Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2017  (Pročitano 107763 puta)

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
Odg: Januar 2017
« Odgovor #160 poslato: 04. Januar 2017. u 14:21 »
Sve je postalo manje vise poznato,2/3Srbije ce biti pod solidnim sneznim pokrivacem do nedelje..Ja se nadam da ce i Vojvodina da ugrabi koji cm pred jake mrazeve.Glavna nepoznanica su granicna mesta obilnijih padavina od ovog ciklona,gde se recimo nalazi i moj kraj,minimalna pomeranja mogu da donesu solidan snezni pokrivac a moze biti i podbacaj  :grin: Ponovo ce Sava i Dunav da prave granicu jacih i slabijih padavina(sneg)..Bice i vecih razlika izmedju severnih i juznih delova grada i opstina..
Gfs dokle god dobacuje sa izlazima vidi iskljucivo zimu i sneg..

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #161 poslato: 04. Januar 2017. u 14:35 »
Ја не знам чему толико чуђење око количине падавина. Мислим, можда је GFS малко претерао са падавинама, што се и види јер штрчи у односу на све остале енсембле и просек, али сви они га ту негде прате.
А последица свега тога је раније формирање секундарног циклона који се формира већ негде у средњем Јадрану чини ми се, што је и било за очекивати с обзиром на такав упад хладноће, само сам чекао када ће модели то почети да цртају.

Моје неко мишљење је да ће у почетку слабије падавине "добацити" све негде до Новог сада одприлике, док би јужније од Београда било умерених падавина, а даље јужније умерених до јаких.
За даље не бих превише коментарисао, али овакав тренд прогноза код модела ми се јако допада. По GFS-u, у Београду би могло пасти и додатних 15-ак цм снега у периоду од 8. до 10. што јако добро, видећемо.

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #162 poslato: 04. Januar 2017. u 14:37 »
E ovako nesto se ne vidja cesto  :facepalm: Nije da se nije desavalo pre ali ipak od 2012 cetri uzastopna ovakva dana mislim da nisu bila...

Nevezano za temp. -kada RHMZ hoće da "igra na sigurno"  ;) onda za 4 dana stavi ikonicu "moguć sneg" i tu nema greške  :D -ako padne sneg biće "rekli smo da je moguć" a ako ne padne opet imaju "argument" u vidu "rekli smo samo da je moguć, a ne da će sigurno da pada".

Pozdravljam poslednje analize meteo-situacije, sve ovo sada bolje izgleda u odnosu na one komentare kao što su "kriminalan" izlaz, "modeli su prolupali" ili nešto slično. Nadam se da se slični komentari neće "vratiti" ukoliko večernji izlazi modela nekome ne budu "po meri"  ;)
Sada kada je nastavak škole pomeren (bar) za sredu, može sneg "slobodno" da pada koliko hoće u nedelju i ponedeljak  8)

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #163 poslato: 04. Januar 2017. u 14:37 »
Ponovo ce Sava i Dunav da prave granicu jacih i slabijih padavina(sneg)..

Mislim da će granica jačih padavina biti nešto južnije od Save i Dunava ako se nešto ne promeni u poslednji čas.
Možda će eventualno Sava i Dunav biti granica slabih i nikakvih padavina.  :grin:

Van mreže nele-niš

« Odgovor #164 poslato: 04. Januar 2017. u 14:47 »
Nevezano za temp. -kada RHMZ hoće da "igra na sigurno"  ;) onda za 4 dana stavi ikonicu "moguć sneg" i tu nema greške  :D -ako padne sneg biće "rekli smo da je moguć" a ako ne padne opet imaju "argument" u vidu "rekli smo samo da je moguć, a ne da će sigurno da pada".

Pozdravljam poslednje analize meteo-situacije, sve ovo sada bolje izgleda u odnosu na one komentare kao što su "kriminalan" izlaz, "modeli su prolupali" ili nešto slično. Nadam se da se slični komentari neće "vratiti" ukoliko večernji izlazi modela nekome ne budu "po meri"  ;)
Sada kada je nastavak škole pomeren (bar) za sredu, može sneg "slobodno" da pada koliko hoće u nedelju i ponedeljak  8)

Upravo tako, i ranijih godina kada je bilo obilnijih snežnih padavina oni su stavljali ikonicu "moguć sneg" a sa druge strane izdaju upozorenja na obilne snežne padavine i nanose... smešno.
Tako da ja to više i ne gledam.

Van mreže Sic

• **
« Odgovor #165 poslato: 04. Januar 2017. u 14:48 »
GEFS se predomislio pa dao nekih 5mm padavina za Beograd. Eventualnih 30,40 km pomeranja na sever bi zatrpalo glavni grad i napravilo kolaps do ujutru...

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #166 poslato: 04. Januar 2017. u 15:04 »
Ta prognoza je jedan neviđen idiotizam,po tome svako onda može da prognozira. Bitno je da na tom sajtu i dalje stoji umilna slika našeg Jugoslava. Kakva država takav i zavod...

Van mreže sale pn

« Odgovor #167 poslato: 04. Januar 2017. u 15:09 »
GFS ensebli otkrivaju da je ovaj padavinski brezuljak prilicno porastao u odnosu na predhodne izlaze, sto znaci da se ostali clanovi u potpunosti slazu sa glavim izlazom oko sneznih padavina u noci ka petku i u petak:

Van mreže Bart

« Odgovor #168 poslato: 04. Januar 2017. u 15:20 »
 ^^ Ja rhmz gledam zbog temperature pre svega a to da su u nekim ociglednim situacijama za sneg stavljali moguc to stoji...  :)

Ubacio sam animaciju gfs6z izlaza jer je bila najnovija ali ipak bolje da sacekamo 12z i ostale modele... Ovo sto kaze sada je da je ciklon dublji ako se secam dobro ima 998mb u centru kad dodje do juga Jadrana, brzi je  ali to je vise padavina a i vise hladnoce povuce... Da vidimo vecerasnje izlaze pa onda moze da se kaze da je otprilike to to za sledecih 2,3 dana...
Mislim da ovakav prodor hladnog vazduha zasluzuje posebnu temu...Ali o tom potom  ;)

Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
« Odgovor #169 poslato: 04. Januar 2017. u 15:26 »
Gledajuci sve moguce modele, kao i trenutno stanje stvari, satelit, radar, kao i stanje kod nasih severnih suseda, Madjara, ocekujem kod mene od 3-5cm snega do sutra ujutru. A sutra tesko da cemo mi po Vojvodini videti nesto snega, mozda zaista i bude granica nekih neznatnih padavina potez Novi Sad-Zrenjanin pa mi koji smo tu na granici i vidimo neko leprsanje pahulja ali ce zato neki delovi Zemlje sutra imati lep zimski ugodjaj.  :thumbup: Ne bunim se ja, zima je, u punom smislu te reci, odavno nismo imali ovakvu hladnocu nad nama kao ova sto se ocekuje u narednim danima. Takva hladnoca nije bas uobicajena pojava za ovaj deo sveta i moze da utice na buduca desavanj sto se tice vremena u januaru, imacemo mi ovde poprilicnu zalihu hladnoce. Raspored padavina je uvek bio problematican kod nas, retko kad cela zemlja dobije znacajniji sneg odjednom ali cesto se to uz ovakvu hladnocu koliko toliko izjednaci za sve krajeve, tacnije svi docekaju "svojih pet minuta", tj. svoj snezni pokrivac.  :D

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #170 poslato: 04. Januar 2017. u 15:27 »

Ta prognoza je jedan neviđen idiotizam,po tome svako onda može da prognozira. Bitno je da na tom sajtu i dalje stoji umilna slika našeg Jugoslava. Kakva država takav i zavod...

Moja baba reče pre neki dan: "Zaladilo je, moguće da će pasti sneg"
Isti nivo prognoze, šta drugo reći.  :grin:

Van mreže Медо

• Starost: 29
« Odgovor #171 poslato: 04. Januar 2017. u 16:54 »
Мање више то би било то што се тиче овог циклона, GFS 12 z потврдио обилан снег централном и јужном делу земље, што се тиче главног града поново ће то бити на кашичицу.

Још више продубљен циклон чини ми се, 995 hPa над Албанијом :

Van mreže Sapcanin123

• **
« Odgovor #172 poslato: 04. Januar 2017. u 16:59 »
Da li ja u Sapcu mogu necemu da se nadam?

Van mreže aca asceric

• Starost: 27
« Odgovor #173 poslato: 04. Januar 2017. u 17:02 »
@Sapcanin123 radar dobro se puni trebalo bi da bude koji cm . Cekamo sledeci izlaz gfs

Van mreže Milos_33

• *
  • Starost: 40
« Odgovor #174 poslato: 04. Januar 2017. u 17:05 »
Kosutnjak,Cerak,Avala i juzni delovi glavnog grada ce dobiti minimum 15 cm novog snega.

Van mreže zeljko83

• *
  • Starost: 41
« Odgovor #175 poslato: 04. Januar 2017. u 17:18 »
RHMZ je dotakao dno, prosto neverovatno da 99% modela vidi obilniji sneg u celoj zemlji a oni daju jedva 10cm na jugu dok je petak suv kao barut.Nedaj boze da su u pravu ali iskreno mislim da su dno dna.Sramota da nemamo ozbiljnu meteorolosku kucu kao druge zemlje.Serbian meto je daleko kvalitetniji u svakom pogledu u odnosu rhmz.Ovde bar ima normalnih ljudi i profesionalaca i amatera a tamo izgleda samo amateri rade.

Van mreže Sapcanin123

• **
« Odgovor #176 poslato: 04. Januar 2017. u 17:23 »
Hvala @aca asceric!

Van mreže nele-niš

« Odgovor #177 poslato: 04. Januar 2017. u 17:24 »
RHMZ je dotakao dno, prosto neverovatno da 99% modela vidi obilniji sneg u celoj zemlji a oni daju jedva 10cm na jugu dok je petak suv kao barut.Nedaj boze da su u pravu ali iskreno mislim da su dno dna.Sramota da nemamo ozbiljnu meteorolosku kucu kao druge zemlje.Serbian meto je daleko kvalitetniji u svakom pogledu u odnosu rhmz.Ovde bar ima normalnih ljudi i profesionalaca i amatera a tamo izgleda samo amateri rade.

Oni za svaki slučaj čekaju večerašnji EC pa će na osnovu njega možda i izdati neko upozorenje i povećati visinu snega :)

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #178 poslato: 04. Januar 2017. u 17:36 »
 ^^
Da, RHMZ-ove prognoze, naročito dugoročne, bazirane su ogromnim delom na EC-ovom modelu, tako da ako se dva osnovna globalna numerička modela razilaze - zna se unapred ko će imati ogromnu prednost, te u kom će smeru ići prognoza. Provereno 1 000 000 puta! :D A svi znamo da EC nije baš izdašan po pitanju padavina ovoga puta. Ipak, i on da daje u toku sutrašnjeg dana (do ponoći) 10-20mm padavina u obliku snega na negativnim temperaturama jugozapadnim, južnim i jugoistočnim krajevima, pa je i mene u najmanju ruku začudila takva njihova prognoza. Po mom mišljenju GFS u ovakvim situacijama ima znatnu prednost, ali i on zna malo da pretera sa količinom padavina, u šta smo se već uverili mnogo puta!
« Poslednja izmena: 04. Januar 2017. u 17:47 Srđan »

Van mreže Josip

• **
« Odgovor #179 poslato: 04. Januar 2017. u 18:08 »
Narednih dana će biti dosta vjetrovito posebice na Jadranu gdje je bura imati orkanske udare posebice podno Velebita.