredne dane). Pominjali smo fenski efekat košave, a vidimo da košave u prizemlju ni nema. Ovaj vetar koji duva se ne može nazvati košavom i nije nikada bilo problematično da uz umeren NE i E vetar padne lep sneg.
Ajmo da tražimo krivca u visinskim vetrovima. Što se tiče položaja ciklona i strujanja na 500mb, ne vidimo ništa što bi moglo da ima efekta na nepravilan raspored padavina. Slično je i sa 700mb.
Pogledajmo strujanja na 850mb, visina na kojoj se približno nalaze vrhovi većine dominantnih planina na Balkanu. U skoro svim terminima, daje se ovakav vetar, jer ciklon ni ne mrda, niti slabi nit' jača. Vidimo jaka jugoistočna strujanja kod nas, koja zaokreću na istočna i severoistočna na severu Bosne:

E sad već možemo govoriti o poznatoj priči kad su padavine u pitanju - navetrena i zavetrena strana planine. Ima tu dosta zanimljivih primera, a ekstreman je, recimo, slučaj sa jugozapadnim strujanjima u Crnoj Gori, kada na jugu bude obilnih padavina, a na severu jako malo.

Neću da kačim karte ukupnih padavina, ali sve se lepo vidi na mnogima koje smo do sada kačili. Evo pogledajte poslednje dve iz Bartove poruke. Pronašao sam topografsku kartu na kojoj se lepo vidi orografija i na osnovu količina padavina koje se crtaju i orografije, naš region podelio na nekoliko oblasti:

Evo objašnjenja za svaku od oblasti, koje sam prilično grubo podelio, ali može da posluži:

1) Dinaridi
2) Karpati, Homoljske planine, Stara planina
3) Zavetrena strana oblasti 2 - fenski efekat visinskih strujanja, adijabatsko spuštanje i sušenje vazduha - relativno mala količina snega na kartama modela
4) Navetrena strana Dinarida - adijabatsko podizanje vazduha, orografski efekat - obilan sneg
5) Obast bez preteranog uticaja orografije - umerene količine snega
6) Navetrena strana oblasti 2 - slično kao i u oblasti 4 - obilan sneg

Sad da vidimo da li ta priča pije vodu u meteogramima koje gledamo. Pogledajmo prvo Vršac:

Vidimo dosta vlage na 700mb, ali jako malo u nižim nivoima uz jaka jugoistočna strujanja. Bacimo pogled na Loznicu:

Vlage za solidne padavine ima po svim visinama, strujanja u nižim slojevima atmosfere više zaokreću ka istočnim i severoistočnim.
To bi bilo to.

I za kraj, da vidimo osmotrenu sondažu iz Beograda u 12Z:

Da li je baš tako suvo po visini? Hm, pa i ne baš. Istina je da ima tu jedan suvlji sloj oko 700mb, ali nije to ništa što pahulje ne mogu da prođu, a da ne sublimiraju.
Dakle, imamo puno pravo da se nadamo da su modeli možda precenili efekat zavetrene strane Karpata i Homolja u ovom slučaju. Možda je baš ova sondaža koja je inicijalizovana u 12Z izlazu GFS-a i razlog što su padavine za nijansu povećane.

Zaključak, nakon detaljnije analize, mislim da je jasnije zašto modeli daju takav raspored padavina. Ali i pored tih objašnjenja koja su zasnovana na fizičkim procesima, ponovo ne mora da znači da su modeli u pravu, pogotovo EC koji je suv ko barut. Važno je da je makar nešto razjašnjeno.  :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #604 poslato: 16. Januar 2017. u 17:40 »
 ^^

Jako lepo objašnjeno Miloše svaka čast i veoma korisna topografska karta.

Evo slikovitog prikaza trenutnog strujanja na 850mb.

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #605 poslato: 16. Januar 2017. u 17:45 »
Milose svaka cast na iscrpnom objasnjenju. I ja sam razmisljao u tom smeru, jer iz iskustva znam da kad duva kosava padavine su vrlo slabe ili nikakve. Hvala ti sto si razjasnio neke stvari.

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #606 poslato: 16. Januar 2017. u 17:46 »
Biće Miloše od tebe jednog dana Profiamater, samo tako nastavi  :D :tu:

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #607 poslato: 16. Januar 2017. u 17:54 »
@Joe:
Mislim da će EC da istera do kraja u nameri da nas ne očekuju konkretnije padavine (do sutra uveče), ali ko mu još veruje?! :laught:

U Beogradu bi mom subjektivnom mišljenju utorka uveče palo 15-tak cm novog snega, slično kao i u Novom Sadu. Ipak, i dalje je neizvesno hoće li biti, odnosno koliko će biti padavina na području glavnog grada u sredu i četvrtak tokom dana, iako su mnogi (modeli) otpisali takvu mogućnost. Videćemo večerašnji EC, ali smatram da imamo čemu da se nadamo i ta dva dana. Sve u svemu, optimista sam po putanju ove snežne epizode koja možda dobije i nastavke. :thumbup:

Edit: Miloše, svaka čast za trud. Odlično objašnjeno! :tu:

« Poslednja izmena: 16. Januar 2017. u 18:07 Srđan »

Van mreže Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #608 poslato: 16. Januar 2017. u 18:00 »
Dajte Miloševu sliku da je kačimo na sajt rhmz...  :worthy:

Hvala za post Miloše. Gospodja Košava je upravo probila i ovde.
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #609 poslato: 16. Januar 2017. u 18:11 »
Drago mi je da vidim da je poruka bila od koristi, jer čitav dan već razmišljam o ovoj situaciji. :) Eto, čisto da ne bude da nisam džaba učio školu i da se moje znanje iz ove oblasti ne svodi na puko gledanje karata i metograma.

A kad je u pitanju količina padavina novog GFS-a za Beograd, jedan meteogram kaže 8mm, drugi 11mm sa izraženim maksimumom sutra prepodne. Sreda i četvrtak suvi.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Podrinjac

• *
  • Starost: 32
« Odgovor #610 poslato: 16. Januar 2017. u 18:14 »
Žalim što sam u oblasti 1 . Zašto nisam još malo sjevernije ?  Bar bi obilnije snježne padavine bile češće  :facepalm:
Zima 2015/16. - 1.5/5
Zima 2016/17. - 3.0/5
Zima 2017/18. - 1.0/5
Zima 2018/19. - 3.0/5

Van mreže Bart

« Odgovor #611 poslato: 16. Januar 2017. u 18:18 »
Odlicno analizirano Milose  :tu: Nazalost potvrdilo je moje sumnje da ne moze nesto da se promeni i mi ovde dobijemo neki ok sneg...Ovo sto se daje su mizerne padavine u cetvrtak... Nikad se ne zna ali lici da ce tako biti....
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #612 poslato: 16. Januar 2017. u 18:21 »
Novi meteogram GFS kaze 5,7mm sto znaci da je opet dosta smanji padavine ali nije to toliko ni bitno.
Kad vec nema onih 30mm sto je davao u petak ne mora ni ovo da padne.
Italijanski WRF je presusio za moj kraj a davao je tu oko 5mm, mene ne bi zacudilo da ne padne nista.

Van mreže Johnny colchonero

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #613 poslato: 17. Januar 2017. u 11:51 »
Jutrosnji yr.no vidi 1.5 mm snega za Beograd sutra. U kasnijim satima ne tako interesantna situacija, mada ima vremena za promene.

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #614 poslato: 17. Januar 2017. u 11:55 »
Obećavajuće deluje ova tura između srede i četvrtka, te četvrtak ujutru/prepodne za predele negde južnije od Kragujevca otprilike. Iz toga bi valjalo očekivati najviše snega. Najviše bi ga bilo izgleda na području Kosova i Metohije, te jugozapada zemlje.

Slične količine daju svi za moj kraj (GFS, EC pa i WRF), oko 5mm, s tim da je EC najdarežljiviji. Sem toga, WRF i EC daju nekakav sneg i sutra ujutru (1-2mm).
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Milosh

• Moderator
« Odgovor #615 poslato: 17. Januar 2017. u 11:57 »
Daje cela 2mm, ali je novi GFS skroz suv za te termine. Kao po nekom pravilu, u ovakvim slučajevima je u pravu onaj model koji daje manje padavina.
Ima potencijala i za četvrtak, yr.no na karti vidi lepe padavine, a i GFS ih malo pomera ka severu. Valjda makar neki dan uhvatimo nešto padavina. Ja navijam za četvrtak, jer se makar stabilan minus daje.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Bart

« Odgovor #616 poslato: 17. Januar 2017. u 12:01 »
Sta se to menja za cetvtak pa vetar nece smetati bar ne toliko kao sada, jel zato sto postaje istocniji po visini? znate na sta mislim  :)
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Joe

• Administrator
« Odgovor #617 poslato: 17. Januar 2017. u 12:02 »
Za NS opet obrnuta situacija.

GFS daje nešto malo padavina, a Yr.no suv ko barut. Mada je on i danas bio suv ko barut pa se obrukao.

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #618 poslato: 17. Januar 2017. u 12:15 »
Miloše to je to! Apsolutna potvrda i na teritoriji opštine Knjaževac. Veći deo opštine koji je na zavetrenoj strani Stare planine ostaje suv, tek krajnji zapadni delovi opštine  koji su uzgred na navetrenoj strani novog planisnkog masiva ( Devica, Krstatac, Slemen, Tupižnica) imaju snežne padavine.

Sta se to menja za cetvtak pa vetar nece smetati bar ne toliko kao sada, jel zato sto postaje istocniji po visini? znate na sta mislim  :)

Ja bih rekao da vetar okreće više na istočne i severoistočne pravce. I onda se javljaju mala pomeranja vezana za planinske vence i njihov položaj u odnosu na pravac vetra.

Van mreže Bart

« Odgovor #619 poslato: 17. Januar 2017. u 12:21 »
Ja bih rekao da vetar okreće više na istočne i severoistočne pravce. I onda se javljaju mala pomeranja vezana za planinske vence i njihov položaj u odnosu na pravac vetra.
Hvala Boce, valjda ce padne malo snega i kod nas Yrno za Nis daje preko 10cm... Naravno pitanje je sta ce se ostvariti...  :)
Gledam sada na 700mb je tad bas jace nego sada juzno malo jI strujanje mozda i to ima uticaja...
« Poslednja izmena: 17. Januar 2017. u 12:36 Bart »
Do 25.09. 385.7mm