Cekaj da zahladni malo uz kisu, citaces naslove: "
Vec sada je hladno, a ceka nas zima veka ili ceka nas najhladnija zima u poslednjih 100 godina!" Onda ce opet nekog Rusa da izvuku, ili Britanca, Nemca, koji je uzeo mnoge faktore u obzir i dosao do tog zakljucka.
Salim se ono sto oni rade bar mislim, verovatno gledaju statistiku iz proslosti i prate verovatnocu na osnovu parametara, ali svaka godina je za sebe, uporedjivanje je lutrija, Ja mislim da oni hvataju prosek npr. kada je oktobar bio topao 5 od 10 zima su bile toplije od proseka, 3 su bile prosecne, 1 hladnija i 1 ekstremno hladna. Znaci najvece sanse su da ce ova biti toplija od proseka. Samim tim sledi prognoza ceka nas topla zima. Ili u La ninja godinama istok SAD u 60% slucajeva ima vise snega nego normalno u 20% slucajeva bude u granicama normalnog, a u 20% slucajeva bude manje snega.
Ovo su samo primeri i nisu tacne informacije, da ne dodje do zabune . Imas jos mnogo parametara koje nisam postavio (stabilnost PV , sneg u Sibiru, sibirski AC, led na Arktiku uticaj na AO index, pa onda NAO index i tako u nedogled). Na osnovu toga oni daj neku verovatnocu, bar sam ja tako procitao jos odavno, sve je do verovatnoce.