Vec ste pisali o sansama za nestabilnosti, lokalno i jace, detaljnije o tome cemo kada se to jos malo priblizi. Od popodnevnih casova u subotu,prema trenutnim izlazima modela, mozemo da ocekujemo kisu, pljuskove i grmljavinu. U kojoj meri ce biti izrazene nestabilnosti videcemo, za sada situacija obecava. Modeli se slazu sada da Vojvodinu najvise padavina ocekuje u subotu uvece a zatim u nedelju uvece. U sustini, dva "glavna" modela koja pratimo, za moj kraj "daju" od oko 35mm, koliko je trenutno predvidjeno EC modelom pa sve do skoro 80mm koliko "daje" padavinski vrlo bogat GFS 12Z. Vrlo lepo izgleda ta padavinska "pruga" od jugozapada pa sve do severoistoka Vojvodine prema trenutnom GFS-u, EC tu "prugu" vidi malo juznije, ali bi Vojvodina svakako dobro prosla sto se tice kise za vikend.
Sva ova kisa bi pala u periodu od subote do ponedeljka.
Nakon toga, od nedelje pa nadalje bismo imali temperature oko 20C, malo ispod ili malo iznad toga, iskreno, meni bi to vrlo odgovaralo. Temperature na 850hPa bi se u ponedeljak nad dobrim delom Srbije mogle spustiti na oko 5-6C ali, pre toga, vratimo se na naredni vikend.
Trenutna sinopticka situacija, dakle, vrlo obecava za Vojvodinu, polozaj doline, tj. ciklona koji bi u subotu popodne prema modelima bio tu negde oko severnog Jadrana bi Vojvodini obezbedio sasvim pristojne kolicine padavina.
Sto se tice ostatka zemlje, uglavnom bi svuda palo izmedju 10 i 50mm kise. Naravno da nece biti lako prognozirati kolicine padavina, sve sto iznosim sada su podaci uzeti od trenutnih izlaza modela. Detaljnije o rasporedu i kolicini padavina cemo svakako pisati kada i mi i modeli budemo bili sigurniji u "konacni" ishod.
Pratimo dalje naravno, naredni vikend bi mogao da nam donese nesto sto nismo videli ovog leta. Svakako ne u ovoj meri.