Inače, ono što zapažam jeste da su prognostički modeli definitivno davali ujednačeniju količinu padavina (govorim o visokorezolucijskim modelima; niskorezolucijski teško da mogu da isprate veću razliku u količini padavina na manjem području), kao i to da ih je generalno trebalo biti dosta više. Čekamo "presek" u 2h, ali "dobar" deo zemlje je i dalje ispod 5mm. Videćemo da li može nešto značajnije da promeni drugi deo noći i sutrašnje jutro u centralnim, južnim i istočnim krajevima, koji su prilično "zakazali", ali čisto sumnjam.
Kada govorimo o Srbiji, očekivao sam da se u toku današnjeg dana jača padavinska oblačnost izmesti malo istočnije, nad istočne i jugoistočne delove zemlje. I prema mojim prognozama u ovim krajevima bi danas bilo povremene kiše i kratkotrajnih pljuskova, ponegde i uz veću količinu padavina. Sada, kada gledam radarske snimke i pratim RHMZ-ova satna osmatranja, kao i imam uvid u količinu padavina do 14h na sinoptičkim stanicama, a nakon toga i pratim satnu količinu prema automatskim meteorološkim, moram priznati da sam iznenađen učestalošću padavina, a samim tim i količinom koja će pasti u ovim krajevima za 12h, posebno na istoku zemlje, gde se kompaktna, jača padavinska masa već satima nalazi nad ovim delom zemlje i širem području uslovljava veću, mestimično i obilniju, količinu padavina. To prognostički modeli, a pre svega mislim na EC, koji najbolje "skida" ovakve situacije, uglavnom nisu najbolje predvideli, jer su, pogađate, davali manje padavina za današnji dan. Ipak, ja sam se u nedostatku vremena služio uglavnom gotovim meteogramom kad je EC u pitanju, a on, kao što znate, ume neretko da bude "mač sa dve oštrice". I ovoga puta je meteogramu bilo prikazano dosta manje padavina nego na kartama, a na kartama, kao što već rekoh - malo manje nago na terenu, i eto omašene prognoze i problema.
Zato ću ubuduće i ja, kao i mnogi (na forumu i izvan njega) koji su uvideli ovaj nedostatak na meteogramu kada je o padavinama reč, koristiti isključivo karte.
I ovo sam sve napisao (nadam se da nisam bio dosadan i preopširan) samo da bih objasnio zašto sam pogrešio sinoć oko procene i prognoze za današnji dan. Sve zbog malog dela rečenice na kraju citata - "ali čisto sumnjam", aludirajući na to da li će se ispuniti očekivanja od ovog ciklona kada je reč o padavinama (pošto sam tada upoređivao sa GFS-om, koji je davao dosta viću akumuliranu količinu padavina u odnosu na tadašnje stanje na terenu i ujedno EC meteogram (naravno ovo važi samo za istočne i jugoistočne krajeve)).