zašto se već sada zna da zime neće biti u januaru i februaru?
O svemu napisanom može da se diskutuje "nadugačko" i nadam se da će neko od članova naći vremena da ti detaljnije odgovori.
Izdvojio sam samo deo tvoje poruke jer mislim da i dalje ne postoji pouzdan metod za prognozu vremena za 2 meseca unapred i to mislim generalno -ne samo za naš region.
Dakle ja ne znam ili nisam informisan (uh, ovo već liči na političku poruku ) da se "već zna" da zime neće biti u februaru (ne znam ni za drugi deo januara) u našem regionu (pretpostavljam da si mislio na Srbiju).
Tačno je da postoje razne mesečne prognoze i kod nas i u svetu ali poznato je i kakva je pouzdanost tih prognoza (iako brojne kompanije imaju timove ljudi koji rade na tome, koristeći najsavremenija tehnička sredtsva, "nenormalnu" količinu podataka, neuronske mreže, AI...)
U par navrata tokom prethodnih 8 godina mog učestvovanja na ovom forumu sam napisao da sam veoma zainteresovan da vidim proveren i dokazan metod prognoze za naredna dva meseca (ili "makar" mesec dana) za umerene geografske širine. Nekome ko bi takvu prognozu imao bila bi "otvorena mnoga vrata" u svetu jer imati pouzdanu prognozu vremena za dva meseca je "proizvod" za kojim bi bila ogromna potražnja i to ne među individualnim, malim korisnicima nego kod "velikih igrača" i firmi čije poslovanje u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika... Ostajem "otvoren" za svakoga ko mislim da je "pronašao" pouzdan metod, vrlo rado ću da saslušam, naučim nešto i učiniću koliko mogu da toj osobi pomognem da se "probije" na svetskom tržištu (uopšte se ne šalim).
Nadam se da moja poruka neće biti pogrešno shvaćena, nikome ništa ne "prebacujem" -jednostavno kažem da ne znam da postoji metod kojim bi moglo da se pouzdano predvidi vreme i npr. kaže da će u periodu od 30-60 dana unapred vreme biti "takvo i takvo". Dakle, ja zaista ne znam kakvo će vreme biti u februaru i kada bih napisao "očekujem hladan februar sa 12-14 dana snežnog pokrivača" to bi imalo podjednake šanse da se ostvari kao i prognoza tipa "očekujem februar topliji od proseka sa prosečnom kolčinom padavina, uglavnom kiše uz najviše 2 dana sa snegom u nižim krajevima". To kakve su bile prethodne zime ne utiče na to kakva će biti ova pa da možemo da zaključimo da će "konačno biti sa obilnim snegom jer su prethodne 4 bile sa malo snega" ili da će "i ova zima sigurno biti topla i sa malo snega jer tako je, uglavnom -ne sasvim, bilo i prethodnih godina i nema razloga da se to promeni".
Pozdrav svim ljubiteljima meteorologije (koja, naravno, obuhvata mnogo veću oblast od prognoze vremena) i neka nam 2018. donese zdravlje i sreću a vremenske prilike će biti ... onakve kakve će biti
, nevezano od naših predviđanja, želja...