GFS у односу на ECMWF, као што је колега sale pn већ рекао, види јак и североисточније позициониран антициклон. Та варијанта положаја овог баричког система је већ најављивана у неким претходним излазима оба модела. Веома често се деси (мислим да је колега Profi на то указао) да прогноза модела не мора обавезно да бива тачнија са приближавањем термина. Често модели "наслуте" неку ситуацију, па је напусте привремено, да би јој се на крају ипак, у неком тренутку, вратили. Ово ме подсећа на такве ситуације. Са друге стране, EC-ов последњи излаз (12h) доста одудара од ранијих. По распореду изобара, делује као да је у некој хаотичној фази дефинисања постојеће ситуације. Чини ми се да су шансе 75:25 (или 3:1) да ће се у наредних седам дана наставити више умерено хладно него топлије време. У прилог јачању овог, да га назовем "украјинског" АЦ-а, иде солидно хладна ваздушна маса која се спушта ка југу Русије, између Русије и Казахстана, затим и велика површина под релативно дебелим снежним покривачем као и датум (део године) који одговара егзистенцији оваквих система. Наравно, да му није овог "комшилука" са запада, његов утицај би био још снажнији.