Automatska prognoza koja je za jutros davala -12.2C za Vračar (i tako "nabola" minimum) daje -14.3C za ovu noć i to tako što u drugom delu noći ka zori drži maltene konstantnih -14C tj. nema daljeg opadanja od 03 do 07h. Videćemo kako će se situacija odvijati, za 23h prognoza je davala -13.1C (i tu maltene nije bilo greške) ali za ponoć daje -13.5C a temp. će verovatno biti za 0.5-0.7C viša jer nije bilo opadanja od 22.50h.
Nekada su automatske prognoze bolje od onih koje radi tim meteorologa koji satima anlizira situaciju.
U BGu od 03-07h je temp. uglavnom bila konstantna tj. -14C (koliko je bilo u 03h) uz zapadni vetar srednje brzine 3m/s, a minim. temp. je zabeležena u 07h i iznosila je
-14.6C a ista vrednost je zabeležena i malo nakon 07h. Dakle za ova dva jutra prosečna greška za Tmin za Vračar je 0.15C.
"Ostaje" još da ista ova prognoza bude dobra i za onaj mali sneg koji ja već danima najavljujem za ponedeljak u BGu -"uzalud" maltene savršena prognoza za Tmin ako mali sneg (pod tim mislim 2-3cm a ne "sneg u tragovima") izostane...
Naravno ima i grešaka: u Leskovcu je do 07h Tmin bio -24.4C a potom je u 08h zabeleženo -24.8C (zvanična merenja) a automatska prognoza je imala -21C tj. grešku od maltene 4C što svakako nije malo. Doduše RHMZ je kao minimum za Srbiju davao -18C ("od -18 do -13C") a "u planinskim krajevima" do -25C. Računajući da Leskovac nije "planinski kraj"
greška je bila baš velika.
Nakon sutrašnjeg slabog snega mestimično, biće ponovo niskih temp. u Srbiji već u utorak... Verovatno ovo nije baš svima prijatno a još manje neophodno, iako možda ima pojedinaca koji će se "takmičiti" da li je njihovo mesto imalo nižu temp. od nekog susednog i slično...
Što se tiče ostalih delova Beograda temp. nisu mnogo odstupale od Vračara: Karaburma -14.4C, Profesorska kolonija (blizu "Pionira"; nisam se navikao na nov naziv) -14.8C, Košutnjak -15.9C, Cerak -16.1C, Surčin -16.2C, Bele Vode -16.4, Batajnica -18C.
U poslednjih 25-30 godina bilo je dosta situacija da za Božić (7. i 8.januara) bude dvocifren plus a ne minus, a u dve godine bilo je čak +19C (1994. godine) i +20.7C (2001. -to je Božićni rekord, mislim dakle na 7. januar).
Meni je u sećanju ostao Božić 1993. kada je padala ledena kiša na -1C a to je bio 16. uzastopni "ledeni dan" pa iako temp. nije išla ispod -11C (BG-Vračar) Dunav je kod Beograda imao 80% površine pod ledom (u priobalju je bio stabilan i provereno debeo led po kojem je moglo da se hoda) a na nekim manjim delovima je bio i ledostaj a Tisa i Morava su bile sasvim zaleđene. U februaru 2012. ledostaj na Dunavu je bio od Novog Sada do Slankamena.
Trenutno je na Vračaru -12.5C uz vetar (uglavnom zapadni) 3m/s.