Da ne idemo predaleko evo jednog uporedjivanja 4 modela, a s obzirom da UKMO dobacuje do 144 sata neka to bude i presek, a ujedno je to i pred promenu vremena, koja je izvesna.
UKMO
GFS
EC
GEM
Vidi se da sva 4 modela imaju istu ideju, naravno još nisu usaglašeni sa tačnim položajem ciklona. Međutim ovo kako sada stvari stoje nešto sumnjam da će nešto da profitiramo od ovog upada i promene, već stvari stoje ovo je samo spremanje terena za naredni upad, a evo šta GFS I EC kažu o tome ...( GEM ima svoju ludu verziju )
GFS
EC
Ovde GFS vidi jedan dominantan ciklon koji se spušta u kopno, a istovremeno lepo spaja polja visokog v. pritiska ( pravi blok ), varijanta u kojoj kasnije ciklon upumpava hladan vazduh u Evropu i Balkan naravno eventualnom ciklonu u Jadranu ...
EC sa druge strane već onaj prvi upad vidi sa sa jačim ciklonom u Egejskom moru pa svojim putem na istok upumpava hladniji vazduh naravno sa cikonom beži to istočno, dok drugi upad umesto jednog vidi seriju ciklona koja je kao posledica prerlivanja hladnog vazduha iz Kanade, i samim tim AC je potisnut južnije i idalje je on izdignut dovoljno da na balkan imamo novi dotok hladnijeg važduha, ali pitanje je dali bi bila ta varijanta ili vrno brzo potiskivanje AC-a ka nama i verujem kraj priče o bilo kakvoj zimi.
Na kraju mislim da imamo dva prelomna trenutka tj dve promene koje će biti presudne za nastavak ove očajne zime i ujedno će odrediti i kraj iste. Izvinjavam se na dugom postu, ali mislim da je ovo prelomno, posle ovog što se tiče zime mislim da je sve rečeno bar što se tiče nekog ozbiljnijeg niza hladnih dana sa snegom na podlozi