Moram da citiram dragog kolegu Ciklona, iz teme meteo chat:
Gledam ja karte gledaju one mene.
Mislio sam da se malo bolje razumem u raspored barickih sistema.
Pogledam neki izlaz i odredjeni termin deluju mi dobro, otvorim temperaturu ili padavine totalna druga prica.
Ili sam ja skrenuo ili modeli...
Upravo to. Ajde, dok su i prethodnih dan, dva karte bile još bolje za predstojeći period, pogledaš 500Hpa- "Ooo, ovo super deluje", a najveći šok usledi kad otvoriš temperaturu na 2m
Pomisliš se, jel ja ovo gledam temperature za Podgoricu ili za Vrbas ?
Ali realno, kada se stane na loptu i sagleda situacija, objašnjenje itekako postoji.
Prvo i prvo, ovaj aktuelni ciklon za zaborav u zapadnom Sredozemlju nas pumpa toplotom i fenira samo tako, čitav Balkan izuzev njegovog zapadnog dela. Dakle nižu se veoma topli dani jedan za drugim. Plus, kreće da izostaje i bilo kakvo noćno izračivanje, odnosno pojave mraza.
Na sve to nikako ne ispuštajte iz uma da Sunce i dužina dana svakodnevno dobijaju na snazi..
Ali ono najbitnije- zbog izostanka razvijenog (termičkog) anticiklona iznad centralne Evrope, uskraćeni smo za izražen gradijent pritiska, odnosno nemamo šta da usmeri, "usisa" taj hladan vazduh (sa debelom tačkom rose u minusu) ka nama.
Umesto toga, od ponedeljka, kada kreće da se razvija ciklon u zapadnom Sredozemlju, nama se nameće istočno strujanje (umesto željenog, severnog), što ne valja (!!!), iz prostog razloga što, kao i kod nas, tamo istočno nije došlo do advekcije hladnoće, odnosno hladan vazduh nije ispunio Vlašku niziju.
Zahladilo jeste, vazduh ima u izvesnoj meri nižu tačku rose, ali sve je to nedovoljno dobro za trenutni datum na kalendaru.