@Sofronije:
Ne znam da li da pišem ili ne ali u automatskoj prognozi, čiji kvalitet za Smed. Palanku bukvalno nikada nisam proverio (dakle pojma nemam koliko je pouzdana za W13279), imam -23C u drugom delu noći i onda se ta vrednost "zadržava" do jutra tj. nema daljeg opadanja (možda je tu greška, a možda i nije jer imam neku malu vidljivost pa se temp. "zakucala" i ne opada dalje -naravno možda je i ovih -23C prenisko). Za 23h je bilo najavljeno -19.87C, videćemo koliko će pokazati zvanično merenje.
Bogami, Profi, ne znam kakvu to "računaljku" imaš, ali gledam sad na Ogimet-u da je minimalno bilo ipak - 22,9 °C tako da me utisak ipaknije prevario...
"Računaljka" se zove MOS-MIX.
Čisto "profesionalno" me raduje da je ta automatska prognoza imala tačnu minimalnu temp. za Sm. Palanku (nikada nisam pratio kako radi za tu lokaciji) i da nakon što je -23C dostignuto (oko 2-3h noću) temp. više nije opadala nego je lagano rasla ali me nikako ne raduje što je bio toliki minus -to nije nešto što donosi bilo kakvu "dobit", naprotiv...
U Beogradu je na Vračaru minimalna temp. bila -13.1C (dakle "toplije" nego prekjuče), na Košutnjaku -13.6C, Ceraku -14.1C a u Surčinu i Batajnici -16C (na ove dve lokacije min.temp. je bila između 1 i 2h, potom je bila nešto viša).
Na Vračaru je u 07h zvanično izmereno 15cm snega (iako mislim da se sneg malkice slegao od sinoć; možda je samo prepisana vrednost od sinoć), a u Surčinu 14cm. Što se tiče Vračara od
3.8mm "vodenog taloga" dobijeno je
12cm "paperjastog" snega a na Surčinu je od približno 2.3mm (kažem približno jer nema tačnog podatka "u decimalu": juče do 7h je bilo 0.3mm a potom još 2mm zaokruženo) je dobijeno 12cm novog snega (porast visine snega sa 2 na 14cm).
Što se tiče Vračara sećam se jedne "ekstremne" situacije kada je od 5mm dobijeno 28cm snega (ta količina je proverena, tada nije bilo uticaja istočnog-jugoistočnog vetra koji na lokaciji W13274 uvek utiče na merenje znatno manje količine padavina od stvarne -o tome sam već par puta pisao).
Generalno uvek može da se dovede u pitanje količina padavina i/ili visina snega. Imali smo slučaj od 3.1. kada je ujutru zvanično bilo 4cm a potom je u 13h upisano 6cm iako je tokom tih 6 sati bilo 0.8mm padavina ali je temp. bila u plusu i u nekoliko termina je iznosila +1C i do povećanja visine snega na Vračaru nije došlo (nevezano za temp. i padavine koje su se topile -prošao sam pored mesta gde se meri visina snega i izmerio 3-4cm u 4h popodne, a u 18h je u zvaničnim merenjima bilo ponovo 6cm a temp. je i tokom popodneva bila u malom plusu).
Ipak ovo je nebitno a značajnije je videti nov "suv" sneg popodne, uveče, tokom noći...