Što se tiče 12Z izlaza, među globalnim modelima koje sam pogledao, situacija je i dalje prilično neizvesna.
GFS, GEM i ARPEGE daju lepe padavine u celoj zemlji praktično i za Beograd su se složili oko 30-50mm čak.
Sa druge strane EC i ICON su za pola zemlje praktično suvi, po njima su i merljive padavine pod znakom pitanja u Beogradu i zapadnije od Beograda.
Ovakvu neizvesnost ne pamtim. Manje od 24h pred promenu jednake su šanse za ispod 5mm i preko 50mm. Ovo mučenje sa modelima me baš iscrpelo, izgubio sam i volju za dugo čekanom kišom.
Heeej, nemoj da se nerviraš
-mlad si i svakako ćeš se nagledati raznih, divnih meteoroloških prilika i neprilika
Mislim da su realne šanse za "dovoljno dobru" kišu u Beogradu, bez obzira što može da se nađe neki model koji daje malo padavina.
Uzgred, u mojim fajlovima EC uopšte ne daje malo padavina za BG (ukupno 23.6mm za "tačkicu" koju sam odabrao) -ajd' da se ogradim, sve brojke su direktno uzete iz raw model data uz neophodnu interpolaciju bez ikakve "ljudske" korekcije.
Evo podataka koje imam što se tiče količine padavina za Beograd-centar (subota+nedelja) "izvađenih" iz 12z modela:
ICON HD 2.1 + 2.7mm
HIRLAM 10.8 + 0.9mm (model "dobacuje" do nedelje u 14h)
UKMO Lower Res 7.8 + 11.9mm
ECMWF 7.2 + 16.4mm
Australian model 17 + 17mm
GFS 0.25 14.8 + 18.2mm
GDPS/GEM 27 + 13mm
UKMO HD 32 + 1.4mm (bitna razlika u odnosu na low res UKMO)
Dakle, od spomenutih modela "najškrtiji" je ICON HD sa 4.9mm za lokaciju u centru grada ali gledajući mnoge druge modele (a i neke sopstvene "crtarije" i automatske prognoze koje imaju dobru "reputaciju"
) Beograd bi mogao da dobije značajnu količinu padavina (doduše kakvo je leto, svaka količina je značajna ali pod "značajna" svakako NE mislim na jednocifrenu ukupnu količinu padavina u sub. i ned.).