Ovi Grci i Turci će imati snijega koliko žele...
Kanađanin je prisutan i nekako je sve snažniji po slojevima, nisam detaljno gledao ranije SSW događaje, jedna ćelija bi trebala opreživjeti valjda, od ostale ne, to treba provjeriti. Uglavnom, Ovo se previše odugovlači. Prvo tipična dislokacija PV krajem decembra, pa onda split 2/3 janura, pokušaj spajanja, pa onda opet pojačnao razdvajanje nakon novog zagrijavanja koje se trenutno dešava, taj spori proces smanjuje šanse za bolje propagacije.
Prognoza jačana -AO nije loša, ali sve ostalo liči na slične upade kao do sada, greenlandski blok je sada teško ostvariv odnosno ona kombinacija -AO/+PNA/-NAO, koja zna biti super i za naše krajeve a ne samo za srednju i zapadnu Evropu. Scandi+ također teško zbog samih PV ćelija. Jedina bolja šansa je bolje razdvajanje ovih ćelija i jači Wave 2, tako za sada izgleda rješenje. ECMWF je pojačao Wave 2 (istina čas pojača, pa čas smanji, hajd mu više vjeruj)...
MJO faze su dosta loše, brzo ide ka krugu smrti (vjerovatno zbog SSW-a to se često dogodi), brzo smo prošli kroz blokirajuće faze, Faza 1 bi bila interesantna, to bi se odrazilo na treću dekadu, ali nekako je to sve prigušeno kao i propagacija.
Za sada i dalje smo ispod ispod -4°C T850hPa sa prosjekom ensa EC-a, klasteri nude zapadniji upad početkom dekade i dizanje grebena prema Greenlandu i Islandu. sve je to usporeno i podložno pormjenama, jer modeli ne znaju šta će sa kanadskim PV, EPS ga u jednom izlazu pojača, nekad smanji, remetieći odmah stanje Atlantik-Evropa.
Evo kompozita sličnih događaja po Baldwin-Dunkertonu:
Mislim da neće odgovarati sljedećem:
jer kako sada stvoje stvari početak NAM prikaza je sličniiji gornjem:
Eto onih 15-20 dana koje sam juče spominjao, a koji su bili tačni prošlog februara, ali da se ne ponavljam, od početka ovaj SSW nije kao prošli, neka hibridna varijatna izmještanja PV sa splitom...
EDIT: Zanimljivo, GFS-ov upad 06z, jako sličan klasteru sa najvećom podrškom.
Vlage u zraku neće nedostajati u narednom periodu, upadi preko AC bi se spuštali do Sredozemlja, sada je samo bitan dotok hladnoće zbog pozicija koje sam spominjao.
Evo još NAM-a pošto je zadnji malo nečitljiv, ali se dobro vidi kako se pojačava crvena boja (-AO) na smjeni dekada.
Još nešto pored Wave 2 koji me je obradovao to su antizonalni vjetrovi, nakon novog zagrijvanja u stratosferi, vidi se bolja propagacija za dalje
Izvinjavam se na dugačkom postu!
Još jedna napomena, split se već dogodio, neki me pitaju zbunjeno zbog pisanja nekih kolega, ljubitelja prognoza, na FB-u. Svako griješi, ne prozivam ih, ali je došlo do nepotrebne zabune.