Ledeni dan u Beogradu uz Tmax od -0.2°C. Kod mene na Miljakovcu trenutno -6°C uz vidljivost na granici sumaglice i magle.
Što se snežnog pokrivača tiče, na NBG-u je slično stanje kao na aerodromu u Surčinu (visina pokrivača samo ~3cm), u centru grada ga je već dosta više (7-9 cm), a na Košutnjaku (Vidikovac, Cerak...) ga ima oko 11-12 cm. Bio sam na Košutnjaku i Vidikovcu, sasvim drugi svet u poređenju sa NBG-om.
Veoma su neujednačene visine snega, ne samo u različitim delovima grada, već i u istim delovima grada na različitim mestima u zavisnosti od izloženosti lokacije vetru i suncu. Ali i moja zapažanja su jako slična. Prošao sam danas standardnom rutom od aerodroma do Miljakovca, i odokativna zapažanja su sledeća:
Na aerodromu je nemoguće odrediti visinu snega. Snega nema gotovo ni u tragovima na skoro 50% površina, na vetrometinama, a tamo gde ga ima, visina značajno varira. Toliko da sam gledao nanose snega visine i do 1m! Tamo gde je vetar delimično odneo sneg, sunce ga je danas dokrajčilo i pored T2m u blagom minusu.
Na Novom Beogradu kompaktniji snežni pokrivač, tek ponegde se otopio i visina je u proseku 3-4cm. Što se tiče centra, tu je teško naći pravu sliku, ali po parkovima ima u proseku 6-8cm. Pravo je čudo ovih 10cm u Karađorđevom parku koji se drže već 48h bez imalo sleganja.
Čim se prođe Autokomanda i krene prema Voždovcu i Banjici, slika je potpuno drugačija, snega ima svuda prilično ujednačenih 10-12cm. Nije samo veća visina, već generalno ima više snega na sve strane.
Na Miljakovcu opet komplikovanija slika. Najviše snega, a da nisu u pitanju nanosi, ima u Miljakovačkom parku kod izvora, oko 15cm. Razlog što baš tu ima najviše je što je park sasvim u zavetrini i zaštićen od istočnih vetrova. Kod mene na Miljakovcu 2 je vetrometina i ima mesta gde je vetar odneo sneg u potpunosti, a ima lokacija u zavetrini gde ima debelih nanosa.
Ali kad se uzme neki prosek za celi grad, ovih zvaničnih 10cm predstavljaju neku realnu cifru. Komplikovanog li grada.