Juče ujutru sam napisao temperature u različitim delovima Beograda (Vračar je tada bio "najtopliji") i naveo sam da će narednog jutra temp. biti još niža (uzgred, još jednom bih zamolio mod./admin da se tema u vezi prethodne dekade ne "zaključava" čim se počne naredna dekada).
Tako je i bilo, iako su iz Meteosa (Sparavalo) i RHMZa bili dosta "skromni" sa najavom Tmin -7C.
Evo jutrošnjih Tmin u Beogradu:
Surčin -13.2 (temp. od -13C je izmerena i u 9h, a minimalna horiz. vidljivost je bila 150-200m; u 9.30 horiz. vidlj. 400m)
Batajnica -ista temp. kao Surčin, uz vidljivost 100m u većini termina do 8h (u 9.30 300m)
Bele Vode (najniži deo) -12.2C
Profesorska kolonija -11.0C
Vračar -10.4C, vidljivost je u 7h bila 4km, a u 8 i 9h 2km.
Cerak -10.2C
Karaburma (donji deo) -10.0C
Košutnjak -10.0
Evo i poređenja sa jučerašnjim:
Citat:
Minimalne temp. u Beogradu jutros do 9h:
Batajnica -11C (još u 04h je bilo -11C a i u 8.30h je bilo -11C tada uz vidljivost 200m a u 9h je -10C uz vidlj. 300m)
Surčin -10C (izmereno u 9h, u tom trenutku vidljivost 1200m koja ima tendenciju opadanja -u 06h je bilo 4km a u 07h 2km)
Bele Vode (najniži deo) -9.5C
Karaburma (najniži deo) -8.8C
Cerak -8.5C
Trošarina (1km južnije) -8.4C (u 7.45h)
Košutnjak -8.0C
Profesorska kolonija -7.5C
Vračar -6.6C (prema AMS u 08.00h)
Biće hladnije sutra ujutru...
Decembar i januar su svakako hladniji (i to ne malo) od proseka za ovo doba godine (pišem za BG ali svakako može da se primeni na široko područje), kome ova zima nije "prava zima" taj izgleda zimu ocenjuje samo na osnovu cm snega.
Razumem da svako ima pravo na svoje mišljenje ali možda bi bilo dobro da malobrojni pojedinci prestanu da "kukaju" da je zima "slaba" jer ima ljudi koji jedva preživljavaju zbog niskih temperatura, nekima je radno mesto takvo da se i bukvalno smrzavaju, neko nema novca da plati struju (ili drugi energent) ili ne može da dovoljno ugreje kuću/stan... O stanju na rekama i spremnosti za odbranu od leda (znatno ranije, ne sada kada neki izjavljuju da je led "debeo 4m"), našim ledolomcima (tj. njihovoj tužnoj sudbini) neću da pišem -u jednoj temi sam ostavio članak o tome i komentari čitalaca dovoljno govore.