Kasno sinoć u mom kraju sam izmerio 15cm, a danas u 16h samo 5cm snežnog pokrivača, iako je gotovo tokom cele prošle noći (sve do pred svitanje) temperatura bila u "minusu". U najtoplijem delu dana sneg se topio ~1,5cm/h, sudeći po mojim merenjima (više puta tokom današnjeg dana).U Beogradu je rano jutros bilo pretežno oblačno i bez padavina. Kasnije tokom jutra je došlo do potpunog naoblačenja koje se zadržalo skoro do kraja dana i povremeno uslovljavalo slabu i kratkotrajnu kišu uz veoma malu količinu padavina (~0,4mm u ovom delu grada po mojoj proceni, mada su slično "prošli" i ostali delovi prestonice). Nakon 15h sa zapada i severozapada dolazi do delimičnog razvedravanja, pa je kratkotrajno (pred zalazak) bilo i sunca. S obzirom da je neko vreme padala kiša nakon što se sunce probilo, pretpostavio sam da će se u delovima grada makar nakratko ukazati duga, što se i desilo, ali ne i na N. Beogradu gde živim. Sneg se ubrzano topio tokom današnjeg dana, pa je bilo dosta vode. Vetar je bio uglavnom umeren, povremeno pojačan, a od sredine dana i sa jakim udarima, južni i jugoistočni. Najniža temperatura na Vračaru je iznosila -2,2°C i dostignuta je oko 22h. Potom je tokom noći ista bila u porastu, pa je u 7h na istoj stanici bilo 3,0°C, da bi najviša dnevna bila izmerena posle 16h i iznosila skoro 7°C.
Trenutno je pretežno vedro i vetrovito. Vetar je umeren i pojačan, povremeno i sa jakm udarima, južni i jugoistočni. Temperatura na Vračaru iznosi 5,9°C, a na Košutnjaku 5,4°C. Sneg se u potpunosti otopio sa ulica, kola i biljaka, dok ga u kombinaciji sa ledom ima još ponegde po stazama i parkingu. Takođe, u maloj količini je opstao na krovovima. Očekivano najviše ga ima na travi, ali ni tu nije kompaktan (oko 95%). Ispod (zimzelenog) drveća se uglavnom "zeleni", potom tamo gde su ljudi gazili, u krugu od 1-2m oko zgrada (gde je još malo toplije)... Do zahlađenja će sigurno opstati statistički centimetar, ako ne i dva
, makar u mom kraju.
Edit: Ice, Ljubiša, prelepe slike!
Pohvalio bih i sve ostale, bravo! Nisam bio previše aktivan prethodnih dana usled obaveza, ali sam redovno pratio rad foruma!