Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Januar 2017 - III dekada  (Pročitano 38318 puta)

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Januar 2017 - III dekada
« Odgovor #400 poslato: 30. Januar 2017. u 12:00 »
Košava jeste podigla temperaturu u plus u Bg-u, ali kao i juče kod mene, teško je uočiti neke "rezultate" toga napolju, bar za sada. Vlažnost je opala na 60%.

I kući dole je sigurno lagana pozitiva, ali neće to bitnije ucitati ni na šta (bar danas). Bilo je uživanje dole ova tri prethodna dana..

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #401 poslato: 30. Januar 2017. u 12:06 »
I kod mene ce temperatura preci u plus danas, posle ko zna koliko dana. Suncano je, trenutna temperatura -1C, duva jugoistocni vetar brzinom oko 4 m/s, vlaznost vazduha je velika i iznosi 91%, tacka rose -3C i vazdusni pritisak je 1028mb.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #402 poslato: 30. Januar 2017. u 13:03 »
U Paraćinu je sunčano, tmax 2.3C. Oko podneva je krenuo da duva umeren jugoistočni vetar pa je temperatura u padau na trenutnih 0.7C. Udari vetra nešto preko 8 m/s.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #403 poslato: 30. Januar 2017. u 13:11 »
I probi konačno ta dugo čekana i odlagana košava.
Temperatura ode u lep plus, a vidljivost preko 10km.
Lepo je videti bistro nebo posle toliko vremena.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Na mreži Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #404 poslato: 30. Januar 2017. u 14:13 »
+2,7C po AMS Vračar sada.Vetar na udare umeren.

Napolju se najvise topi ovaj zaostali led na trotoarima, uz naravno osuncane povrsine citavog dana. U hladu i u parkovima nema ni govora o nekom topljenju reklo bi se.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #405 poslato: 30. Januar 2017. u 14:23 »
Temperatura kod mene trenutno dostigla +0.8C, kosava jos uvek nije probila sasvim, na momente je bila nesto jaca, ali za sada je to slab vetar. Ipak dovoljno da temperatura predje u plus. Ono malo snega sto je ostao na krovovima se topi, dok na zemlji nema govora o bilo kakvom topljenju jos uvek.

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #406 poslato: 30. Januar 2017. u 14:34 »
Ono malo snega sto je ostao na krovovima se topi, dok na zemlji nema govora o bilo kakvom topljenju jos uvek.
Identična situacija i kod mene, sudeći po onom što sam primetio dok sam bio napolju. Sneg se skoro uopšte ne topi verovatno jer je zemljište i dalje dovoljno hladno. Povremeno pirka košava jačine 4 m/s. U zimskoj jakni šetajući napolju ja se skuvao  :grin:, T 2.5°C.

Van mreže ciklon

• Starost: 40
« Odgovor #407 poslato: 30. Januar 2017. u 15:19 »
I dalje je negativna temperatura napolju ali je doslo do topljenja preostalog snega jer se posle dugo vremena sunce probilo i sija od nekih 10-11h.
Vetar u pojacanju, ovo je verovatno poslednji ledeni dan u ovom dugom hladnom talasu koji nas je zahvatio.

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #408 poslato: 30. Januar 2017. u 15:35 »
Ovde, očekivano, potpuno drugačiji razvoj situacije. Dakle, u Livinju se potpuno naoblačilo, oblačnost je sve deblja, pa je i veoma mračno za ovo doba dana, a i postepeno se spušta donja baza oblaka. Planinski vrhovi ka zapadu i severozapadu su utonuli u snežnu zavesu, a oni bliže se jedva naziru, pa bi svakog trenutka trebalo očekivati početak padavina i u samom mestu. Takođe, vetar je u blagom pojačanju, pa je sada slab i umeren. Temperatura je u padu; sredinom dana dostigla je pozitivnu nulu ili 1ºC, ali se sneg uopšte nije topio zbog zaleđene podloge.

Edit: Upravo počinje da provejava sitan sneg, mada ubrzo bi trebalo da pojača. Horizontalna vidljivost je u naglom opadanju.

Van mreže popovica novi sad 1

• **
« Odgovor #409 poslato: 30. Januar 2017. u 17:01 »
Izbegao sam plus za dlaku na Fruskoj Gori koja me zastitila od Kosave jer sam u zavetrini  za taj pravac vetra  a po RHMZ i Novi Sad gde je maksimalna bila -1 .Trenutno sa Brda gledam brzo formiranje magle nize ..

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #410 poslato: 30. Januar 2017. u 20:01 »
Onda kada nema interesantnih meteoroloških pojava za praćenje, nekako uvek astronomske mogu da ih zamene kada je vedro i kada je atmosfera prozirna.   :)
Nakon što mi sestra reče da na nebu blješti nešto a ona je bila ubeđena da nije zvezda, surfujem po internetu i naiđem na interesantan sajt gde ima prikaz trenutnog astronomskog stanja na nebu, gde se koja zvezda nalazi, planeta, mesec i drugo. Možda sam otkrio toplu vodu al mi je bilo simpatično da sam uhvatio ova tri udaljena drugara na jednoj fotografiji. Kvalitet je loš nažalost jer kamera nije kvalitetna a i ruke mi se tresle od hladnoće. :tu:

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #411 poslato: 30. Januar 2017. u 21:23 »
Lepo zapažanje, Miki!  :tu:

Udruženim snagama košave i sunca, temperatura je u Beogradu danas izgurala do Tmax od +3.0°C, tako da je ovo bio (koliko to samo čudno zvuči) jedan od najtoplijih dana ovog januara.
Ipak, temperatura je brzo nakon zalaska sunca ponovo skliznula u minus, tako da je zbog izraženog dnevnog hoda i današnja Tsr ostala u minusu (-1.9°C). A kako se to odrazilo na ukupnu srednju temperaturu ovog januara, o tome u posebnoj temi.

Inače, ovo "otopljenje" se osećalo samo sredinom dana, trenutno košava koja je sve jača čini jako neprijatnim provođenje vremena na otvorenom.  :)

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 70.9mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Joe

• Administrator
  • Starost: 42
Januar 2017 - III dekada
« Odgovor #412 poslato: 30. Januar 2017. u 21:30 »
Miki instaliraj Android aplikaciju Sky Map. Kada pokreneš app, uključiš lokaciju i usmeriš ka zvezdama i sve će ti se kasti. Ja koristim u te svrhe. ;)

Pogled ka severozapadnom delu neba trenutno.

Van mreže mareeram

« Odgovor #413 poslato: 30. Januar 2017. u 21:35 »
Ooooo @ Srdjane, Italija, Livigno, lepo bogami! :grin:
Uzivaj, nadam se samo da ti to vreme nece pokvariti skijanje, ako se skijate uopste naravno.. :D jer tako kako opisujes nije najpovoljnije za skijanje..
--------------
 Toplije vece u Bg od prethodnih, -2 C, i osecam da je toplije jer sam bio napolju i juce i danas u isto vreme..

Van mreže man

• **
  • Starost: 47
  • Vratiće se zime kad se desi kolaps AMOC-a!
« Odgovor #414 poslato: 30. Januar 2017. u 21:41 »
Ovde je sada - 6C i magla je napolju.Jos u 17.30 je bilo - 5C.Ne popusta zima

Van mreže Boce

• Moderator
  • Starost: 52
  • Sunce prvo izlazi na istoku!!!
    • Meteo Knjaževac
« Odgovor #415 poslato: 30. Januar 2017. u 22:12 »
Na moje iznenađenje prvo se niska oblačnost razbila sredinom dana, a onda se vedro vreme zadržava sve do kasnih večernjih sati.
Tmax=1.6°C
Trenutno -7.4°C

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #416 poslato: 30. Januar 2017. u 22:15 »
Evo i mog skromnog doprinosa. Sutra će to svakako izgledati još spektakularnije. Samo da bude vedro, a trebalo bi barem kod nas južnije.

A ovako će to izgledati sutra i prekosutra :)

izvor: Astronomski Magazin

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #417 poslato: 30. Januar 2017. u 22:16 »
 ^^ Hvala Mare. Sneg toliko volim da mi ne smeta koliko god da pada. ;)
Inače, rekao sam da zabrinjava obilan sneg narednih dana iz razloga što u subotu putujemo za Milano, te bi trebalo da pređemo preko Foskanja na oko 2300mnv, a nije retkost da je u takvim situacijama ovaj prevoj zatvoren. Nikako ne bi valjalo da idemo drugim putem, kroz tunel, pa preko Švajcarske, koji je duži čak oko 500km. Takođe, narednih dana se očekuje i umeren i pojačan vetar, pa nam ne "gine" stavljanje lanaca na koju god stranu da krenemo.

Do kraja dana i tokom večeri povremeno je bilo snega uglavnom slabog i umerenog intenziteta, a u dva navrata kratkotrajno i jakog, sa tek kraćim i retkim prekidima. Pahulje su uglavnom bile sitne ili srednje veličine, mada su za vreme jačih padavina bile i krupne. Napadalo je ~5cm novog snežnog pokrivača. Vetar je bio slab. Zadržalo se hladno sa temperaturom između -2 i -4ºC. Vidljivost je varirala u zavisnosti od intenziteta padavina i uglavnom je iznosila između 1 i 3km.

Trenutno pada slab, sitan i gust sneg. Temperatura je oko -4ºC.

U toku predstojeće noći očekuje se kratkotrajan prestanak padavina, da bi već sutra (utorak) u toku jutra ponovo počeo sneg, koji bi padao sve do kasno u noć ili do srede ujutru. Gotovo izvesno ćemo iz te "ture" dobiti 10-tak centimetara, ako ne i više, novog snežnog pokrivača. Takođe, modeli su dodatno smanjili količinu padavina za petak i subotu, ali i dalje je to obilan sneg.

Van mreže dikile

• Moderator
« Odgovor #418 poslato: 30. Januar 2017. u 23:18 »
Vedro je u Paraćinu, a i košava je stala pa temperatura lagano klizi. Trenutno je -5.6C

Van mreže Bart

« Odgovor #419 poslato: 31. Januar 2017. u 00:05 »
Ovde -2C a Leskovac -13C...Evo ima i dobrih strana kosava  :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm