Sa zakašnjenjem, evo odabranih fotografija i video-snimaka dolaska oblačnosti i popodnevnih pljuskova. Nije to bilo ni približno impoznatno kao u južnim delovima grada, nije bilo nekih lepih formacija oblaka, niti jakog vetra ili snažnog električnog pražnjenja (da ne kažem sitnijeg grada da upotpuni doživljaj, onog koji ne nanosi štetu
), ali makar je pala "dobra" količina kiše. Zemlja je natopljena; još nije ni upila u potpunosti vodu, pa mestimično ima i povećih bara.
Dugo sam razmišljao da otvorim meteo-reportažu, ali sam odustao s obzirom da nemam dovoljno materijala. Ipak, ako je neko bude pravio, i naravno želi da je deli sa mnom, voljan sam da se priključim.
U toku večeri zapadnije, preko Surčina, prolazi oblak iz kog je često sevalo, a čula se i umerena grmljavina. Ipak, ovde nije bilo ni kapi kiše. Ali, ubrzo se sa severozapada spušta linijska konvektivna oblačnost koja je nad područjem Beograda ojačala i donela monsunski pljusak i mom kraju. Pred kraj pljuska nekoliko puta je zagrmelo, ali su električna pražnjenja bila koncetrisana pre svega u južnim delovima grada, gde je bila i jača grmljavina. Duže vreme nakon prestanka padavina i delimičnog razvedravanja nad Beogradom, u daljini, ka jugoistoku, se sa vremena na vreme mogla opaziti pokoja munja kako para nebom. Nisam previše snimao pljusak, bio je već pao mrak, pa sam se prepustio užitku.
Ali evo tri kraća video zapisa. Posebno na trećem, najkasnije načinjenom, se vidi da sve pliva pod vodom. Takođe, ako malo bolje pogledate, u drugom snimku, posle 30. sekunde, u desnom uglu sam usnimio kola koja malo brže prolaze ulicom i zapljuskuju sve okolo, s obzirom da je i ulica bila potopljena za svega nekoliko minuta intenzivnog pljuska. Bar malo da dočaram nesvakidašnji intenzitet, s obzirom da se ne vidi dobro. Uživo je mnogo moćnije izgledalo i podsetilo me je ako se neko seća, sad me mrzi (iako ne koristim često i ne volim da upotrebljavam tu reč) da tražim na OGIMET-u, na prošlogodišnji monsunski pljusak sličan ovome (odigraio se u maju ili junu), koji je stigao predveče sa zapada i nije doneo grmljavinu. Tad je u Šabcu, pored jakog pljuska, bilo krupnijeg grada i olujnog vetra, te je pričinjena veća šteta. Taj dan pamtim i po jakom strujanju oblačnosti. Ako se dobro sećam u Beogradu je palo preko 15mm, vrlo moguće i 20mm vodenog taloga. Izvinite što sam skrenuo sa teme, ali ima dosta sličnosti sa današnjim, zar ne?