Svaka cast svima na pomnom pracenju situacije, koja, svakim danom stvarno postaje sve zanimljija.
Ja sam posebno fokusiran na pocetak trece dekade januara, a mastu mi je dodatno probudio GFS sa svojim nocasnjim izlazom. Za sever Srbije tesko da moze da bude bolja situacija od ove koju GFS trenutno crta, osim da taj ciklon bude nesto plici, sto je i realno za ocekivati, obzirom da GFS sada "vid" 975hPa u centru ciklona.
Naravno, sa toliko dubokim ciklonom na ovoj poziciji bismo obicno bili u toplom sektoru ciklona, ali u ovom slucaju bismo imali srece zbog drugog ciklonalnog centra koji bi uvukao hladniji vazduh te tako "uklopio" hladnocu sa padavinama. Trebace nam dosta srece da se to ostvari ali samse postoje.
Pozitivna stvar je i to sto AC nad Atlantikom koliko-toliko pocinje da se uzdize ka severu, ali mene bi dodatno obradovalo kada bismo videli naznake jacanja polja povisenog vazdusnog pritiska negde iznad Britanije, te dalje stvaranje konekcije izmedju Atlantskog i ovog, nama dragog Skandinavskog anticiklona. Obzirom da su svi modeli slozni oko povisenog pritiska nad severnim polom, i da bismo imali dosta narusen troposferski PV, sa velikom kolicinom hladnog vazduha nad Rusijom, imali bismo dobru podlogu za zimu kasnije, naravno uz odgovarajucu postavku sistema.