Ne mogu da dajem neke strucne analize jer nisam ulazio u dublje pore meteorologije osim pracenja letnjih oluja i pravljenja reportaza uglavnom tokom perioda april-septembar. Primetio sam u zadnjih 20 godina od kada pratim klimatska desavanja i meteoroloske pojave iskljucivo u Srbiji, desava se jedan "meteoroloski klise". Gotovo bez izuzetka. U pitanju su paralela meseca aprila sa svakim letom. Moja neutemeljena konstatacija je: "Kisno leto ce 90% biti ako april bude kisovit i hladan. Ako bude april suv i topao, leto ce biti susno i toplo 100%. Od 1997-e godine vodim statistiku godisnjih doba, a od 1998-e u sitnije detalje i nesto kontam "po aprilu se leto poznaje". Mogu li pravi meteorolozi sa strucnog aspekta da mi objasne ovaj "fenomen", msm meteorolozi profesionalci. Maj je uvek kisovit 90% svake godine i najkisovitiji mesec u godini, ali april nije i ume da bude jako suv. Mislim da mi ne mozete osporiti moju tezu, a reci cu i zasto. Mozda zvuci pausalno, ali za maj se bar mozemo sloziti da je 90% kisovit mesec i kad su susne i kad su kisne godine. Sada cu napraviti retrospektivu meseca Aprila i leta kakva su bila u padavinskom smislu (deficit-suficit). Radije bih sve to napisao svojim prstima koji jedva funkcionisu, nego da pravim neku statisticku pogacu jer je stvar naizgled jednostavna. Ne radi se o narodnom sujeverju ili bajanjima, o suncu, kisi, snegu i ledu na Bozic, Krstovdan, Bogojavljenje, Jovanjdanski i Savindanski mraz, meckinoj senci na Sretenje i koje kakve gluposti. Drzacu se cinjenica i paralela sa njima. Radi se povecanoj ciklonskoj i anticiklonskoj aktivnosti u martu i pogotovo u aprilu.
Evo primera u zadnjih 20 godina od kad pratim vreme u mom podrucju (Centralni Balkan) kakvi su bili aprili, a kasnije i leta od 1997-e do 2016-e godine.
1997.
April kisovit i veoma hladan - Leto kisovito i veoma hladno.
1998.
April suv i topao - Leto veoma suvo i toplo.
1999.
April veoma kisovit i hladan - Leto ekstremno kisovito, osim avgusta.
2000.
April ekstremno topao i susan - Leto ekstremno toplo i susno.
2001.
April ekstremno kisovit i hladan - Leto kisovito i hladno.
2002.
April ekstremno kisovit i hladan - Leto ekstremno kisovito i hladno.
2003.
2004.
April ekstremno kisovit i hladan - Leto kisovito i hladno.
2005.
April ekstremno kisovit i hladan - Leto ekstremno kisovito i ekstremno hladno.
2006.
April umereno kisovit i topao - Leto normalno toplo.
2007.
2008.
April normalan i topao - Leto ekstremno toplo i susno.
2009.
April topao i susan - Leto vecinom toplo i susno, osim juna i prve dekade jula.
2010.
April ekstremno kisovit i hladan - Leto ekstremno kisovito, osim avgusta.
2011.
2012.
April u prve dve dekade normalan, a u trecoj ekstremno topao i susan - Leto ekstremno toplo i susno - REKORDERSKO.
2013.
2014.
April ekstremno kisovit i hladan - Leto ekstremno kisovito i hladno. - REKORDERSKO.
2015.
April topao i susan - Leto ekstremno toplo i susno.
2016.
April ekstremno topao i susan u prve dve dekade, a u trecoj ekstremno kisovit i hladan - Leto toplo i susno, osim juna koji je bio veoma topao sa olujama.
Nikad nisam doziveo topao april i kisovito, a kamoli hladno leto ili veoma kisovit i hladan april, a da te godine bude toplo i susno leto. Da li je to "ne moguca misija"?