Profi, na Novom Beogradu je od sinoć, od kada je vetar okrenuo na jugoistočni pravac, vidljivost konstantno blago smanjena na nekih 10-15km. Ne bih da prejudiciram, ali postoji realna mogućnost (u šta sve više verujem) da je od nekog dima/paljevine, a svi znamo odakle može doći. Kada je reč o vazduhu, pri udisanju je pomalo kiselkast i ima blagi miris kao da živim pored frekventnije saobraćajnice (iako sam u mirnom kraju, blizu reke). Opet ponavljam, ne tvrdim ništa, čak do skoro, čitajući vesti, nisam obraćao previše pažnje na deponiju u Vinči koja, kao što kažeš, gori već mesec dana, sve do pre neki dan, kada je na "Beogradskoj hronici" gostovao dekan Hemijskog fakulteta, prof. dr Ivan Gržetić, koji je izneo šokantne podatke da je taj dim sa deponije otrovan, pun štetnih i kancerogenih materija.
Ako nekog zanima, evo i linka sajta na kojoj je emisija kada je gostovao:
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/rts-satelit/2762221/beogradska-hronika.htmlNišta drugo mi ne preostaje nego da verujem da će se problem što brže rešiti. Valjda će veće interesovanje javnosti i medija "uroditi plodom".
Da ne bude da sam potpuno skrenuo sa teme, u Beogradu je nakon pretežno sunčanog jutra, trenutno umereno oblačno i prijatno toplo sa trendom daljeg postepenog naoblačenja tokom dana. Prisutna je visoka oblačnost koja prekriva sve veći procenat neba, ali kroz koju se sunce manje-više probija. Vetar je (bio) slab, jutros promenljiv; no u ovim trenucima je severni i severoistočni. Temperatura iznosi 21,7ºC prema AMS Košutnjak, odnosno 22,8ºC prema AMS Vračar.
U toku dana se u Beogradu, kao što sam već rekao, prognozira postepeno naoblačenje. Biće i sunčanih perioda, naročito pre podne. Toplo. Vetar većinom slab, severnih pravaca (pretežno severni i severozapadni). Najviša dnevna temperatura oko 28ºC. Uveče i tokom noći se očekuju povremena kiša i na širem području grada lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Šansa za vremenske nepogode je izuzetno mala, iako nas je "ESTOFEX" "stavio" u "level 1".
Edit: Izvinite ako sam nešto ponovio, sada tek vidim da me je Ivke "pretekao".
Još jednom izvinite za ovoliko dugačku poruku i naročito zbog skretanja sa teme.