Nakon što su se u nedelju uveče mokre pahulje, vrlo "stidljivo", pojavile u nekim delovima Beograda (u 23h je na stanici na Vračaru zabeležena susnežica pa eto postoji "zvaničan trag" o tome) čini se realnim (ali daleko od toga da je to nešto "sigurno") da tokom vikenda bude svih vrsta padavina u Beogradu (gde šanse za sneg rastu od subote ka nedelji tj. bilo bi mi čudno da sneg, bez "primese" kiše, ne pada makar povremeno u nedelju). Gledajući samo poslednja 2 run-a GFSa tu postoji samo čista kiša (a i količina je vrlo mala) ali gledajući "širu sliku" mislim da postoje dobri uslovi za makar mokar, "težak" sneg u Beogradu -dakle ne suv sneg koji raduje "snegoljupce" ali ipak i šansa za prvi sneg u Beogradu (ono u nedelju kasno uveče ne mogu da nazovem prvim snegom -zato sam napisao "pojava prvih pahulja") je nešto što zaslužuje pažnju i pretpostavljam da će u narednim danima biti dosta komentara o tome (naročito ako neki modeli blago promene situaciju i možda postave stvari tako da u prognozi ne pišemo samo o hladnoj kiši ili susnežici).
Videćemo kako će se situacija razvijati, numerički modeli će najverovatnije menjati situaciju u narednim izlazima -ja neću ponovo da pišem o šansama za sneg u BGu tokom vikenda jer sam procenu dao na osnovu analize 00z modela i automatske prognoze, a verujem da ima mladih članova koji će detaljno da analiziraju situaciju (ja ih u tome podržavam uz mali savet da se "snegoljupci" ne nerviraju ako naredni "izlazi" nekih modela ne budu davali ono što bi oni voleli da vide za svoj grad/mesto).
U prognozi koju sam napisao 29.11. sam naveo da neću pisati nove prognoze i ostajem pri tom stavu kao i napomeni koju sam tada napisao a to je da su za ovakve situacije često modeli "bajati" 4-5 dana bolji od "svežih"/novih. Nisam gledao šta su numerički modeli 00z "davali" ali jedan od članova me je pitao šta mislim o jutrošnjem "RHMZ-ovom WRFu i CG WRFu". Zaista ne pratim te modele tj. WRF na sajtu RHMZa retko kada pogledam a "CG WRF" uopšte ne pratim i jedva nađoh link za taj model.
OK, vidim da "RHMZ WRF" daje tokom noći prvo kišu na +4C a potom sutra ujutru sneg uz temp. od +3 do +2C i da za sutra ne spušta temp. ispod +2C uz dnevnu temp. +4C a da za danas "daje" +6C.
To samo potvrđuje moj prethodni stav da su nekada "najsvežiji" modeli, ovaj put tzv. "visokorezolucijski", lošiji od globalnih numeričkih modela od pre 4-5 dana. Naravno, ja ne mogu da tvrdim da će 100% sutra padati sneg u Beogradu ali šanse za to su sasvim realne tj. ne bih ništa bitno menjao u odnosu na ono što sam napisao još 29.11. (ovo pišem a da uopšte nisam gledao današnje 06 i/ili 12z numeričke modele -niti ću to da pratim). Vredi napomenuti da dve automatske prognoze (koje dugo pratim, nisu javno dostupne) već danima "drže" sneg za BG uz temp. u "uzanom" intervalu od -0.4 do +0.6C tokom "glavnine" padavina (spomenute autom. prognoze su za danas imale Tmax 2.5 tj. 2.7C za Beograd, dakle bile su odlične -svakako nisu imale +6C) za područje Beograda gde će postojati razlika između nižih i viših delova grada (a u ovakvim situacija "jedan stepen menja sve"
). Jedino gde su obe automatske prognoze pogrešile su padavine za danas do 19h: obe prognoze su imale 2mm ali padavina ipak nije bilo do 19h (što ne znači da ih neće biti kasnije, neke slabe su moguće vrlo brzo).
Što se tiče modela koga uopšte ne pratim tj. "CG WRFa" tu vidim samo čistu kišu za Beograd (ako sam uopšte upotrebio pravi link) ali su temp. niže nego kod RHMZ-WRFa.