Pošto ništa zanimljivo nema u ostatku dekade izuzev tog perioda oko 27. da se bacimo malo dalje.
GEFS danas sa oba izlaza daje zanimljiv scenarij. Naime, zbog dobre pozicije AC sa Aleutske strane, pokušava na neki način zaobići kanadski vrtlog koji se malo pomiče sa Atlantika, olakšano je onda uzdizanje Atlantskog grebena, koji onda razdvaja PV troposfere. Na taj način je olakšan prodor hladnoće sa istoka prema nama u narednim satima:
Evo i ensi pali, očekivano nakon GEFS prikaza (za moj kraj):
Ako sam na dobrom putu, tada bi trebao NAO ići ka negativnom predznaku, jest da ima neki pad, ali koliko je samo bilo tih padova pa ništa, tako i za ovaj trenutni termin.
Međutim, ovaj izlaz 12z GEFS-a, sada baš gledam, i nije baš u nizu prethodna dva. AC sa Aleutske strane još bolja anomalija, ali kod nas konfuzija... ništa osim čekati...
E sada, da stvar napravimo još težom. Jedino GEFS ima fin uvod, EPS je dosta nepredvidiv, puno je ensa koji daju razne varijante, GEM također sa svojim ensima.
Stoga jedino GFS ima optimalniju slika guranja kanadskog "dijela" polarnog vrtloga troposfere, nazad sa Atlantika (NAO u - predznaku), ECMWF jeste osjetljiv, ali nema naklonost kao GFS prikaz što je primjetno i po srednjaku (zelena linija):
Zašto ovo pišem, jer bi se mogao stvoriti ili Atlantski greben ili Scandi blok, oba slučaja bi nam išla u korist. Ima i drugih naznaka za taj daleki period, ali to bi bilo previše.
Opet dugi post, ja se izvinjavam, ali bolje nego da pišem često, a stvari se stalno mijenjaju, ovako dobijamo neke smjernice koje bi trebali pratiti, nadam se korisne.