U ovakvim situacijama skoro pa jedina sansa za konkretniji sneg (za nas severnije od Save i Dunava
) je da dobijemo upad direktno sa severa uz formiranje ciklona u severnom ili srednjem jadranu, koji ne bi bio previse dubok ni previse spor u svom premestanju na istok (da, dosta toga nam treba za sneg
) pa bismo uz malo srece imali padavine u obliku snega od samog pocetka padavina usled dobre postavke ciklona, i hladnoce koja bi ostala nad nama posle ovog polarnog prodora. A naznake za nesto tako nam daje vecerasnji EC u 168. satu, sto se ne zavrsava bas onako kako bi moglo ali ima vremena da se izrodi nesto (ili nista), svedoci smo da do pre par dana nismo ocekivali nikakvu znacajniju hladnocu sve do posle Bozica a onda smo odjednom iz izlaza u izlaz poceli da dobijamo scenarije brutalne hladnoce za 6-i i 7-i sa solidnom kolicinom snega u velikom delu zemlje pre toga i evo nas na pragu toga. I da, onakav ciklon koji bi severu doneo sneg donosi u dosta slucajeva otopljenje juznim delovima zemlje, ali daljim izmestanjem ciklona na istok i ti krajevi dobiju pad temperature i sasvim pristojne kolicine snega. Zbog toga mislim da niko ne treba da bude nezadovoljan otopljenjem jer to moze da nam otvori put za neki mozda veci snegopad, jednostavno mora da se desi nesto tako u ovakvim situacijama ako zelimo neki konkretniji sneg i mi koji nismo bas tako cesto pod pokrivacem
naravno, to ne znaci da bi smo sigurno dobili sneg uz ovakve promene sinopticke situacije ali sanse bi nam bile mnogo vece nego uz onakav polarni vazduh iznad nas dok smo na rubu anticiklona (severniji krajevi).
EDIT: Jos da dodam da bi po EC-u bilo nesto vise padavina i po Vojvodini sutra uvece sto nama gore pruza kakvu takvu nadu da ne docekamo ove minuse bez imalo sneznog pokrivaca.
Zatim, ono o cemu sam pisao, EC u 168. satu je nesto sto moze da ispadne potencijalno vrlo dobra stvar za nas, videcemo sta ce nam naredni izlazi reci i da li ce resiti nesto ili jos vise zakomplikovati.
Gledajuci yr.no za moj kraj (za mesto Šajkaš, 10km zapadno od mene posto je jedino za to mesto izasao novi yr.no u ovom momentu), sada kada je izasao novi to vise i ne izgleda tako lose, u svakom slucaju bolje nego prosli izlaz.