Evo i prve reportaze od mene
Pa da krenem...
Iako nisam pratio modele, jednostavno sam imao neki osecaj da ce biti neke "akcije" kasno popodne i uvece.
Dan je bio oblacan sve do 16:00 h, nebo je bilo jednolicno sivo, nakon toga u 16:30 h se nazire vedrina ka jugozapadu, sunce se sve vise probija kroz visoku oblacnost i dominira vecim delom.
Kako je vreme odmicalo visoke oblacnosti je bilo sve manje, pa je skoro potpuno bilo vedro.
Oko 18:30 h daleko ka jugu se pojavljuju prvi kumulusi, a sa zapada pocinje da se tamni nebo.
Jasno se videlo da je atmosfera nestabilna i da se nesto "kuva".
Ubrzo ka jugu i jugozapadu se pojavljuje Cb, mrak vec pada a pocinje i da seva iz oblaka.
Za nekih 20 minuta oblak je naglo ojacao i poceo da se krece u blagoj jugozapadnoj struji.
Nazire se i self formacija, ali zbog sumraka na slici se ne vidi bas najbolje.
Vrlo brzo krece i grmljavina koja postaje sve jaca.
Videle su se i prve munje, seva gotovo bez prestanka uz tutnjavu.
Posle 15 minuta krece pravi show! Oblak je blizu grada, cuje se jaka grmljavina i munje udaraju svakog trena, pocinje da duva slab do umeren vetar i krecu prve krupne kapi kise sa sitnim gradom koji nije dugo trajao, vrlo brzo je stalo i cinilo mi se da je proslo pored grada.
Posle 5 minuta krece silovit pljusak sa manjim zrnima grada uz vrlo jaku grmljavinu!
Nastavlja da pada jakim intenzitetom (bez grada) nekih 20 minuta kada se sve smiruje i odlazi.
Bilo je to vece za pamcenje, davno nisam video vise munja...
Munjolovac i radarske slike
Evo i slika...
Izvinite zbog loseg kvaliteta (slikano je telefonom)