Koja laz za Mitrovicu -7C,ams tamo nije izmerila ni -5C.
Ovde kasnije se ravedrilo i bile je oko -4C
Zašto misliš da bi neko "lagao" i namerno davao lažne podatke za Sr. Mitrovicu??
Znam da je ovo forum gde svako može da piše šta želi, ali jedno je pisati neku svoju procenu npr. kakvo se vreme očekuje (i logično je da tada imamo dosta različitih mišljenja) a sasvim drugo je za zvanične podatke tvrditi da su lažni bez ikakvog argumenta pa još i pogrešno (da ne kažem lažno) govoriti kako AMS nije izmerila ni -5C.
Ko duže prati šta pišem, lako može da zaključi da nemam nikakav razlog da "branim" RHMZ -često sam ukazivao na neke greške u SYNOP podacima ali samo u situacijama kada je to očigledno pogrešno i kada za to postoje "neoborivi argumenti" -tvoj jutrošnji komentar je pogrešan i može da dovede u zabludu članove koji bi, eventualno, poverovali u tvoju izjavu "o laži za temp.".
U mnogim mestima je temp. u jutarnjim satima bitno opala jer se razvedrilo, slično je bilo i u Sr. Mitrovici gde je do 7h minimum bio -6.8C a potom je opalo do blizu -8C.
I sama AMS koju spominješ je imala -7.6C u 8.02h a zvaničan podatak u SYNOPu za 08h (merenja za stanicu 13266, to se obično radi 10min pre punog sata) je -7.4C.
AAXX 04071 13266 41902 02701 11074 21083 30168 40277 52008 74444==
Podaci sa AMS za period od 8-9h:
Температура
Температура (у термину) -5.2 °C
* Температура, максимум, у последњих 60 мин. -5.2 °C
* Температура, минимум, у последњих 60 мин.
-7.6 °C * Температура, просек, у последњих 60 мин. -6.5 °C
* Температура, термин максимума у последњих 60 мин. 08:00
* Температура, термин минимума у последњих 60 мин. 07:02
Znamo da na ove termine treba dodati sat vremena, dakle -5.2C je izmereno u 9h a u 8.02h je bilo -7.6C.
U Sr.Mitrovici je do 05h bilo oblačno a potom se brzo razvedrilo i temp. je vrlo brzo opala (-3.7C u 6h, -7.4C u 7h i potom je još malo opala -kao što sam napisao).
Deluje mi da ima članova (srećom, veoma mali broj) koji žele da baš njihovo mesto ima najnižu ili najvišu temp., da je baš kod njih palo najviše snega ili kiše (tada se obično stavi 4-5 ili sličnih "simbola" koji pokazuju oduševljenje) ... a kada situacija nije takva počinju da pišu da "neko laže" ako se objavi podatak da je druga lokacija imala takve vrednosti... Imali smo mi nekada na forumu člana koji je govorio (to je toliko puta ponovio da smo shvatili da se ne šali) da se za Beograd namerno objavljuje veća visina snega nego u Novom Sadu, da je to "zavera" i slično...
Nadam se da moj komentar može da se prihvati bez ljutnje, moja želja nije da nekoga "napadam" već da zamolim da se ne iznose tvrdnje da je nešto "laž" kada postoje očigledni dokazi za suprotno (tj. dokazi da je objavljen podatak ispravan i sasvim logičan).
Ne pratim podatke sa stanice AMS Ravnje jer me ne interesuju ali sećam se da je neko napisao da ta stanica pokazuje višu temp. u toplim danima i da se tu često vide vrednosti veće nego u susednim područjima, pa bi možda bilo dobro da se ta AMS proveri/testira/ponovo baždari za naredno proleće/leto...
U Beogradu, na Vračaru je do 07h bilo potpuno oblačno i min. temp. je bila -0.4C (izmerena baš u 07h tj najverovatnije 10-ak minuta ranije, kako se inače radi) a potom se brzo razvedrilo i temp. je opala do -1.2C. Na Košutnjaku je min. temp. bila -2.5C zabeležena malo pre 8h, na Ceraku -2.4C u 07.55h, kod Vuka je minimum zabeležen u 8h (-1.1C), prema AMS Karaburma minimum od -1.0C je zabeležen u 8.09h. Na aerodromu u Surčinu min. temp. je bila oko 7.30h (blizu -3C) a na aerodromu pored Batajnice u 8.30h je bilo ~ -4C.
@Risbo:
Odlična procena iskusnog člana, naročito kada je sneg u pitanju
Na vrhu Zvezdare je sinoć bilo 14-15cm snega (u tom terminu na Vračaru 10cm vlažnog, "teškog" snega a na donjem delu Dorćola samo 6cm). Uzimajući u obzir toplu tj. nedovoljno hladnu podlogu na koju je sneg padao, ovo je odličan "rezultat"
za prvi sneg u novoj sezoni.
Edit 9.45h: U Beogradu je posle spomenutih -1.2C na Vračaru sada temp. tačno na nuli.