Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2017  (Pročitano 107762 puta)

Van mreže majstoric17

• *
Odg: Januar 2017
« Odgovor #200 poslato: 05. Januar 2017. u 20:55 »
Pada li u Somboru snijeg?
Evo u Osijeku pada i to obilan opet :)

Van mreže Naum

• **
  • Starost: 48
« Odgovor #201 poslato: 05. Januar 2017. u 20:56 »
@ Bart

a Boga mi vidi i snega ...

Van mreže Bart

« Odgovor #202 poslato: 05. Januar 2017. u 21:02 »
@ Bart

a Boga mi vidi i snega ...
Da vidi, vidi al nekako traljavo ide... A ec svaki dan za dan produzava ledaru sada do petka sledeceg...
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Antarktik

• *
  • Starost: 58
« Odgovor #203 poslato: 05. Januar 2017. u 23:12 »
За сада јутра у уторак и среду "обећавају" најниже температуре (за сада је у игри двадесетица, можда понегде и који степен ниже). Приземна атмосфера ће се смирити а ваздух по висини ће бити још увек врло хладан. Поготову ће се то односити на локације са дебљим снежним покривачем.

Van mreže sale pn

« Odgovor #204 poslato: 05. Januar 2017. u 23:29 »
To sad bas i ja gledam. Bice brutalnih mrazeva u slucaju da bude potpuno vedro vreme. Daje se blizu -30C na jugu i jugozapadu zemlje.

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
« Odgovor #205 poslato: 06. Januar 2017. u 08:54 »
Cekaju nas vrlo hladni dani uz povremeno provejavanje snega mestimicno, u to nema sumnje, sada bi trebalo poceti gledati sta ce modeli crtati za period od desetog pa nadalje. Neke naznake postoje da bismo mogli dobiti aktiviranje sredozemlja i u vecoj meri nego sada. Detalje kao sto su polozaj ciklona ili ugao pod kojim bi nam "upadao" front cemo razmatrati kasnije jer svaki izlaz modela se za sad razlikuje po tom pitanju. Ali novi EC mi se bas svidja, ali to je samo jedna od mogucnosti. Cini mi se da 10-11. januar moze da bude period kada bi ciklogeneza mogla da se pokrene.

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #206 poslato: 06. Januar 2017. u 09:38 »
Novi EC izlaz vrlo dobar za zimoljupce. Produzava se hladnoca na ovim prostorima do petka, onda malo otopljenje pred dolazak novih padavina. U subotu sneg, pa onda opet ledeni dani. I GFS je vrlo slican. Slazu se modeli i u dalekim satima. Jos je to daleko, videcemo...
« Poslednja izmena: 06. Januar 2017. u 09:49 Paun79 »

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #207 poslato: 06. Januar 2017. u 17:31 »
GFS 12Z drži i dalje neke padavine za ponedeljak, za Beograd konkretno neka 2-3mm. To polako ulazi u 72h i to su ujedno i poslednje šanse da Beograd vidi nešto snega od ovog ciklona. Teška su vremena došla kad se nadamo par cm snega, ali šta je tu je. Ne možemo menjati mikroklimu grada. Ionako je sneg svuda lepši nego u Beogradu (tu mislim na gradsko jezgro, jer čim se ode iz centra to lepše izgleda).

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 4.3mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srks

• **
« Odgovor #208 poslato: 06. Januar 2017. u 17:40 »
 ^^ Znao je Beograd i za bolje dane (zime)!  :D Sećam se da se do 2012. govorilo na forumu kako se Beograd najčešće dobro "ovajdi" od skoro svakog ciklona koji je donosio snežne padavine (tako je i bilo otprilike).  :grin:  Ali eto, došla teška vremena i za ljubitelje snega iz prestonice. Možda nastavak zime nešto bolje donese.  :)

U svakom slučaju, pri ovako niskim temperaturama i zaleđenoj podlozi, i tih 2-3 mm padavina bi "obnovilo" snežni ambijent, samo da te padavine ne ispare...

Van mreže Profiamater

• Moderator
  • Starost: 105
« Odgovor #209 poslato: 06. Januar 2017. u 17:59 »
U nekom od prethodnih dana sam napisao da se nadam da će tokom 5-6 ledenih dana čak i u Beogradu pasti makar mali sneg pa mi ostaje da se nadam da će se to ipak desiti iako me retko koji model u tome "podržava" (npr. ponedeljak ujutru možda može nesto slabašno da donese, visinski ciklon koji je u nedelju uveče severoistočno od nas, će da se postepeno popuni i pred sam kraj "života" bi mogao da "baci" malkice padavina i ovde).

@Milosh&Srks

Slažem se sa obojicom.
U ovakvoj situaciji bi i 2mm padavina (ajd' da ne spominjem veće brojke jer za nas "siromahe" u BGu bi i 2mm bilo super, gledajući većinu modela koji su sasvim "suvi") na "debelom minusu" bar malo ulepšalo ambijent (vetar će u pon. ipak biti slabiji nego danas i sutra).
A potom uz slab vetar i evenutalno neko vedro jutro, kao i uz postepeni porast temp. po visini, u "prizemlju" će ponegde biti izrazito jakih mrazeva...

Van mreže Медо

• Starost: 29
Januar 2017
« Odgovor #210 poslato: 06. Januar 2017. u 19:37 »
Потрајаће дуже ова хладноћа,него што смо у први мах мислили, EC црта висински циклон над нама уз наравно задржавање леденог ваздуха, видећемо да ли је он дарежљив са падавинама.

( GFS и даље држи тачно 2 mm. )

Послато са LG-D620 уз помоћ Тапатока

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #211 poslato: 06. Januar 2017. u 20:04 »
Kao što je i rekao kolega Antarktik, ovaj balon hladnoće iznad nas se samo produžava i produžava. Od prvobitnog ponedeljka, izgurasmo do  četvrtka-petka (kako gde) za probijanje plusa...

Sada nam u taj ponedeljak dolaze nove snežne padavine kao što su kolege i rekle, na sigurnom minusu.

Nakon svega toga miriše na nekoliko prodora sa Atlantika, pod relativno dobrim uglom, što ne mora da bude loše (a svakako neće biti za planinske predele). No, o tome više i detaljnije kada se to malo iskristališe. Dotle, uživajmo u ovoj impresivnoj zimskoj epizodi.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Bart

« Odgovor #212 poslato: 06. Januar 2017. u 22:51 »
Stvarno se samo produzava do petka sigurni minusi cini mi se a posle videcemo...Ja nisam gledao 2,3 dana modele i evo sad vidim da nekoliko dana zadrzava oko  -20 po visini... Gfs za Nis u narednih 10 dana samo u petak sledeci vidi +1C.... Ovakavi tj. slicne minuse na 850mb sam nasao samo oko 23 jan. 1963. januara naravni pitanje kolko su te karte tacne... Stvarno impresivna zimska epizoda kao sto rece Kimi
Na yr. no za poslednji 6 sati u ovom desetodnevnom terminu daje kisu i -9C verovatno je greska daleko je pa mrzi me da detaljnije gledam  :grin:
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže gambino

• **
« Odgovor #213 poslato: 06. Januar 2017. u 23:06 »
GFS 18Z jos malo povecao padavine za 9 januar,mislim da bi moglo da bude solidnoh 3-4mm na negativnim temperaturama sto bi odligno leglo na vec postojeci pokrivac od 5,6cm.

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #214 poslato: 06. Januar 2017. u 23:39 »
 ^^ Da, na ovakvim temperaturama te padavine bi dosta znacile, a i doprinele bi povecanju sneznog pokrivaca pa bismo nesto verovatno uspeli i da sacuvamo u toku onog kratkotrajnog otopljenja u petak (ukoliko bude tako). A sada su slozni i EC i GFS oko tog scenarija za petak, ciklon u severnom jadranu, kod nas oko +2 verovatno u najtoplijem delu dana, plus po visini na pocetku pa bi padavine verovatno pocele kao kisa, mada uz malo srece mogao bi to biti i vlazan sneg (ni ciklon jos nije siguran a ne njegova tacna pozicija  :grin:), ali bi vetar vrlo brzo okrenuo na severozapad pa bi i kisa brzo presla u sneg, a oba modela daju solidne kolicine snega za srpsku Novu godinu. Videcemo da li ce to biti tako, sada smo na sedam dana od toga, sve moze potpuno da nestane ali i da se popravi (kako za snegoljupce, tako moze da se popravi i za one kojima sneg i nije bas omiljena pojava :D).

Van mreže Antarktik

• *
  • Starost: 58
« Odgovor #215 poslato: 06. Januar 2017. u 23:41 »
Stvarno se samo produzava do petka sigurni minusi cini mi se a posle videcemo...Ja nisam gledao 2,3 dana modele i evo sad vidim da nekoliko dana zadrzava oko  -20 po visini... Gfs za Nis u narednih 10 dana samo u petak sledeci vidi +1C.... Ovakavi tj. slicne minuse na 850mb sam nasao samo oko 23 jan. 1963. januara naravni pitanje kolko su te karte tacne... Stvarno impresivna zimska epizoda kao sto rece Kimi
Na yr. no za poslednji 6 sati u ovom desetodnevnom terminu daje kisu i -9C verovatno je greska daleko je pa mrzi me da detaljnije gledam  :grin:

Барт, неће бити нимало лако достићи летвицу која је постављена те 1963-е. Колико сам ја (само се присећам, не гледам директно податке) копао по неким годишњацима, у Крагујевцу су три дана тог јануара, узастопно бележене температуре од -25оС до -27оС. За вредности температуре по висини на 850mb се не сећам, али чини ми се да сам чак и читао неку брошурицу у виду научног рада, односно дубље анализе тог зимског удара и одговарајуће синоптичке ситуације, где су ти подаци можда и поменути. Пробаћу да је пронађем. Што се висина снега тиче, ту је заостатак у односу на ту годину још већи и у погледу висина и у погледу распрострањености. Свеједно, ово што пратимо ових дана је свакако један од топ пет најхладнијих продора (гледајући температуру по висини) у последњих пола века. И ветар који га прати (мада је он увек пратилац таквих упада) је импресиван. Да би се учврстио на листи вечитих, потребно му је трајање и неколико ведрих ноћи. То додуше, у завршној фази, подразумева јак и стабилан антициклон који тренутно није у најави. 

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #216 poslato: 07. Januar 2017. u 00:25 »
Uopste me ne bi cudilo da sledeci vikend dodje do formiranja ciklona koji ce doneti severnim predelima dosta padavina ali u obliku kise.

Van mreže Bart

« Odgovor #217 poslato: 07. Januar 2017. u 00:27 »
 ^^ Antartik mislio sam iskljucivo na temperaturu na 850hPa...Znam da je daleko t2m od rekorda...  Ako pronadjes te podatke o tom periodu slikaj ako mozes i ubaci na forum bilo bi zanimljivo procitati mozda ima nesto novo...Tada je valjdau Nisu bio aposolutni minimum temperature od -23.7C... Ima jos jedan ali to je nezvanicno i nepotvrdjeno kada je bilo oko -28.9C 25.januara 1942. godine ali kao sto reko to nije pouzdan podatak i nepotvrdjen...
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
« Odgovor #218 poslato: 07. Januar 2017. u 00:35 »
Rekord za NS je -28.8 iz 23.01.1963.
Teško da će biti napadnut ikada, a kamoli od ovog prodora.

Uopste me ne bi cudilo da sledeci vikend dodje do formiranja ciklona koji ce doneti severnim predelima dosta padavina ali u obliku kise.

:rofl:

Obožavam tvoje pesimistične i duhovite komentare.

Mislim da treba za početak obratiti pažnju na nove padavine koje su sve izglednije 9. januara. Zaslužile su da ih u kasnijim izlazima detaljnije analiziram.  :)

Van mreže Cedogares

• *
  • Starost: 38
« Odgovor #219 poslato: 07. Januar 2017. u 01:31 »
Rekord za NS je -28.8 iz 23.01.1963.
Teško da će biti napadnut ikada, a kamoli od ovog prodora.
Zar ne bese 2012 mislim tu negde?
Mrzim kosavu.