Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Jun 2017 - I dekada  (Pročitano 53350 puta)

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Starost: 30
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
Odg: Jun 2017 - I dekada
« Odgovor #360 poslato: 06. Jun 2017. u 16:24 »
E ovo na Kopu je prava uživancija. :worthy:   :comeon: Ja vam ne mogu opisati koliko je lepo i prijatno. Već za ovih par sati glava mi se bukvalno resetovala i odmorila od ovog nerviranja sa svim i svačim,  ponajpre uključujući i one glupe statične oblake. A tek koliko znači pobeći od one odvratne i ljigave sparine...

Nadam se da ovih 4-5 slika dočarava lepotu:

NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže Miki

• Starost: 28
« Odgovor #361 poslato: 06. Jun 2017. u 16:25 »
 ^^ Uz toliki sračunat CAPE, taj suvi sloj u srednjoj troposferi (600-550hPa) bi mogao da pomogne pri formiranju jakih slapovitih vetrova unutar Cb oblaka.
Zapadno od Valjeva se pojavljuju prvi odrazi na radaru, vidi se na satelitu isto aktivna konvekcija te i razvijen nakovanj.

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #362 poslato: 06. Jun 2017. u 16:44 »
Zapadno od Valjeva se pojavljuju prvi odrazi na radaru, vidi se na satelitu isto aktivna konvekcija te i razvijen nakovanj.

Očekivao sam da će to da ojača kad uđe u Srbiju, a ono se raspalo. Bogami, i ovaj dan se polako pretvara u pravo mučenje. Ako ni danas ne bude ništa, onda bi ovu sezonu i definitivno trebalo otpisati. Danas se poklopilo baš sve što je potrebno, i šta imamo - to da u čitavoj Evropi ima razvoja osim u Srbiji:

Daleko od toga da treba već otpisivati ovaj dan, jer GFS ono glavno vidi tek od 20h do ponoći, ali treba da se desi nešto što bi dalo naznaku da može biti više večeras.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Srđan

• Moderator
  • Starost: 24
« Odgovor #363 poslato: 06. Jun 2017. u 16:51 »
U Beogradu je prethodna noć bila malo do umereno oblačna i topla, uz uglavnom slab, južni i jugoistočni vetar. Najniža temperatura je iznosila 20,0ºC na stanici na Vračaru, što je svrstava kao treću tropsku u ovoj godini (sve tri su zabeležene u junu).

U dosadašnjem delu dana je bilo pretežno sunčano, veoma toplo, sparno i vetrovito, uz dnevni razvoj oblačnosti (kummulusi, a pre podne i sredinom dana je bilo i malo cirusa). Vetar je bio slab i umeren, na udare povremeno pojačan, južni i jugoistočni. Dosadašnja najviša dnevna temperatura je dostigla 29,9ºC prema AMS Košutnjak, odnosno 31,7ºC prema AMS Vračar (do 16h). Pritisak (GMS Vračar) je ujutru i pre podne uglavnom stagnirao, a od sredine dana bio u postepenom padu; bio je ispod normale i kretao se na visini stanice od ~993 do ~996mb. Vidljivost je bila veoma dobra, a vlažnost povišena - tačka rose je na stanici na Vračaru tokom celog dana ~17ºC.

Videćemo zvanične podatke, ali nema sumnje da će današnji dan biti najtopliji u dosadašnjem delu godine u Beogradu i ujedno drugi tropski ovog juna (treći u ovoj godini).

I u ovim trenucima je pretežno snčano, veoma toplo i sparno. Vetar je slab i umeren, južni i jugoistočni. Temperatura iznosi 31,3ºC prema AMS Vračar, odnosno 29,8ºC prema AMS Košutnjak.

Edit:
Prvi tropski dan prema AMS Košutnjak. Trenutna temperatura na ovoj stanici iznosi 30,4ºC.
Takođe, sada tek vidim, u poslednjem satu je značajno opala tačka rose, pa je na stanici na Vračaru u 16h ona iznosila "samo" ~14ºC.
« Poslednja izmena: 06. Jun 2017. u 17:04 Srđan »

Van mreže Georgi Zahariev

• **
  • Starost: 56
« Odgovor #364 poslato: 06. Jun 2017. u 17:02 »
Във Враца преди около час валя пороен дъжд.
Сега се показва слънцето.

Van mreže Inin19

• **
« Odgovor #365 poslato: 06. Jun 2017. u 17:11 »
Sad sam dosao kuci, nisam pratio situaciju, mislio sam da vec ima lepih razvoja kad ono nista...

Ovde stvarno ima lepih kumulusa daleko prema Kosovu i istoku, sparina ne popusta ni danas...

Nadam se da ce Beograd i Vojvodina veceras biti u centru paznje :)

EDIT: Evo razvoja juzno od Visegrada, moglo bi to kasnije da prersate u superceliju lagano.

Van mreže Kimi

• Moderator
  • Lokacija: Novo Selo,Vrnjačka Banja (za vreme studiranja Beograd,Dorćol)
« Odgovor #366 poslato: 06. Jun 2017. u 17:26 »
Vide se odavde s Kopa obećavajući kumulusi u razvoju tamo skroz na zapadu u daljini. U bližoj okolini vide se lepi kumulusi severno, ka Željinu.

Tamo od iza Pančica tj. sa Kosova nadiru nakovnji mada se vide i kumulusi u paketu.
NEVREME NIKADA NE DOLAZI SA JUGOZAPADA !(ovde ??? )

*Znaš onaj osećaj kada u jugozapadnom strujanju oblačnosti vidiš da uveče ili noću seva sa jugozapada ?? NE.......*

Van mreže sale pn

« Odgovor #367 poslato: 06. Jun 2017. u 17:33 »
Dal ce da se smiluje da bude nesto vise aman, pa ovo je prosto neverovatno sta se desava :ranting:

Suncano i sparno, najtopliji dan, temperatura je isla do cak 32.3C, trenutno je 29.6C. :hot:

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #368 poslato: 06. Jun 2017. u 17:34 »
Srem kao i nesto juznije od Save, pa i sever-severozapad Sumadije, bi mogla biti podrucja gde ce danas dolaziti do razvoja i jacanja istih. Prateci temperaturu tacke rose kroz slojeve uocava se da je kroz nize slojeve transfer vlage od jugoistoka zemlje, preko Sumadije pa ka Sremu, ali i centralnim delovima Vojvodine. Tacka rose, recimo u Valjevu, u proteklom satu je iznosila 11.5C, dalje ka severozapadu, u Loznici 14.7C, u Sremskoj Mitrovici 15.9C, Kraljevo i Kragujevac oko 17C, kod mene u okolini oko 16C, i malo iznad toga. Uz preovladjujuce jugozapadno strujanje na 700hPa, svi ovi slabiji razvoji i ostaci istih koji budu naisli sa jugozapada bi severnije mogli da pokrenu konvekciju. A pre svih drugih krajeva ovde u okolini neku akciju bi mogao imati severozapad Vojvodine, ukoliko istok Slavonije nastavi ovim tempom. Na krajnjem severu Vojvodine je vec bio jedan razvoj koji je dalje ojacao u Madjarskoj.

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #369 poslato: 06. Jun 2017. u 17:40 »
Каква сондажа.  :worthy:
Зато сам и жељно исчекивао да изађе. Да сам је цртао не би боље испала, са све овим мањим сувим слојем о коме Мики прича, а о коме смо неколико пута и нас двојица међусобно полемисали да је покретач јачих слаповитих ветрова, због бржег испаравања те хлађења, што проузрокује јаче силазне ветрове, тј силазну струју.

Ako danas izostanu razvoji, mnoge teorije termodinamike atmosfere padaju u vodu.  :)

Ево не знам стварно шта треба да се деси да изостану данас развоји.
« Poslednja izmena: 06. Jun 2017. u 17:52 Јоца »

Van mreže zlyu

• *
« Odgovor #370 poslato: 06. Jun 2017. u 17:55 »
Sa severa kao da se nesto sprema... Pojavljuju se tamni oblaci, i na radaru se nesto vidi oko Kikinde.
« Poslednja izmena: 06. Jun 2017. u 17:58 Srđan »

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #371 poslato: 06. Jun 2017. u 18:13 »
Fali samo šibica na Jz ili u Valjevskom kraju..  :)
Sparina ubija,ako ne osvezi veceras,tesko ce se spavati..
 :D Od kad @Bart proglasi moje mesto Srpskom Oklahomom, nije pala nijedna pristojna kisa  :rofl: Bart povuci rec,izgorece mi travnjak  :grin:

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #372 poslato: 06. Jun 2017. u 18:33 »
Sada već dosta brz razvoj kumulusa u poslednjih 15ak min, jugozapadno je veći kumulus koji se razvija i sve je više manjih u blizini, ako se ne ugasi tamo će vrlo brzo biti prvi CB, severozapad ima razvoje takodje odavde koliko vidim ...

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
« Odgovor #373 poslato: 06. Jun 2017. u 18:47 »
Valjevski kraj je isfeniran samo tako. Mile je dobro primetio da Valjevo ima tačku rose od 11°C i vlagu od svega 27%. Zato planine u tom kraju miruju, a oblačići koji jedva niknu u Bosni se gase tamo. Da bi bilo nešto ovamo, mora da nikne znatno bliže, a vremena je sve manje.
Nema više cumulusa nad Beogradom, prema jugozapadu se vide neki ostaci konvektivne oblačnosti.
Temperatura i dalje visokih 29°C, tačka rose 16°C. Ipak se vazduh osušio malo tokom dana, što je i bilo za očekivati s obzirom na vrućinu.

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 80.5mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Miki

« Odgovor #374 poslato: 06. Jun 2017. u 18:47 »
Vide se ka severu towering cumulusi, dok je ovde iznad mene pitomo reklo bi se. :D
Temperatura i dalje visoka, 28.6 °C.

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #375 poslato: 06. Jun 2017. u 19:00 »
sve je to slabo za sada, jedino severozapad definitivno u razvojima i satelit to kaže. Ovaj pojčan vetar mi ne ide uz sve ovo  :huh:

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
« Odgovor #376 poslato: 06. Jun 2017. u 19:02 »
Doslo je do porasta tacke rose i u Valjevskom kraju na skoro 16C, samim tim je i vlaznost vazduha tamo porasla na 43%. Loznica ima tacku rose trenutno preko 17C i vlaznost vazduha 51%. Ocekivano je i bilo da te vrednosti porastu. Bilo bi dobro da pre nesto pocne da se razvija u tom pravcu.
Gledano od mene jugozapad je potpuno sterilan, skoro bez ijednog oblaka u tom pravcu. Kakvi-takvi kumulusi u razvoju se vide ka istoku i daleko ka severoistoku.

Van mreže dikile

• Moderator
  • Starost: 39
« Odgovor #377 poslato: 06. Jun 2017. u 19:06 »
U Paraćinu nema više ni kumulusa, samo visoke oblačnosti koja dolazi sa juga. Interesantno je i to da je i pored umerenog jugoistočnog vetra vlažnost vazduha  relativno visoka 65% uz taćku rose 20.1C. Posle današnjih 32.3C, trenutno je 27.3C

Van mreže Miki

« Odgovor #378 poslato: 06. Jun 2017. u 19:08 »
Na satelitu se vidi povećanje čestine kumulusa u severoistočnoj Bosni, ako se to ne ugasi (kao oblak kod Valjeva), može nam doneti padavine u toku večeri.

Van mreže Bart

« Odgovor #379 poslato: 06. Jun 2017. u 19:21 »
 ^^ Bravo lemi sto si uocio sta je problem  :tu:
:D Od kad @Bart proglasi moje mesto Srpskom Oklahomom, nije pala nijedna pristojna kisa  :rofl: Bart povuci rec,izgorece mi travnjak  :grin:
Znas kako risbo kada sam detaljno analizirao uticaj moje izjave u smislu da sam izbaksuzirao i  proucio sinopticku situaciju od kada sam Grocku proglasio Srpskom Oklahomom i imajuci u vidu da sa bila pretezno slaba strujanja i da je bilo dosta vlage u atmosferi dosao sam do zakljucka da se Milosh doselio tajno u Grocku  ;) Ne moze nista drugo da bude  :laugh:  :grin:

Lepo je to gfs-ovic procitao za danas... VojvoDjanima i eventualno BeograDjanima predstoji zanimljiva noc   :)
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm