Samo malo ozbiljnosti ljudi, bilo bi lepo, da ne pisemo bas ovakve poruke, i ova tema je za prognoze, svakako ne za kukanja (ja bih prvi mogao da kukam na nedostatak kise, obzirom da je ovde palo svega 3mm od prosle ciklonske aktivnosti) a ni za neku alternativnu "meteorologiju".
da me niko ne shvati pogresno, postujem svacija zapazanja i te neke "metode" prognoziranja vec u aprilu kakvo ce nam leto biti, ali sam svakako misljenja da bismo morali takve stvari da pisemo u temi koja nije vezana za prognozu vremena, jer to jednostavno nije prognoza. I da, ukoliko neko oseti potrebu da odgovori na ovu moju poruku, neka to uradi preko privatnih poruka, ili u pricaonici, da ne bismo zatrpavali ovu temu. Hvala.
A da ne bih i ja samo pisao van ove teme, postavicu, za pocetak, meteogram GFS-a za naredni period, za moje mesto:
Dakle, neke vece kolicine padavina u narednih deset dana, prema 6Z izlazu GFS modela ovde ne bi trebalo da bude, iako bi bilo pozeljno da padne ozbiljnija kisa, svakako. EC za sada daje nesto vise padavina i mom kraju, pa cemo to ispratiti, uz nadu da svi dobijemo jednu pravu prolecnu kisu. Sredinom meseca nas ocekuje zahladjenje usled fronta sa sverozapada. Koliko ce ono biti izrazeno ostaje nam da vidimo. Vrlo je moguce da do kraja meseca imamo smene toplijih i hladnijih dana usled prodora novih frontova sa severozapada koji bi nam, svojim prilaskom prvo podizali temperature, a zatim, nakon njihovog prolaska i donosili zahladjenja. Postoje naznake da ima sanse za tako nesto, postavljanjem AC-a nad Atlantik, i prisustvom hladnijeg vazduha nad severnim Atlantikom, nad severom Velike Britanije, kao i nad Skandinavijom, sto bi dovodilo do obnavljanja ciklonske aktivnosti na severozapadu, do frontova, koji bi se, u vecoj ili manjoj meri "spustali" i nad Balkan, i "kacili" i nas, sto modeli trenutno i "vide"