Korisničko ime: Lozinka:

Dobrodošli na SerbianMeteo Forum

Prisutni ste kao gost. Da biste imali pristup kompletnom sadržaju foruma, diskusijama, koristili pogodnosti slanja privatnih poruke itd, potrebno je da se registrujete KLIKOM OVDE. Posle procesa registracije, putem e-maila koji ste uneli, dobićete link za aktivaciju naloga. Neophodno je uneti validan e-mail. U suprotnom nećemo biti u mogućnosti da vam pošaljemo aktivacioni link.
Ukoliko imate problem u vezi sa registrovanjem ili neki drugi tehnički problem, kontaktirajte nas na office[at]serbianmeteo.com

Autor Tema: Septembar 2017 - II dekada  (Pročitano 31447 puta)

Van mreže Milosh

• Moderator
  • Starost: 34
Odg: Septembar 2017 - II dekada
« Odgovor #320 poslato: 17. Septembar 2017. u 19:22 »
Prolazi prilično zapadnije, preko Boke. Fotogeničan je bio Cb, šteta što nije prošao bliže:

padavine u oktobru 2024:
AMS Miljakovac 24.4mm
prosek (Vračar) - 54.8mm

padavine u novembru 2024:
AMS Miljakovac - 49.8mm
prosek (Vračar) - 49.6mm

Van mreže Mile94

• Moderator
  • **
  • Starost: 30
« Odgovor #321 poslato: 17. Septembar 2017. u 19:26 »
Оvde nakon tog prvog talasa nije bilo kise, ali nazalost, sada stizu vesti o steti. Mnogo velikoj steti. Kada je poceo olujni vetar, ljudi su u dobroj meri bili na ulicama, kao i biciklisti koji su vozili trku kroz Vojvodinu i prolazili i kroz Mosorin. Iskreno sam bio zabrint i za njih jer sam video da front prilicno brzo nailazi. Oni su verovatno upozoreni na vreme. Problem su ostali ljudi, seljaci, ljudi koji rade napolju i koji su se tada zatekli na ulicama.

Naime, kabel koji sprovodi struju se otkinuo sa bandere, i pao u vodu. U isto vreme se tu zatekao covek sa svojom kobilom i spediterom, i nazalost, kobila je stala u vodu i na mestu ostala mrtva. Covek je takodje pretrpeo ozbiljan strujni udar, i trenutno je u bolnici.

Mnogo je slomljenih grana po selu, na nekim mestima fali i crep na kucama, ali sve je to moguce popraviti. Zivoti su nenadoknadivi. Samo se nadam da ce sa tim covekom biti sve u redu.

I ja sam bio napolju za vreme dolaska fronta, ali iskljucivo da bih ispratio promenu vremena i u svakom trenutku sam znao kad treba da se sklonim na sigurno.
Pohvalio bih sve koji su sjajno isratili sve ovo fotografijama i video snimcima, ja telefonom nikako to nisam uspeo jer bi ga kisa ucinila neupotrebljivim a i napolju se smrklo tako da bi fotografije bile vrlo loseg kvaliteta.

Trenutno je promenljivo oblacno i sveze, temperatura konstantno oko 17C.
Izvinjavam se na nesto duzoj poruci, ako je nekome zasmetalo.

Van mreže Direktor

• **
  • Starost: 25
« Odgovor #322 poslato: 17. Septembar 2017. u 20:09 »
Kazu na RTSu da je u Novom Sadu palo 6l/m2 kise. Stvarno ne znam ko koga zeza, ovde je bio potop; prijatelj mi je javio 25l/m2 za 20 minuta. :huh: Nemoguce da je tolika razlika. :/

Trenutno je suvo i sveze; Takt 16.8ºC.
« Poslednja izmena: 18. Septembar 2017. u 21:30 Srđan »
Ciklon Zika(decembar 2018)-41cm

Van mreže Јоца

• Starost: 29
« Odgovor #323 poslato: 17. Septembar 2017. u 20:15 »
Ево још једног снимка из Борче, где се такође види снага ветра и рушење дрвећа и скидање црепова са кућа.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=tY9g7R34xH4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=tY9g7R34xH4</a>

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #324 poslato: 17. Septembar 2017. u 20:17 »
Evo nekih slika štete iz mog dvorišta i iz komšiluka

Van mreže Bart

« Odgovor #325 poslato: 17. Septembar 2017. u 20:31 »
 ^^ Paune strasan vetar... :oboze: Imao i ja veliku tresnju u dvoristu i znam da su one mnogo krte ali ovde je vetar bio prejak...

Ceo mesec ovog leta sa 35.0C+... 30. takav dan u Nisu je bio danas....
Sofronije ponovo dobro prosao sa kisom  :)

Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #326 poslato: 17. Septembar 2017. u 20:44 »
Grmi po 4i put danas i veceras  :grin:
Neka to bude znak pobede i zlato  :)

Van mreže ivkeBgd

• **
« Odgovor #327 poslato: 17. Septembar 2017. u 20:51 »
Opet pucaju gromovi,jao samo struje da bude  :oboze:
Krenuo i pljusak
Stvarno? Nisam znao,obicno mi sela u okolini prvi ostanemo bez. Za sada ima,mada sevanje konstantnto uz jacu grmljavinju.

Van mreže risbo gr

• Starost: 36
« Odgovor #328 poslato: 17. Septembar 2017. u 20:53 »
 ^^ Grocka nema struje vec 2 sata..
Meni je na Begaljickoj mrezi pa imam :) Inace bi izludeo da ne gledam finale :)
Seva stalno uz jaku grmljavinu
« Poslednja izmena: 18. Septembar 2017. u 21:32 Srđan »

Van mreže roki

• Starost: 33
« Odgovor #329 poslato: 17. Septembar 2017. u 22:53 »
U Sarajevu vedro i svjeze vece..Od ovog ciklona 13 mm kise..Iskreno djelovalo mi je kao da je vise palo..

Na mreži Sofronije

• Starost: 54
« Odgovor #330 poslato: 17. Septembar 2017. u 23:10 »
Nista opasno ovde danas, prvo toplo i sparno, posle nesto malo jaceg vetra ali nista opasno, potom tri pljuska sa grmljavinom i dosta kise, koja je bila dosta neravnomerno rasporedjena. Dok je kod mene pljustalo, dve ulice dalje je samo prskala kisa. Uglavnom, kod drugog i treceg pljuska bilo je i sitnog grada (velicine zrna graska) ali i to nije bila neka velika kolicina. Uglavnom, kako je bilo kod drugih, ovde relativno mirno, cak ni jakih praznjenja. Zvanicno, 15 mm kise po RHMZ, 9,7 mm po ams na aerodromu.

Trenutno tiho uz 16 C.
"Eeeeee!" NCSKPT 🐝

Van mreže Liki

• Starost: 32
« Odgovor #331 poslato: 17. Septembar 2017. u 23:27 »
Струје до мало пре није било. Страховито невреме. Задесио сам се напољу када је све то било, тј јаки удари ветра који су све иоле лакше носили, док од прашине мало шта да видело. Када је прошло кренуо сам да добијам чудне информације.  Отац који је био у пољу тврди да је видео два торнада ( каже врло јасно формирана) један мањи и један знатно већи који су чупали све где су наишли  и отишли у правцу села, са југозапада ка североистоку, што се поклапа са правцем облачности. Потом ме брат звао који је на другом крају села и рекао да је видео један јасан и велики који је протутњао, али верујем због ротација да му је изгледао као да иде северзапад - југоисток. Потом сам ишапо-  већ пало вече, од почетка села правцем југозапад - североисток ( од прилике одакле је тата видео да иде ) и поклапа све путања са највећом штетом, на самој утрини 4 велика стабла покошена до 1м од земље, потом грана и мањих дрвећа на све стране поломљено, јела из корена преврнута, док код брата где је исти и видео, липа из корена преврнута и бреза покошена на 1м висине. Пријављено је доста однешених црепова са кровова и кровова са шупа, све што је слабије приичвршћено је и однешено или оштећено. Жао ми је што нисам био на чистини да све то и видим, када си у томе тако близу таква је лудница да се ништа не примети само носи иако није левак просао преко моје улице био је хаос, пластичан сто ветар баци као папир... Овако никад није било, из поља лишће на све стране, фудбалски терен ограда сва од тулузине како је налепио  :/

Van mreže Djordje...storm chasers....

• Starost: 29
  • Usus est optimus magister
Septembar 2017 - II dekada
« Odgovor #332 poslato: 18. Septembar 2017. u 00:19 »
Hladna noc magla smanjuje vidljivost na manje od 100m,ova nedelja ce biti jesenja uz veliku hladnocu polovinom sedmice....

Послато са SP6.2 уз помоћ Тапатока

Јануар :62.5mm
Фебруар: 4,2мм
Март: 21,1мм
Април:17,7мм
Мај: 120,0мм
Јун:50,4мм
Јул:90,4мм
Август:0
Година:366.3mm

Van mreže Darko_9

« Odgovor #333 poslato: 18. Septembar 2017. u 00:48 »
I kod mene je bio orkanski vetar oko 14 casova i nestalo je struje tek je dosla oko 00:00 sati to jest pre oko sat vremena , komsiji je drvo supu unistilo , bratu je deo crepa sa kuce skinuo vetar , kako je krenuo da duva ja sam mislio ko zna sta ce biti , jedna od jacih oluja koje pamtim je definitivno ova , posle olujnog vetra bilo je naleta kise ali nije nesto mnogo palo.

Van mreže Paun79

• **
  • Starost: 45
« Odgovor #334 poslato: 18. Septembar 2017. u 08:46 »
Tek sam jutros shvatio kolika je šteta od jučerašnje oluje kad sam malo prošetao po kraju. U jednoj njivi gde kukuruz još nije obran, nije ostalo ništa, sve je ravno, kao da je prošao valjak. Nema krova koji nije oštećen. Na ulicama je mnogo granja i lišća, polupanih crepova. Jednom komšiji je vetar skroz skinuo krov i čak mu je i zid na kući napukao. Stvarno ne mogu da verujem da se u Srbiji ovako često pojavljuju ovakve oluje, pijavice i mini tornada. Verujem da se i ranije ovo dogadjalo, ali ne u ovolikoj meri.

Van mreže Ljubiša

• www.cestereg.rs
« Odgovor #335 poslato: 18. Septembar 2017. u 09:48 »
Stvarno ne mogu da verujem da se u Srbiji ovako često pojavljuju ovakve oluje, pijavice i mini tornada. Verujem da se i ranije ovo dogadjalo, ali ne u ovolikoj meri.
Kod nas postoji jedna izreka koju koriste stariji sugrađani, a to je "desetogodišnja oluja". U nekom proseku na svakih deset godina se dešava nešto ovako. Bilo je ovakvih nevremena i ranije, ali nije bilo ovoliko medija...danas svako ima kameru i fotoaparat na telefonu. Evo ja se naprimer sećam nekih 3-4 ovakve oluje od kojih su dve bile mnogo jače.
Ostao sam dužan slike od juče ... evo kako su izgledale neke kuće juče u Česteregu ...

Ostale slike ... https://www.facebook.com/pg/%C4%8Cestereg-Meteo-199820046842302/photos/?tab=album&album_id=907603052730661

Van mreže Bart

« Odgovor #336 poslato: 18. Septembar 2017. u 10:22 »
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=tXxREM9YDH8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=tXxREM9YDH8</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=YipOJPiRBT8" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=YipOJPiRBT8</a>

Aj i ovo ovde mada je za svet...
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=TC73RMRL1Pg" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=TC73RMRL1Pg</a>
Padavine u mm u 2024. godini
Januar 31.9; Feburar 10.1; Mart 49.3; April 42.5; Maj 70.3; Jun 82.8; Jul 20.8; Avgust 19.9; Septembar 58.1;
Do 25.09. 385.7mm

Van mreže Gagi_Bg

• *
« Odgovor #337 poslato: 18. Septembar 2017. u 10:22 »
Pre svega, svaka čast za gomilu odličnih fotografija i snimaka. Evo da i ja ubacim par slika, na žalost daleko manje atraktivnih. Imao sam odličnu poziciju i pogled na Zemunski kej, ali sa pogrešne strane.
Da dodam, juče je bio veoma loš dan za severnu polovinu Srbije. Štete su velike. I što se tiče BKR, juče je možda bila "kišna rupa", ali konektivna svakako ne. Dosta delova, i u širem i u užem delu grada, je imalo popriličnu štetu od olujnog vetra. Čak smo i na Vračaru sinoć kod druga išli da uklonimo ostatke drveta koje je oboreno.

Duga

Van mreže mareeram

« Odgovor #338 poslato: 18. Septembar 2017. u 10:47 »
Ovo iz Rumunije/Temišvara što je Bart postavio!! :/ :huh:
« Poslednja izmena: 18. Septembar 2017. u 12:44 mareeram »

Na mreži Aleksa

« Odgovor #339 poslato: 18. Septembar 2017. u 12:49 »
Pre nego sto procitam poruke na prethodnim stranicama, zelim da postavim nekoliko slika od juce. Nekoliko sela ostalo je bez internet konekcije, pa sam tek sada video koliko je jako nevreme pogodilo jos neke delove zemlje.

Ovako je izgledao dolazak nevremena:

Nebo posle oluje:

Evo i jedan kraci snimak, bukvalno minut preko pocetka najjacih udara vetra. Nisam mogao duze da snimam, jer sam bio daleko od sela i na otvorenom prostoru.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=4eZ-KtpMjsY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=4eZ-KtpMjsY</a>

Sve je trajalo mozda 15 minuta, i za to vreme, duvao je izuzetno jak vetar koji je lomio drvece, skidao fasade i crepove sa kuca. Po mojoj proceni, nije palo vise od 15-20mm kise.

Takodje, posle skoro 24h, jos uvek nije uspostavljeno normalno snabdevanje elektricnom energijom, jer na svakih 5 minuta nestaje struja.
« Poslednja izmena: 18. Septembar 2017. u 21:23 Srđan »